Τις έχουμε έτσι στο μυαλό μας τις Κυκλάδες, ώστε φανταζόμαστε τα πιο όμορφα χωριά τους να βρίσκονται παραλιακά, δίπλα στο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους. Όσοι τις έχουν επισκεφθεί, όμως, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι αυτό δεν αληθεύει σε κάθε περίπτωση.

20

Η Δρυοπίδα της Κύθνου, για παράδειγμα, είναι μια χαρακτηριστική εξαίρεση στην παραπάνω εικόνα: ένα πανέμορφο και ιδιαίτερο χωριό με 325 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), το οποίο δεν βρίσκεται πλάι στη θάλασσα, αλλά είναι χτισμένο στο εσωτερικό του νησιού. Σε ένα στρατηγικό σημείο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν βάση, ώστε να φτάσετε όπου κι αν θελήσετε.

Πολλοί από όσους έχουν έρθει εδώ, μάλιστα, τη θεωρούν ομορφότερη ακόμα και από την περίφημη Χώρα της Κύθνου –τη Μεσαριά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι– που επίσης βρίσκεται στο εσωτερικό. Και μια κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η ξεχωριστή αρχιτεκτονική των παραδοσιακών της σπιτιών, η οποία θεωρείται ασυνήθιστη για τις Κυκλάδες και τραβάει πάντα το βλέμμα, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες του νησιού.

Γραφικά σοκάκια, στέγες με κεραμίδια και αξιοθέατα

Η Δρυοπίδα εντοπίζεται στο νότιο μέρος της Κύθνου, χτισμένη σε υψόμετρο 190 μέτρων, ανάμεσα σε δύο λόφους. Δεν γνωρίζουμε πότε ιδρύθηκε, αλλά το γεγονός ότι είναι φτιαγμένη σε ένα σημείο εντελώς αθέατο από τη θάλασσα σίγουρα οφείλεται στην ανάγκη προστασίας των πρώτων κατοίκων της από τις επιδρομές των πειρατών του Αιγαίου.

Η παλαιότερη σαφής αναφορά στις πηγές ανάγεται στο 1700. Αρχικά, μάλιστα, φαίνεται ότι λεγόταν Σύλλακας, όνομα που έχει επιβιώσει και στις μέρες μας, κυρίως ανάμεσα στους παλιότερους. Κάποτε την είπαν και σκέτο «Χωριό» (σε αντιδιαστολή με τη Χώρα), ενώ η ονομασία Δρυοπίδα δόθηκε τον καιρό του βασιλιά Όθωνα, ώστε να συσχετιστεί με το αρχαίο όνομα της Κύθνου. Το οποίο, με τη σειρά του, αντανακλούσε το γεγονός της κατοίκησής της από Δρύοπες –έναν πρωτοελληνικό λαό.

Με το που θα φτάσετε στη Δρυοπίδα, θα καταλάβετε ότι το πρώτο αξιοθέατο είναι το ίδιο το χωριό, με τα γραφικά του σοκάκια, τις καμάρες, τις όμορφα τοποθετημένες γλάστρες με τα χρωματιστά λουλούδια και τα κάτασπρα, διώροφα σπίτια με τις απρόσμενα κόκκινες στέγες. Οι στέγες αυτές, άλλωστε, είναι και το πιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στοιχείο εδώ, γιατί έχουν φτιαχτεί από κεραμίδια, σε αντίθεση με ό,τι επικρατεί συνήθως στις Κυκλάδες.

Συνήθως, δηλαδή, οι ισχυροί αιγαιοπελαγίτικοι άνεμοι που φυσάνε στα νησιά δεν επιτρέπουν τη χρήση του συγκεκριμένου οικοδομικού υλικού. Όμως η θέση όπου ιδρύθηκε η Δρυοπίδα της πρόσφερε φυσική προστασία και από τον αέρα (πέρα από τους πειρατές), επιτρέποντας έτσι να φτιαχτούν στέγες από κεραμίδια. Αυτά, μάλιστα, συνδέονται και με το παλιότερο, μη αγροτικό παρελθόν του χωριού, απηχώντας τους κατοίκους του που πήγαν να δουλέψουν εργάτες στα καμίνια της Αθήνας. Εκεί γνώρισαν την αστική συνήθεια της κεραμοσκεπής, μεταφέροντάς την έπειτα και στη γενέτειρά τους.

Κάνοντας βόλτα στο χωριό, επίσης, θα διαπιστώσετε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι εκκλησίες του: αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον Άγιο Μηνά, ο οποίος διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο, δεσποτικό θρόνο και εκπληκτικές εικόνες χρονολογούμενες στον 16ο αιώνα. Η Δρυοπίδα, όμως, διαθέτει και μουσεία. Στο Λαογραφικό Μουσείο –το οποίο λειτουργεί καθημερινά, αλλά από τις 7 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα– θα δείτε ιδιαίτερες παραδοσιακές ενδυμασίες (π.χ. του ξωτάρη και της ξωτάρισσας) και αναπαράσταση ενός παλιού Θερμιώτικου σπιτιού, ενώ στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου θα βρείτε το Εκκλησιαστικό & Βυζαντινό Μουσείο (09-14.00 και 17.00-24.00, καθημερινά), με παλιές εικόνες και εκθέματα που ανάγονται στα βυζαντινά χρόνια.

