Ο αρχαιολογικός τουρισμός είναι το είδος του τουρισμού που μπορείτε να κάνετε είτε είστε οικογένεια είτε είστε παρέα, ακόμα και μόνοι σας. Το φθινόπωρο δε, είναι ίσως από τις καλύτερες εποχές, δεν κάνει ακόμα πολύ κρύο αλλά ούτε και αφόρητη ζέστη που δυσκολεύει την εμπειρία. Έχετε δοκιμάσει να ανέβετε στην ακρόπολη των Μυκηνών με 38 °C; Είναι σκέτο μαρτύριο, αντίστοιχα και στους Δελφούς, αν και εδώ είναι κάπως πιο δροσερά, η ανάβαση όμως μέχρι το στάδιο το καλοκαίρι είναι εφιάλτης. Γι’αυτό το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι καλύτερες επιλογές για αρχαιολογικές εξορμήσεις.

21

Οι παρακάτω αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία είναι εξαιρετικά κοντά στην πρωτεύουσα και προσφέρονται για μονοήμερες εκδρομές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συνδυάζουν επίσης το ωφέλιμο με το τερπνό καθώς μετά τον περίπατο ανάμεσα στα αρχαία μπορείτε να απολαύσετε την εξοχή με ένα πικ νικ ή να πιάσετε τραπέζι σε ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής.

Νεμέα

Μόλις μια ώρα και κάτι από την Αθήνα ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας. Ο χώρος χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία σημεία ενδιαφέροντος. Το μουσείο, το ναό του Δία και το στάδιο. Το στάδιο κατασκευάστηκε τον 4 π.Χ. αιώνα και σε αυτό πραγματοποιούνταν κάθε δυο χρόνια πανελλήνιοι αγώνες προς τιμή του Οφέλτη, γιου του βασιλιά της Νεμέας Λυκούργου.

Ο Οφέλτης, πέθανε από δάγκωμα φιδιού και στη μνήμη του ιδρύθηκαν ταφικοί αγώνες που εξελίχθηκαν στους «Νεμαίους αγώνες». Το στάδιο έχει χωρητικότητα περίπου 40.000 θεατές, άκρως εντυπωσιακός αριθμός για τα δεδομένα της εποχής, μήκος στίβου 178 μέτρων και πλαισιωνόταν από λίθινο αγωγό με λίθινες λεκάνες κατά διαστήματα για συγκέντρωση πόσιμου νερού. Οι αθλητές και οι κριτές εισέρχονταν στο στάδιο από πέτρινη θολωτή στοά τμήμα της οποίας είναι ακόμα και σήμερα ορατό στη δυτική πλευρά του.

Βορειοδυτικά του σταδίου τώρα, βρίσκεται και το Ιερό του Δία με ναό δωρικού ρυθμού του 4ου π.Χ. αιώνα, χτισμένος στη θέση πιθανόν αρχαϊκού ναού. Έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα ενώ οι κίονες είναι ύψους περίπου 10 μέτρων. Στο μουσείο, που βρίσκεται ουσιαστικά ανάμεσα στο στάδιο και στο ιερό, θα θαυμάσετε συλλογές νομισμάτων, αντικειμένων σχετικών με τις αθλητικές δραστηριότητες της Νεμέας, προϊστορικών ευρημάτων όπως κεραμικά, εργαλεία, όπλα, συλλογές αγγείων και κοσμημάτων, αρχιτεκτονικών μελών μνημείων του αρχαιολογικού χώρου κ.ά.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(139214)
      ["id"]=>
      int(139214)
      ["title"]=>
      string(23) "Μυκήνες unsplash"
      ["filename"]=>
      string(34) "Μυκήνες-unsplash-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(863195)
      ["url"]=>
      string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(105) "https://www.travel.gr/arts_and_culture/archaiologikos-toyrismos-konta-stin-a/attachment/mykines-unsplash/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(30) "Μυκήνες/Photo: Unsplash"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(16) "mykines-unsplash"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(139180)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-11-01 14:02:44"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-11-01 14:03:26"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Μυκήνες-unsplash-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μυκήνες

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι από τους πιο εντυπωσιακούς και σημαντικούς αρχαίους τόπους της Ελλάδας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ο πολιτισμός τους έχει σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή αλλά και άλλους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας. Ο μύθος λέει πως η πόλη ιδρύθηκε από τον Περσέα τον γιό του Δία και της Δανάης, κόρη το Ακρισίου, βασιλιά του Άργους. Είναι η πόλη-κράτος που διαφέντευαν ο Ατρέας και ο γιος του Αγαμέμνονας.

Χτισμένη σε στρατηγικό σημείο ήλεγχε όλη την αργολική πεδιάδα και είχε επίσης τον έλεγχο των οδικών και θαλάσσιων επικοινωνιών. Ο χώρος απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση η οποία περιλαμβάνει την ακρόπολη με το βασιλικό ανάκτορο στο ψηλότερο σημείο αυτής, υπόγεια δεξαμενή, συγκρότημα κτιρίων θρησκευτικού χαρακτήρα, ταφικά σύνολα που βρίσκονται διάσπαρτα τόσο γύρω από την ακρόπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και οικιστικά συγκροτήματα. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις των αρχαιολογικών χώρων που θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά οπότε καλό θα είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια και να έχετε και ένα νερό μαζί σας.

