Το Horrorant Film Festival (γνωστό και ως Νύχτες Τρόμου) θα υποδεχτεί στις 4 Μαΐου, για όγδοη χρονιά, τους απανταχού λάτρεις του κινηματογραφικού είδους του τρόμου αλλά και του καλού σινεμά εν γένει.

19

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη παράδοση στον κινηματογράφο, μια σημαντική φεστιβαλική κουλτούρα, αλλά καμία ιδιαίτερη παράδοση στο είδος του τρόμου. Ακόμη και στη διανομή, ελάχιστες ταινίες τρόμου φτάνουν στις αίθουσες και όσες φτάνουν, είναι συνήθως Αμερικάνικα franchise ή mainstream ταινίες με γνωστό cast.
Αυτή ακριβώς η διαπίστωση ήταν που έκανε τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηπαπά να ξεκινήσει το 2012 μία εταιρεία διανομής με σκοπό να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες τρόμου στις ελληνικές αίθουσες. Έπειτα, το ‘Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ’ γεννήθηκε το 2014 και αυτή είναι η ιστορία του, μέσα από τα λόγια του ιδρυτή του.

Θυμάστε πότε αγαπήσατε το horror;

Μεγάλωσα βλέποντας τον Boris Carloff και τον Bela Lugosi στις ασπρόμαυρες ταινίες του ‘Frankenstein’ (1931) και του ‘Dracoula’ (1931) στην ΕΡΤ. Ακόμα θυμάμαι την αίσθηση. Να περιμένω να αρχίσει και μετά να αφήνω το φως ανοιχτό γιατί φοβόμουν. Εχω συνδέσει εκείνη την εποχή της εφηβείας μου με τη βιντεοκασέτα του ‘Fright Night’ (1985), εξού και ο τίτλος του Φεστιβάλ.

Πώς φαντάζεστε το Horrorant 2023;

Κάθε χρόνο λέω πως το επόμενο θα είναι το καλύτερο. Η αλήθεια είναι ότι ο covid μας έβγαλε λίγο από τον ρυθμό μας, αλλά το 2023 θα γίνουν σημαντικές αλλαγές και προσθήκες στο ‘Horrorant’. Αυτό που μπορώ σίγουρα να ανακοινώσω είναι το αφιέρωμα στις ταινίες Giallo το οποίο το έχω υποσχεθεί εδώ και χρόνια και φυσικά την φιλοξενία του παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη Luigi Cozzi.

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι διεθνώς αγαπούν τον τρόμο;

Νομίζω πως είναι στην ανθρώπινη φύση. Το συναίσθημα του τρόμου, της ανασφάλειας, της αγωνίας είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας και ως τέτοια, τα συναντάμε σχεδόν παντού στον κινηματογράφο. Για παράδειγμα, υπάρχει πιο τρομακτική ταινία από τη «Λίστα του Σίντλερ»; Το σινεμά είναι συναίσθημα. Και το πιο έντονο συναίσθημα είναι ο τρόμος.

Η σχέση του ‘Ελληνα με τον τρόμο σήμερα αλλά και μέσα στα χρόνια, ποια είναι;

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει μεγάλη σχέση με τον τρόμο σε επίπεδα παραγωγής, αν και στη δεκαετία του ’60 φλέρταρε αρκετά με το είδος. Θυμηθείτε το «Εγκλημα στα Παρασκήνια» (1960) του Ντίνου Κατσουρίδη και τον «Εφιάλτη» (1961) του Ερρίκου Ανδρέου, το δικό μας «Ψυχώ» αν μου επιτρέπεται. Δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε θεωρώ από τους κριτικούς και τη διανομή, πολλές από αυτές δεν έφτασαν καν στις αίθουσες, ακόμα και στην τηλεόραση δεν τις βλέπουμε σχεδόν ποτέ. Πολύ λογικά λοιπόν, ελάχιστοι κινηματογραφιστές ασχολήθηκαν με το είδος, μολονότι πολλοί το αγαπούσαν. Κάποιες ταινίες που θυμάμαι είναι η «Μέδουσα» (1998) του Γιώργου Λαζόπουλου, το «Singapore Sling” (1990) του Νίκου Νικολαίδη – ίσως η πιο τολμηρή και ακραία ελληνική ταινία που έγινε ποτέ, και φυσικά το «Κακό»(2005) του Γιώργου Νούσια.

Ως είδος, θεωρείτε ότι έχει το κύρος που του αναλογεί;

Φυσικά. Ο τρόμος είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κινηματογραφικό είδος παγκοσμίως. Στην Ισπανία υπάρχει χρηματοδότηση ειδικά για ταινίες τρόμου. Φεστιβάλ του είδους γεννιούνται κάθε χρόνο ακόμη και σε χώρες χωρίς ιδιαίτερη παράδοση. Ακόμα και στα εισιτήρια, στο παγκόσμιο box office θα βρείτε ψηλά τίτλους όπως το Alien, το Conjuring, το Saw, το Scream και άλλα πολλά. Αντίστοιχα, πόσες κωμωδίες θυμάστε να έσπασαν ταμεία; Στη χώρα μας υπάρχει μια προκατάληψη, είναι η αλήθεια. Κι αυτό, όχι από τον κόσμο, αλλά από τους ανθρώπους που περιέγραψα νωρίτερα.

Σας αρέσει η γιορτή του Halloween;

Μου αρέσει στην Αμερική, εδώ δεν ξέρω αν ασχολούμαστε και τόσο πολύ. Η ιδέα πάντως είναι εξαιρετική.

Πρόσφατα, αναλάβατε και την επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου ΕΛΙΖΕ

Ναι, είναι αλήθεια πως το ΕΛΙΖΕ λειτουργεί ως σινεμά ξανά μετά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80! Τότε έπαιζε συνήθως δεύτερης διαλογής ταινίες, αλλά ήταν και ο χώρος όπου καθιερώθηκαν οι Μεταμεσονύχτιες προβολές. Με σεβασμό στην ιστορία του ΕΛΙΖΕ, επέλεξα να κρατήσω έναν vintage χαρακτήρα στη διακόσμηση του χώρου, και να φτιάξω ένα σινεμά που να θυμίζει με κάποιον τρόπο τα παλιά καλά του χρόνια.

Η ευχή σας για το ‘Horrorant’ αλλά και το ‘ΕΛΙΖΕ’ για τα επόμενα χρόνια;

Για το ‘Horrorant Film Festival – ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ’ εύχομαι να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ είδους στην Ευρώπη. Το νιώθω κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Και ένα μεγάλο άλμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει μέσα στο 2023. Όσο για το ΕΛΙΖΕ, τον χώρο που φιλοξενεί το Horrorant, αισθάνομαι πολύ τυχερός που ανέλαβα ένα τόσο ιστορικό χώρο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Όταν πολλά σινεμά κλείνουν, το ΕΛΙΖΕ ανακαινίστηκε και ανοίγει. Κόντρα στο ρεύμα, όπως όταν λειτουργούσε με ‘παράξενες’ ταινίες, έτσι και τώρα. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Και ίσως δεν πρέπει και να αλλάζουν.

Ελιζέ, Νυμφαίου 12, Ιλίσια
210 7488144
https://www.facebook.com/elize.ilisia
https://www.facebook.com/HorrorantFilmFestival