Η Αρκαδία, τόπος ονειρικός για την αγροτική του αγνότητα, έφτασε στο πέρας του χρόνου πέρα από ευτοπία μυθιστορηματική, και την προίκα της φυσικής ομορφιάς της να «δέσει» μνήμες με την πρόσφατη ελληνική ιστορία και με μια αίσθηση φιλοξενίας γνήσια και ειλικρινή, γονιμοποιημένη από γεύσεις που βρίσκεις και σε μέρη λιγότερο προβεβλημένα από την τουριστική γνώση. Δίπλα της η Ηλεία, έχει κι αυτή να περηφανεύεται για ομορφιές διαλεχτές και μια ιστορία βαριά, παγκόσμια, ιδιαίτερη. Η ταξιδιωτική μίξη αυτών των δύο σημείων αναφοράς της πελοποννησιακής γης μόνο θετικά έχει να μας χαρίσει.

17

Έτσι, με εξοπλισμό τη γεωγραφία και τον χρόνο, αν χρειαστεί να διαλέξουμε μια διαδρομή που να μας καλύπτει αισθητικά, φυσιολατρικά και γευστικά στην περιήγησή μας στον κόσμο που ενώνει τις δύο περιοχές, σας συστήνουμε αυτή που ξεκινά από το Χρυσοβίτσι και καταλήγει εν είδει χαρτογραφικού τριγώνου στα στην Ανδρίτσαινα, με ενδιάμεσο σταθμό τη Παναγία.

Μια διαδρομή ανάμεσα σε πεύκα, έλατα και καστανιές. Μια διαδρομή που περνά μέσα από αρχοντικά και μερικά από τα ωραιότερα δάση της Πελοποννήσου, αλλά σε θέλγει και με την κνίσα από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες γεμάτες καλοψημένο κρέας και σε προτρέπει να έρθεις σε επαφή με πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα. Πρώτος σταθμός, Χρυσοβίτσι, δυόμισι ώρες απόσταση από την Αθήνα και 30 λεπτά από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας, Τρίπολη. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.073 μέτρων, σε μια πλαγιά του Μαινάλου κατάφυτη από έλατα, έχει πληθυσμό 33 μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Από το 1998 συγκαταλέγεται και επισήμως ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Χρυσοβίτσι ανήκει στα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα, έχοντας από την αρχή το όνομα αυτό, καθώς σε φορολογικό κατάλογο των Βενετών γύρω στο 1700 αναγράφεται ως Chrissovizzi. Σήμερα το χωριό αποτελεί δημοφιλή προορισμό για φυσιολάτρες, αφού περιβάλλεται από δάση ελάτης, που προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία, ορειβασία και ποδηλασία. Ενδεικτικά, με βάση σας το Χρυσοβίτσι μπορείτε να ανοίξετε το βήμα σας για όλες τις προαναφερθείσες εμπειρίες στο Μαίναλο, μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια.

Αν και λόγω της κοντινής απόστασης από την Τρίπολη, πολλοί επιλέγουν το Χρυσοβίτσι απλά για ημερήσια εκδρομή, υπάρχουν και υποδομές διαμονής για όσους θα ήθελαν να περάσουν κάποιο διάστημα εκεί. Στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας θα βρείτε το ξύλινο, πολυτελώς επιπλωμένο σαλέ «All Seasons Paradise». Υπάρχει όμως και ο ξενώνας «Χρυσοβίτσι» στο ίδιο το χωριό, με υπέροχη θέα στο Μαίναλο.

Έπεται η Παναγία, το άγνωστο εν πολλοίς χωριό της Γορτυνίας, με την πανοραμική θέα στον κάμπο του Αλφειού, ένα πραγματικό ησυχαστήριο για όσους αγαπούν τα βουνίσια τοπία, χτισμένο σε υψόμετρο κλιμακούμενο από τα 569 ως τα 610 μέτρα, με τα πετρόχτιστα σπίτια του να δείχνουν σκαρφαλωμένα στην πλαγιά της τελευταίας κορυφογραμμής του Μαινάλου (στην Εχτίχοβα, λίγο πριν τον ποταμό Αλφειό).

Tο χωριό θεωρείται ημιορεινό για τα δεδομένα της Αρκαδίας, έχοντας χτιστεί πάνω στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Ο λόφος, κερδίζει σε γραφικότητα χάρη στο ξωκλήσι του προφήτη που υπάρχει στην κορυφή του, απολαμβάνοντας πανοραμική θέα, η οποία στα δυτικά φτάνει μέχρι και το Ιόνιο Πέλαγος: ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός, οι ντόπιοι λένε ότι φαίνονται ακόμα και οι ψηλότερες κορυφές της Ζακύνθου. Η Παναγία, τέλος, διαθέτει και αρκετές εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου: μια μονόκλιτη βασιλική, που ανακαινίστηκε χάρη σε τοπική δωρεά το 1960. Λίγο πιο κάτω της, μάλιστα, στη λεγόμενη «Μούσγα», θα συναντήσετε και μία ακόμα βρύση.