Θα μπείτε στην ακρόπολη από την πλέον εμβληματική Πύλη των Λεόντων και θα αρχίσετε μια ανηφορική πορεία ανάμεσα στα ερείπια της ακρόπολης μέχρι να φτάσετε στο ανάκτορο από όπου θα αρχίσετε να κατηφορίζετε, από τη βορινή πλευρά όμως αυτή τη φορά. Τώρα, έξω από τα τείχη της ακρόπολης βρίσκονται διάφορα ταφικά μνημεία όπως οι τέσσερις εντυπωσιακοί θολωτοί τάφοι: ο Τάφος των Λεόντων, ο Τάφος του Αιγίσθου, ο Τάφος της Κλυταιμνήστρας και πιο νότια ο εντυπωσιακότερος όλων ο «Θησαυρός του Ατρέα» ή «Τάφος του Αγαμέμνονα». Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και τελειότερους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους και χρονολογείται μεταξύ του 1350 και του 1250 π.Χ. Δίπλα ακριβώς από την ακρόπολη δεσπόζει και το αρχαιολογικό μουσείο του χώρου οι ενότητες του οποίου είναι αφιερωμένες στη ζωή των Μυκηναίων ανά περίοδο και στα ταφικά τους έθιμα.

Τίρυνθα

Ελάχιστα χιλιόμετρα πριν το Ναύπλιο βρίσκεται η Τίρυνθα, η οποία κατοικούνταν συνεχώς από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Η Τίρυνθα ήκμασε κατά την πρώιμη και την ύστερη εποχή του Χαλκού, υπήρξε σημαντικό κέντρο της περιοχής και διέθετε ένα μοναδικής κατασκευής κυκλικό κτίριο διαμέτρου 27 μέτρων στην κορυφή του λόφου, το οποίο πιθανότατα λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο. Σταδιακά το σημείο οχυρώνεται με «κυκλώπεια» τείχη μέσα στα οποία βρίσκονταν φυσικά το ανακτορικό συγκρότημα, λατρευτικοί χώροι, αποθήκες και εργαστήρια αλλά και κατοικίες.

Ιδρυτής της Τίρυνθας θεωρείται ο μυθικός αργείος πρίγκιπας Προίτος ο οποίος μετά από διαμάχη με τον δίδυμο αδερφό του Ακρίσιο, βασιλιά του Άργους, κατέφυγε στη Λυκία και γυρνώντας έφερε μαζί του Κύκλωπες οι οποίοι έχτισαν τα τείχη της πόλης. Η πόλη έχει συνδέσει επίσης το όνομά της με το μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη αλλά και τον Ηρακλή αφού ήταν ο Ευρυσθέας, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, που διέταξε τον ημίθεο να εκτελέσει τους δώδεκα άθλους. Η πόλη καταστράφηκε από το Άργος στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

Αρχαία Κόρινθος

Στα νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης, στους βόρειους πρόποδες του λόφου του Ακροκορίνθου απλώνεται η αρχαία Κόρινθος. Η τοποθεσία έδινε έλεγχο της χερσαίας επικοινωνίας μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη νεολιθική εποχή. Η Κόρινθος υπήρξε σημαντική δύναμη της αρχαίας Ελλάδας, εμπορικό κέντρο της εποχής, ήταν αυτή που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τριήρεις ενώ είχε και αποικίες κυρίως στην Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναό δωρικού ρυθμού, του 560 π.Χ., αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, αγορά, ναό αφιερωμένο στην Οκτάβια, καταστήματα, κρήνες, στοές, λουτρικές εγκαταστάσεις, θέατρο του οποίου η χωρητικότητα υπολογίζεται στα 18.000 άτομα και μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., ωδείο κατασκευασμένο στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ., το οποίο μάλιστα ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό και το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου».

Στο αρχαιολογικό μουσείο μπορείτε να συνδέσετε το παζλ της ακμής της Κορίνθου. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ευρήματα προϊστορικών, γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων από την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Κορίνθου, ευρήματα από το Ιερό του Ασκληπιού και το πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο της πόλης καθώς και ρωμαϊκά γλυπτά και επιγραφές. Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στα χαμηλά αξίζει και μια βόλτα μέχρι το κάστρο στον λόφο του Ακροκόρινθου το οποίο αποτελούσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου.

