Οι Βρετανοί «διψούν» για μεσογειακό καλοκαίρι και ανυπομονούν να έρθει η επόμενη σεζόν, με την Ισπανία να ανακτά το στέμμα της ως αγαπημένος προορισμός, όπως αποκαλύπτει η έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από την WTM London.

11

Το ένα τρίτο (34%) των 1.000 Βρετανών συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσε ότι σίγουρα θα κάνει διακοπές στο εξωτερικό το 2022. Σχεδόν το 1/4 (23%) δήλωσε ότι μάλλον θα κάνει διακοπές, ενώ ένα 21% απάντησε ότι ελπίζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το 17% δήλωσε ότι θα επιλέξει διακοπές εντός της χώρας, ενώ μόλις το 6% δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει κανενός είδους διακοπές για το 2022.

Ο κορυφαίος προορισμός που ανέφεραν οι καταναλωτές ήταν η Ισπανία, με κάποιους ταξιδιώτες να είναι κατασταλαγμένοι και ως προς ποια περιοχή της χώρας θα ήθελαν να επισκεφθούν, επιλέγοντας ισπανικά νησιά όπως το Λανθαρότε και η Μαγιόρκα.

Επίσης ψηλά στη λίστα επιθυμιών των Βρετανών, περιλαμβάνονται και άλλα παραδοσιακά ευρωπαϊκά φαβορί, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ υπάρχει μια ισχυρή τάση και για ταξίδια στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν εκτός χάρτη για τους Βρετανούς τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 18 εκατ. Βρετανοί επισκέφθηκαν την Ισπανία το 2019, καθιστώντας την τον αγαπημένο τους προορισμό, ωστόσο η εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων ForwardKeys ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 40% το προηγούμενο καλοκαίρι, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Πάνω από δύο ταξίδια σχεδιάζει το 50% των Βρετανών τουριστών το 2022

Εξάλλου, δύο ή περισσότερα ταξίδια αναψυχής σχεδιάζουν οι μισοί Βρετανοί για το 2022, με το 70% να προγραμματίζει τουλάχιστον ένα ταξίδι το επόμενο έτος.

Επιπλέον, το 1 /3 (29%) απάντησε ότι σχεδιάζει τόσο μικρές αποδράσεις, όσο και διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ το 11% δήλωσε ότι ελπίζει να πραγματοποιήσει έως και 3 ταξίδια.

Όσον αφορά στις ταξιδιωτικές δαπάνες, το 43% σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα απ’ ό,τι το 2019 και λιγότερο από ένα στους 10 (9%) δήλωσε ότι θα ξοδέψει λιγότερα από τον προϋπολογισμό διακοπών του 2019.

Σχεδόν ένας στους έξι (17%) ανέφερε ότι θα ξόδευε «σημαντικά» περισσότερα από το 2019, σε ποσοστό 20% ή περισσότερο, ενώ το 1 /4 (26%) υπολόγισε ότι θα ξόδευε ελαφρώς περισσότερα, δηλαδή έως και 20% πάνω από το 2019 .

Τα ευρήματα των καταναλωτών υποστηρίζονται και από έρευνα μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων, με σχεδόν τις μισές (44%) από τις 676 εταιρείες που ερωτήθηκαν από την WTM London να αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τα επίπεδα που του 2019. Περαιτέρω, τα 2 /5 (42%) απάντησαν ότι τα επίπεδα κρατήσεων το επόμενο έτος θα εξακολουθήσουν να υστερούν σε σχέση με το 2019, ενώ το 14% δεν ήταν σίγουρο ή δεν το γνώριζε.

Πάντως, τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ισχυρή ζήτηση για αποδράσεις, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν.