Oι ναυλώσεις ιδιωτικών τζετ από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα σημείωσαν πρωτοφανή αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

13

Για παράδειγμα, οι ξένες εταιρείες ναυλώσεων ιδιωτικών τζετ Victor και Luna Jets κατέγραψαν αύξηση 200% το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αύξηση 31% στις καλοκαιρινές ναυλώσεις αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με στοιχεία της Globetrender. Παράλληλα, οι ναυλώσεις για μακρινές αποστάσεις της εταιρείας Chapman Freeborn το 2021, παρουσίασαν την εντυπωσιακή αύξηση του 300% σε σύγκριση με το 2020.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές πτήσεις παραμένουν επί του παρόντος δυσπρόσιτες για την πλειοψηφία των ταξιδιωτών. Σημαντική εξέλιξη για την εξυπηρέτηση των πελατών που έχουν το διαθέσιμο εισόδημα για την πραγματοποίηση ιδιωτικών πτήσεων είναι τα VIP Terminals των αεροδρομίων.

Σε γενικές γραμμές οι χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου και τεστ κορωνοϊού εντός των αεροδρομίων συνεχίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την ταξιδιωτική εμπειρία. Στο αεροδρόμιο Heathrow για παράδειγμα, έχουν ήδη εμφανιστεί ουρές 6 ωρών και άνω. Συνεπώς, τα αεροδρόμια που μπορούν να προσφέρουν ταχείες, χωρίς συνωστισμό και χωρίς επαφή υπηρεσίες check-in, εκτός από τις υπηρεσίες που ήδη προσφέρονται στους επιβάτες της πρώτης θέσης, προσφέρουν επιπλέον προνόμια στο απαιτητικό κοινό, με το αντίστοιχο φυσικά αντίτιμο. Ένα από τα αεροδρόμια που το έχει πετύχει αυτό, είναι η αποκαλούμενη «Η Ιδιωτική Σουίτα», άλλως PS, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

Σε ιδιωτικό τερματικό σταθμό, μακριά από τον κύριο όγκο των επιβατών, οι ταξιδιώτες χαλαρώνουν στη δική τους σουίτα, ενώ οι πράκτορες ασχολούνται με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου και διεκπεραίωσης εγγράφων. Έπειτα, οι επιβάτες μεταφέρονται στο αεροσκάφος με πολυτελές αυτοκίνητο.

Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο λειτουργούσε πριν από τα περιοριστικά μέτρα και το Heathrow VIP, με τον κορυφαίο Βρετανό σεφ Jason Atherton να έχει αναλάβει την γαστρονομική ικανοποίηση των πελατών.

Από την άλλη πλευρά, στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, το PremiAir είναι ένας ιδιωτικός τερματικός σταθμός όπου οι επιβάτες απολαμβάνουν επιπλέον υπηρεσίες, από τη χρήση ειδικών χώρων ελέγχου διαβατηρίων αλλά και ιδιωτικές μεταφορές.

Παρόμοιες δομές υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Platinum Services του αεροδρομίου του Δουβλίνου είναι ένας ιδιωτικός τερματικός σταθμός που προσφέρει ιδιωτικό έλεγχο εισιτηρίων, έλεγχο ασφαλείας, χειρισμό αποσκευών και μεταφορά στο αεροσκάφος, ενώ παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρουν τα αεροδρόμια στο Μιλάνο και στο Άμστερνταμ.

Πρωτοπόρο ωστόσο στις VIP υπηρεσίες, θεωρείται από πολλούς ταξιδιώτες το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης, όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στους εμπορικούς ταξιδιώτες που διαμένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία της Ασίας.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες που θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία στο στενό αεροδρόμιο Velana των Μαλδίβων μπορούν να κλείσουν τις υπηρεσίες άφιξης CIP, δηλαδή υπηρεσίες πολύ σημαντικού εμπορικού προσώπου, για να επωφεληθούν από ιδιωτικές μεταφορές στο σαλόνι CIP, όπου θα απολαύσουν μια πολύ πιο άνετη εμπειρία ελέγχου ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, η εμπειρία των Μαλδίβων αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2022, όταν ολοκληρωθεί το μακροχρόνιο έργο επέκτασης των αεροδρομίων.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι αερολιμένες για να παρέχουν στους επιβάτες βελτιωμένες υπηρεσίες χωρίς αναγκαστικά να επενδύουν σε δαπανηρές βελτιώσεις των υποδομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Diamond Air International, ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών πολυτελείας στον κόσμο, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με πάνω από 600 αεροδρόμια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. ‘Ηδη, ορισμένα αεροδρόμια πωλούν τους επιβάτες ως επιπρόσθετη παροχή προνόμια χρήσης fast tracks και VIP lounges που συνήθως προορίζονται για τους επιβάτες business.

Τέλος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει τεθεί υπό δοκιμή από την British Airways ένα οικονομικό μέτρο που τιτλοφορείται «ευφυής τεχνολογία αναμονής» και ήδη χρησιμοποιείται σε αξιοθέατα και καταστήματα- το σύστημα Qmatic το οποίο επιτρέπει στους επιβάτες να κάνουν κράτηση για ένα προσωπικό check-in στο αεροδρόμιο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές.