Στις 21 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει τη γιόγκα, ως μέρος του τρόπου επίτευξης της υγείας, της ευεξίας αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης σε περιοχές που ιδιαίτερα μετά την πανδημία, επιχειρήσεις και επισκέπτες δίνουν μεγάλη σημασία στις υπηρεσίες ευζωίας.

15

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) όρισε την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα το 2014, μετά από δημόσια συζήτηση μεγάλης κλίμακας αλλά και την έντονη έκκληση του τότε πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi ότι πρέπει να οριστεί μια παγκόσμια ημέρα για να τονιστεί η σημασία της γιόγκα στη σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται από τότε εορτασμοί στην Ινδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, την Αυστραλία και σε ορισμένες άλλες χώρες της Νότιας Ασίας, όπως είναι Πακιστάν.

Σήμερα, ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν εντάξει στη δραστηριότητα τους προγράμματα Γιόγκα ως πρόσθετη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες τους.

Η ιστορία της Γιόγκα

Η γιόγκα ως έκφραση, είναι σωματική και πνευματική πρακτική ηλικίας περίπου 6000 ετών που ξεκίνησε από την Ινδία και παρέμεινε διάσημη σε πολλές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ινδουισμού, του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Με το χρόνο, συνέχισε να αλλάζει και να αναπτύσσεται και μετά ήρθε ο 19ος αιώνας, όπου οι δυτικοί άρχισαν να ενδιαφέρονται για αυτήν και να την προωθούν στην Ευρώπη. Η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τη σανσκριτική γλώσσα και αναφέρεται στην ένωση με κάποιον ή απλά στην ένωση. Πατέρας της σύγχρονης Γιόγκα πιστεύεται ότι είναι ο αρχαίος Ινδός σοφός Patañjali, λόγω του ότι εκείνος κωδικοποίησε όλες τις πτυχές της Γιόγκα σε μια συγκεκριμένη μορφή και εισήγαγε το Γιόγκα Σούτρα.