Ένα νησί τόσο κοντά στην Αθήνα και τόσο μακριά από όλα τα αρνητικά της πόλης. Κάθε φορά που φτάνω στο λιμάνι, επιβεβαιώνω τους λόγους που με έκαναν να «κολλήσω» στις περατζάδες της, τα μαγαζιά, τον πολιτισμό, την ιστορία της και την ηρεμία που προσφέρει.

16

Η Αίγινα σε αγκαλιάζει από την πρώτη επαφή σου μαζί της. Είναι ένας μαγικός τόπος που σε αφήνει να ανακαλύψεις όλες τις πτυχές του. Και δεν το κάνει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι γεμάτη από τουρίστες. Για όλες τις εποχές, σου δίνει λύσεις και προτάσεις. Μπορώ να πω μάλιστα, ότι το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη, όταν οι ρυθμοί του νησιού πέφτουν, παίρνει ένα άλλο χρώμα, ηρεμεί και σου επιτρέπει να απολαύσεις πράγματα που δεν πρόλαβες το καλοκαίρι.

Για παράδειγμα, πριν αποκτήσουμε το δικό μας σπίτι στο νησί, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει το Ανιτσαίο. Ένα χωριό στα 230 μέτρα υψόμετρο, που το καλοκαίρι, σου δίνει ανάσες δροσιάς και το χειμώνα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις ανέβει σε ένα βουνό.

Εκεί έχουμε βρει το δικό μας στέκι, το «Στέκι του κυνηγού» που λειτουργεί σε ένα μικροσκοπικό κτίσμα, το παλαιό σχολείο του χωριού. Έγινε στέκι μας τόσο για το σημείο που βρίσκεται όσο και για τους ανθρώπους που το «τρέχουν».

Νέα παιδιά με πολλή όρεξη για τη δουλειά που κάνουν, τόση όση χρειάζεσαι για να καταφέρεις να φας τη σπεσιαλιτέ τους, την τεράστια σταυλίσια μπριζόλα που ψήνει ο Γιάννης στα κάρβουνα και σερβίρει η γυναίκα του η Ιωάννα μαζί με τον Στέλιο. Άνθρωποι με έμφυτη ευγένεια και πάντα με ένα χαμόγελο.

Στο Ανιτσαίο καταλήγεις όταν θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από τις ψαροκαταστάσεις του νησιού, δύσκολο να τις βαρεθείς, ή θέλεις να ξεφύγεις από τη φασαρία του λιμανιού. Εμείς, βέβαια, έχουμε βρει τον τρόπο και να έχουμε θέα στο λιμάνι και να απολαμβάνουμε απερίσπαστοι τις εικόνες του, στο μπαλκονάκι του «Σκοτάδη».

Εκεί ο Γιώργος κάνει τα δικά του γαστρονομικά θαύματα με ιδιαίτερες γεύσεις που συγκινούν τους λάτρεις του ωμού ψαριού. Μην κάνετε το λάθος να φύγετε από τον Σκοτάδη χωρίς να δοκιμάσετε το φρικασέ ψαριού.

Από τις αιγινίτικες συνήθειες, δεν μπορώ να μην πω για τον «Βατζούλια» που σερβίρει χοντρό μακαρόνι με κρέας και μαγειρευτά ή για τον «Κόκορα» κοντά στο σπίτι μας στην Κυψέλη που σε μεταφέρει στις παλαιές ταβέρνες της εποχής του βαρελιού και του κατρούτσου.

Οι γεύσεις και τα αρώματα είναι βασικό χαρακτηριστικό του νησιού αλλά κινδυνεύεις να τα βαρεθείς γρήγορα αν δεν έχεις χρόνο να τα ανακαλύψεις, να νιώσεις την ενέργειά τους και όλα εκείνα που σε χαλαρώνουν.

Έχω ακούσει και έχω διαβάσει πολλά για την ενέργεια που σου χαρίζει η Αίγινα αλλά, ομολογώ, ότι δεν προσπαθώ να το ερμηνεύσω.

Μου αρκεί που την αισθάνομαι και με κάνει να επιστρέφω στη δουλειά μου ως άλλος άνθρωπος.

*H Eλισάβετ Μουτάφη πρωταγωνιστεί στη σειρά της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς»

Διαβάστε ακόμα:

Περιήγηση στην Αίγινα – Τα νεοκλασικά κτήρια, τα φιστίκια και οι αρχαιολογικοί χώροι

Τα 5 τοπ μέρη στην Αίγινα με φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες

Ανακαλύπτοντας τα ιστορικά κτήρια στην πόλη της Αίγινας