Η πρώτη οχύρωση χρονολογείται στα τέλη 7ου-6ου π.Χ. αιώνα ενώ διακρίνονται τμήματα του τείχους της κλασικής αρχαιότητας αλλά και προσθήκες οχυρώσεων της βυζαντινής περιόδου καθώς και οχυρωματικά έργα της εποχής της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται ερείπια ναών όπως μια τρίκλιτη ενετική βασιλική αλλά και τζαμιά με μιναρέ, κρήνες, υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή με πεσσούς και καμάρες, πηγή με δύο υπόγειους θολοσκεπείς χώρους, ναός της Αφροδίτης 5ου-4ου π.Χ. αιώνα κ.ά.

Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου στην Περαχώρα

Τώρα απέναντι από τη σύγχρονη πόλη της Κορίνθου, πολύ κοντά στη λίμνη Βουλιαγμένης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου που αποτελούσε από τον 7ο αιώνα π.Χ. σημαντικό θρησκευτικό κέντρο των Κορινθίων. Όσοι έχετε πάει για καλοκαιρινές βουτιές στην περιοχή θα τον έχετε δει οι υπόλοιποι μπορείτε να το εντάξετε σε μια μονοήμερη εκδρομή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Κόρινθο. Εδώ, θα δείτε ιερό αφιερωμένο στη θεά Ήρα «Ακραία», χαρακτηρισμός που οφείλεται στη θέση του ιερού, στην άκρη της χερσονήσου αλλά και σημαντικά λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού, όπως μια στοά σε σχήμα Γ, μια μεγάλη υδροδεξαμενή, αίθουσες φαγητού και ένα δεύτερο μικρότερο ναό. Είναι εδώ που η Μήδεια φεύγοντας από την Κόρινθο φέρεται να έθαψε τα παιδιά της.

Μουσείο Θήβας

Μόλις 94 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας το μουσείο της Θήβας προσφέρεται για μια μονοήμερη εκδρομή με στόχο την εξερεύνηση του βασιλείου του Κάδμου και της πατρίδας του τραγικού ήρωα Οιδίποδα. Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες που χρονολογικά ξεκινούν από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας και παρουσιάζουν όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και την καθημερινή ζωή και την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη της Βοιωτίας. Θα θαυμάσετε σφραγιδοκύλινδρους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού από το θηβαϊκό ανάκτορο, τις μυκηναϊκές λάρνακες από την Τανάγρα, τους αρχαϊκούς κούρους από το Πτώο και τις χαρακτηριστικές επιτύμβιες στήλες της κλασικής εποχής από μαύρο λίθο. Η επίσκεψη στο μουσείο μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα μέσα στην πόλη όπου λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκονται τα ερείπια του ανακτόρου του Κάδμου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(139272)
      ["id"]=>
      int(139272)
      ["title"]=>
      string(21) "Δελφοί unsplash"
      ["filename"]=>
      string(32) "Δελφοί-unsplash-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1397504)
      ["url"]=>
      string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(104) "https://www.travel.gr/arts_and_culture/archaiologikos-toyrismos-konta-stin-a/attachment/delfoi-unsplash/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(28) "Δελφοί/Photo: Unsplash"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(15) "delfoi-unsplash"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(139180)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-11-01 14:21:13"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-11-01 14:21:45"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/Δελφοί-unsplash-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Δελφοί

Από τους πιο σημαντικούς λατρευτικούς χώρους του αρχαίου κόσμου αλλά και το πιο διάσημο μαντείο ήταν οι Δελφοί. Θεωρούταν το κέντρο του κόσμου καθώς σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς τη Δύση για να ανακαλύψει που βρισκόταν ο ομφαλός της γης και αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Η φήμη του μαντείου ξεπερνούσε τον ελληνικό χώρο και έφτανε μάλιστα μέχρι τη Συρία και την Αρμενία, αυτό μαρτυρείται από αφιερώματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι του αρχαιολογικού χώρου ανάμεσα σε άλλα θα συναντήσετε τους θησαυρούς άλλων πόλεων – κρατών όπως αυτόν των Αθηναίων, τον εντυπωσιακό ναό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, λίγο πιο πάνω το θέατρο και στο τέλος της διαδρομής το στάδιο.

Όσο ανεβαίνετε, η θέα στα γύρω βουνά και στον ελαιώνα που απλώνεται στον κάμπο και στις πλαγιές είναι πανέμορφη. Μην παραλείψετε όμως να επισκεφθείτε, από την απέναντι πλευρά, τον Θόλο της Αθηνάς Προναίας και το Γυμνάσιο και φυσικά το μουσείο. Εδώ σε ξεχωριστές ενότητες θα δείτε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τη 2η χιλιετία π.Χ., πριν από την ίδρυση του Ιερού δηλαδή, έως και την ύστερη αρχαιότητα.

Διαβάστε ακόμα:

Βουνό, λίμνη, δάσος, αρχαιολογικοί χώροι: 4 προτάσεις για πεζοπορία στην Αττική

Αρχαία Αγορά – Πνύκα – Κεραμεικός: Τρεις αρχαιολογικοί χώροι που συνδυάζουν τον περίπατο με την ιστορία

Αρχαία Ολυμπία, Ήλιδα και Επικούρειος -Τρεις πανέμορφοι προορισμοί σε ένα διήμερο