Το πολιτιστικό φθινόπωρο μας υποδέχεται με έναν Σεπτέμβριο γεμάτο θέατρο και χορό. Τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας καλωσορίζουν τους θεατές με παλιά και νέα έργα, ενώ η Αθήνα σφύζει από τη ζωή που της δίνουν οι χορογραφίες και τα σόλο καταξιωμένων και όχι μόνο καλλιτεχνών.

26

Δυναμικά συνεχίζει μετά το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Και η υπόλοιπη περιφέρεια, πάντως, δίνει το παρών με highlight το Φεστιβάλ Δράμας και μια ιδιαίτερη παράσταση στη Δήλο.

Ας δούμε μερικά δρώμενα που μας επιφυλάσσει ο μήνας που μόλις ξεκίνησε.

Ιεροί Λόγοι/Covid-19 στη Μικρή Επίδαυρο

Η καλλιτέχνις Αιμιλία Παπαφιλίππου παρουσιάζει ένα πρωτότυπο εικαστικό έργο έπειτα από ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το έργο εστιάζει στην πανδημία που οδηγεί σε ένα οξύμωρο μείγμα διαχωρισμού και συνεκτικότητας.

Παίρνει το όνομά του από τις αναφορές που κάνει στο παράδοξο κείμενο Ιεροί Λόγοι του Αίλιου Αριστείδη, στο οποίο ο ρήτορας μιλά για τη θεραπεία του από τον θεό Ασκληπιό και την προσπάθειά του να εκφραστεί.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, 16:00-21:00, καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Ödipus: Ο Οιδίπους Τύραννος αλλιώς

Ένας διαφορετικός Οιδίποδας Τύραννος, βασισμένος σε ένα πρωτότυπο κείμενο της Γερμανίδας δραματουργού Μάγιας Τσάντε, παρουσιάζεται στην Επίδαυρο από τον θεατρικό σκηνοθέτη, αγαπημένο του ελληνικού κοινού, Τόμας Όστερμαϊερ.

Η παράσταση μεταφέρει τον μύθο του Οιδίποδα στο σήμερα, στην Ελλάδα όπου παραθερίζει μια οικογένεια Γερμανών βιομηχάνων. Χαρακτηριστικά του Ödipus το σύγχρονο ύφος, η ελλειπτική γραφή και το αμείωτο σασπένς.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 3 έως 5 Σεπτεμβρίου, 21:00

Τρεις ποιητές αγωνιστές κι ένας συνθέτης

Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει τραγούδια τη μουσική των οποίων συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης και τους στίχους έχουν γράψει ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Παναγιώτης Πετράκης.

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα, 5 Σεπτεμβρίου, 20:30

Ιστορίες Ελληνίδων στην Αρχαία Κασσώπη

Στο Η εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας τρεις γυναίκες αφηγούνται ιστορίες. Ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γυναικών που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν, γυναικών που προσπάθησαν να αντισταθούν και φιμώθηκαν, γυναικών που ακόμα παλεύουν. Μέσα από τις ιστορίες, προκύπτει το ερώτημα: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που, κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους;

Αρχαία Κασσώπη, Πρέβεζα, 4 με 5 Σεπτεμβρίου, 19:00

Ancient Future Solo για εφήβους

Το εργαστήρι χορού για εφήβους Ancient Future Solo, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών τον περασμένο χειμώνα, έρχεται να παρουσιάσει ένα ομαδικό, πρωτότυπο έργο. Οκτώ, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους σόλο οδηγούν σε μια συλλογική χορογραφία, καθώς η δημιουργική διαδικασία επενδύει στη συνύπαρξη.

Οι οκτώ έφηβοι που συμμετείχαν στο εργαστήριο αναμετρήθηκαν με την Αντιγόνη του Σοφοκλή και την Ελένη του Ευριπίδη. Από την προσωπική αισθητική του ατομικού έργου πέρασαν στην συλλογική σύνθεση, χρησιμοποιώντας τα δικά τους ιδιοσυγκρασιακά σόλο.

Πειραιώς 260, Χώρος Ε’, 9 με 10 Σεπτεμβρίου, 20:00

Εξαγωγή – Έξοδος, Δήλος

Μια διαφορετική θεατρική παράσταση στη Δήλο, στην Αγορά Κομπεταλιαστών. Η Εξαγωγή εξυμνεί το φως, τη ζωή και το ένστικτο για επιβίωση, μέσα από μια καρτερική πορεία αναζήτησης. Η Έξοδος του ανθρώπου προς το φως, η πάλη με τις δυσκολίες του βίου, η ομορφιά και η αγάπη είναι ένας διαχρονικός ανθρώπινος μουσικός βηματισμός στον χώρο της Δήλου.

Οι θεατές θα αναχωρήσουν από την Χώρα Μυκόνου για την Δήλο στις 17:00 με το ειδικό πλοιάριο και μετά την παράσταση θα επιστρέψουν στη Μύκονο.

Αγορά Κομπεταλιαστών, Δήλος. 10 με 11 Σεπτεμβρίου, 19:00

Το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Με 58 ταινίες από 50 χώρες υποδέχεται φέτος τους φίλους του κινηματογράφου το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο θα διεξαχθεί τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online.

Το Φεστιβάλ αποκτά φέτος νέα οπτική ταυτότητα και εγκαινιάζει τρία νέα τμήματα, ακολουθώντας τις αλλαγές της εποχής μας. Στόχος να αναδείξει ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, με όχημα τη μεγάλη οθόνη.

Φεστιβάλ Δράμας, Αγίας Βαρβάρας 9, Δράμα, 12 έως 18 Σεπτεμβρίου

«Summer is Back»: Ομαδική έκθεση στην E Art Gallery στην Πάρο

Η αίθουσα τέχνης E Art Gallery στην Πάρο παρουσιάζει έως τις 30 Σεπτεμβρίου την ομαδική έκθεση με τίτλο «Summer is Back». Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κορνήλιος, Χρήστος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Ντόκος, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Ηλίας Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Στεφάνου, Άγγελος Χανιώτης, Cacao Rocks, Thedora D.

Ο Robert McCabe φωτογραφίζει τη Μύκονο του ‘50

Η φωτογραφική έκθεση «Το νησί που μάγεψε τον κόσμο – Η Μύκονος του ’50» του Robert McCabe παρουσιάζεται στο Κάστρο Χώρας Μυκόνου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ο φακός του McCabe αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία τόπους που σήμερα έχουν αλλάξει και διασώζει εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού παραδίδοντας μαθήματα μνήμης. Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τα μέσα του 20ου αιώνα θα ζωντανέψουν τα κενά πλέον κελύφη προσφέροντας στο χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και δημιουργίας μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.

«Σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι: Πρόσωπα του ’21» στην Ύδρα

Το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Δήμος Ύδρας / Municipality of Hydra, εγκαινιάζει στη Δημοτική Αγορά της Ύδρας την έκθεση «Σέ γνωρίζω ἀπό τήν Ὄψι: Πρόσωπα του ’21» σε επιμέλεια Iris Kritikou και Iphigenia Vogiatzi. Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις, θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος και η απεικονιστική αναζήτηση της παρούσας έκθεσης, που επιχειρεί να επανασυστήσει τα πρόσωπα του ’21. Έργα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου -ιστορικά πορτραίτα γνωστών και αγνώστων Ελλήνων της εποχής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τοποθετούνται σε κοινή εγκατάσταση με δημιουργίες σύγχρονων διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, προτείνοντας από κοινού μια νέα οδό προσέγγισης των φυσικών πρωταγωνιστών του ’21, πέρα και πίσω από την τυποποιημένη εικόνα τους.