		array(1) {
 [0]=>
 array(5) {
  ["file"]=>
  array(24) {
   ["ID"]=>
   int(162489)
   ["id"]=>
   int(162489)
   ["title"]=>
   string(37) "Κέντρο_Ανδρίτσαινας"
   ["filename"]=>
   string(41) "Κέντρο_Ανδρίτσαινας.jpg"
   ["filesize"]=>
   int(423931)
   ["url"]=>
   string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας.jpg"
   ["link"]=>
   string(103) "https://www.travel.gr/experiences/andritsaina-karytaina-taxidi-se-dyo-p/attachment/kentro_andritsainas/"
   ["alt"]=>
   string(0) ""
   ["author"]=>
   string(2) "11"
   ["description"]=>
   string(40) "Ανδρίτσαινα/ Photo: Wikipedia"
   ["caption"]=>
   string(0) ""
   ["name"]=>
   string(19) "kentro_andritsainas"
   ["status"]=>
   string(7) "inherit"
   ["uploaded_to"]=>
   int(161914)
   ["date"]=>
   string(19) "2022-12-26 10:14:03"
   ["modified"]=>
   string(19) "2024-03-19 10:30:17"
   ["menu_order"]=>
   int(0)
   ["mime_type"]=>
   string(10) "image/jpeg"
   ["type"]=>
   string(5) "image"
   ["subtype"]=>
   string(4) "jpeg"
   ["icon"]=>
   string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
   ["width"]=>
   int(800)
   ["height"]=>
   int(985)
   ["sizes"]=>
   array(18) {
    ["thumbnail"]=>
    string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας-150x150.jpg"
    ["thumbnail-width"]=>
    int(150)
    ["thumbnail-height"]=>
    int(150)
    ["medium"]=>
    string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας-244x300.jpg"
    ["medium-width"]=>
    int(244)
    ["medium-height"]=>
    int(300)
    ["medium_large"]=>
    string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας-768x946.jpg"
    ["medium_large-width"]=>
    int(768)
    ["medium_large-height"]=>
    int(946)
    ["large"]=>
    string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας.jpg"
    ["large-width"]=>
    int(800)
    ["large-height"]=>
    int(985)
    ["1536x1536"]=>
    string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας.jpg"
    ["1536x1536-width"]=>
    int(800)
    ["1536x1536-height"]=>
    int(985)
    ["2048x2048"]=>
    string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Κέντρο_Ανδρίτσαινας.jpg"
    ["2048x2048-width"]=>
    int(800)
    ["2048x2048-height"]=>
    int(985)
   }
  }
  ["desc"]=>
  bool(true)
  ["image_position"]=>
  string(6) "center"
  ["image_link_to"]=>
  string(0) ""
  ["open_link_in_new_tab"]=>
  bool(false)
 }
}
	

Μία ώρα απόσταση σας χωρίζει από τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού σας: την Ανδρίτσαινα. Χτισμένη στις πλαγιές του Λυκαίου Όρους και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων η Ανδρίτσαινα είναι ένα πανέμορφο χωριό, όπου κυριαρχεί η πέτρα, δεσπόζουσα στην βέλτιστη αισθητικά εκδοχή της μέσα από τα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα καλντερίμια. Αποτελεί επίσης έναν ιδεώδη προορισμό για όσους επιθυμούν ένα ταξίδι γαλήνης στην ελληνική ύπαιθρο και τις χάρες της.

Από τα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει η Τρανή Βρύση, κτισμένη το 1724, πιθανότατα η παλαιότερη της Πελοποννήσου από όσες οθωμανικές βρύσες υπάρχουν ακόμα. Στην περιήγησή σας στην Ανδρίτσαινα μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή σε αντικείμενα, εικόνες αλλά και παραδοσιακές φορεσιές.

Ένα άλλο σημαντικό ίδρυμα που αξίζει μια επίσκεψή σας είναι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη με τα χιλιάδες βιβλία σε βιβλιοθήκες, τα οποία καλύπτουν πλήθος από γνωστικών πεδίων: Αρχαία Ελληνική και Λατινική γραμματεία, φιλοσοφία, ιστορία, φυσική, μαθηματικά, γεωγραφία, ιατρική. Πολιτιστικό αποκορύφωμα ωστόσο τoυ ταξιδιού σας είναι η επίσκεψή σας στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ένα πραγματικό θαύμα μηχανικής και αρχιτεκτονικής, ο οποίος είναι γνωστός κι ως «ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου» αφού εμπνευστής του θεωρείται ο Ικτίνος, ο οποίος μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασαν τον διασημότερο αθηναϊκό ναό της ελληνικής αρχαιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επικούρειος Απόλλωνας ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που μπήκε στη Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το 1986

Αν έχετε χρόνο και διάθεση, περίπου είκοσι λεπτά από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα απέχουν οι καταρράκτες της Νέδας. Η διαδρομή με αυτοκίνητο μέχρι το κοντινότερο σημείο για το μονοπάτι προς τους καταρράκτες είναι σχετικά εύκολη, παρά τα τελευταία 5 χλμ. του χωματόδρομου, ο οποίος είναι σε υποφερτή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, η πεζοπορία μέχρι τον πρώτο καταρράκτη απαιτεί ελάχιστα λεπτά.

Αν πεινάσατε, στην Ανδρίτσαινα υπάρχουν οι κατάλληλες εκείνες επιλογές για καφέ και φαγητό. To Πέτρινο (Τηλ: 698 457 2335) προσφέρει εξαιρετικό μαγειρευτό φαγητό ενώ ξεχωρίζει για τα κρέατά του και ειδικά το σουβλάκι και το εστιατόριο Συνταγές Μαγειρικής (Τηλ: 2626 022004), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους meat lovers.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας στην Ανδρίτσαινα, υπάρχουν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνια μίσθωσης εκείνοι οι ξενώνες και τα καταλύματα που διατίθενται σε προσιτές τιμές και καλύπτουν όλες τις ανάγκες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας.

Διαβάστε ακόμα:

Χρυσοβίτσι: Ο άγνωστος ορεινός προορισμός της Πελοποννήσου

10 χωριά στην Αρκαδία που αξίζει να εξερευνήσετε

Λιμποβίσι: Το χωριό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πανέμορφη «καρδιά» της ορεινής Αρκαδίας