Σπουδαιότερο αξιοθέατο, βέβαια, είναι το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των ορίων του χωριού, σε μια θέση που οι ντόπιοι ξέρουν ως «Φιρές». Κατά καιρούς (στην Τουρκοκρατία ή κατά τη Γερμανική Κατοχή) χρησίμευσε ως καταφύγιο κυνηγημένων, ενώ λίγο μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους λειτούργησε και ως ορυχείο σιδήρου. Για τους παλιούς Συλλακώτες, επίσης, υπήρξε χώρος τέλεσης εορτών και αποθήκευσης τροφίμων –κάτι σαν φυσικό ψυγείο, δηλαδή. Σήμερα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες χάρη στις αίθουσες με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες, όπως και με την αλληλουχία φυσικών στοών και τεχνητών ανοιγμάτων.

Επιλογές για διαμονή, καφέ και φαγητό

Η Δρυοπίδα είναι ένα σχετικά μεγάλο χωριό, με όλες τις ανέσεις που μπορεί να αποζητά ένας επισκέπτης. Χαρακτηρίζεται ωστόσο από ήπια τουριστική ανάπτυξη, πράγμα που σημαίνει ότι, όσον αφορά τη διαμονή, δεν θα βρείτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Υπάρχουν όμως αρκετές ευκαιρίες ενοικίασης διαμερισμάτων ή καταλυμάτων κυκλαδίτικου στυλ, μέσω Airbnb.

Αρκετά είναι, επίσης, τα μέρη όπου μπορείτε να κάτσετε για καφέ, τα οποία τείνουν ωστόσο να προσφέρουν και σνακ ή φαγητό της ώρας, όπως συνηθίζεται σε πολλά επαρχιακά μέρη της χώρας μας.

Σε μια καθαρά ενδεικτική επιλογή, δημοφιλές στέκι για καφέ, γλυκά και παγωτά είναι η «Πιάτσα», σε ένα μικρό δρομάκι του χωριού, ενώ κάμποσο κόσμο μαζεύει και το «Σοκάκι», σε μια ωραία αυλή. Το «Παραμύθι» έχει καλό καφέ και αποτελεί στέκι και τον χειμώνα, ενώ τα γλυκά που θα απολαύσετε συνοδεία ελληνικού καφέ στο «Κύθνον Ανθόεσσαν» (εκμέκ, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά, αμυγδαλωτά με μαστίχα) λέγεται πως είναι τα καλύτερα σε όλη την Κύθνο. Κατά τη θερινή σεζόν λειτουργεί και το wine bar «Κούκος», που αποτελεί προορισμό για βραδινή διασκέδαση, κρασί και ωραία κοκτέιλ.

Το χωριό, τέλος, διαθέτει και καλές επιλογές για φαγητό –μόνος αστερίσκος, εδώ, είναι ότι, αναλόγως της εποχής που θα βρεθείτε στη Δρυοπίδα, θα χρειαστεί να κάνετε ένα τηλέφωνο πριν κλείσετε τραπέζι, γιατί ορισμένα μαγαζιά λειτουργούν μόνο κατά την καλοκαιρινή σεζόν, οπότε δεν ανοίγουν πριν τα μέσα Μαΐου. Το οινομαγειρείο «H Πελέγρα» (22810-32322, 6944-576413) έχει καταπληκτικά μαγειρευτά και ντόπια κρέατα, στο «Καμίνι του Μήλα» (22810-32179) διατηρούν ένα κυκλαδίτικο περιβάλλον σερβίροντας θαλασσινά και κρεατικά, ενώ το «Χάρτινο Καράβι» (22810-33004) προσανατολίζεται προς επιλογές με πιο γκουρμέ χαρακτήρα.

Πώς θα έρθετε στη Δρυοπίδα

Λόγω της εγγύτητας της Κύθνου στην Αττική είναι εύκολο να φτάσετε στη Δρυοπίδα, εάν ξεκινήσετε από την Αθήνα: θα μεταβείτε στο Λαύριο, από όπου θα πάρετε πλοίο για το νησί. Μέσα σε 2 με 2,5 ώρες θα έχετε φτάσει στον Μέριχα –το λιμάνι του– από όπου το χωριό απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα. Πολύ κοντά του, επίσης, βρίσκεται και η πρωτεύουσα Μεσαριά (8 χιλιόμετρα).

Όπως είπαμε και στην αρχή, η θέση της Δρυοπίδας είναι ιδιαίτερα στρατηγική για όπου θελήσετε να πάτε στην Κύθνο. Πέρα δηλαδή από τις μικρές αποστάσεις προς Μεσαριά και Μέριχα, από εδώ ξεκινούν όλοι οι δρόμοι που πάνε προς τα νότια αξιοθέατα (Παναγία Κανάλα, Φλαμπούρια κ.ά.), ενώ με οδήγηση 10 έως 20 λεπτών θα προσεγγίσετε και σε παραλίες σαν τις Λεύκες και το Λιοτρίβι, στα ανατολικά παράλια του νησιού.

Τέλος, εάν είστε φίλοι της πεζοπορίας, θα βρείτε αρκετές όμορφες διαδρομές με αφετηρία τη Δρυοπίδα: η πιο εύκολη είναι προς τις προαναφερόμενες Λεύκες (2,8 χιλιόμετρα), όπου θα φτάσετε μέσα σε περίπου 50 λεπτά, ενώ οι πιο έμπειροι θα προτιμήσουν την τρίωρη πορεία προς την Παναγία Κανάλα (μέσω Καλού Λιβαδιού), η οποία ανέρχεται στα 10 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πέρασμα από τη δροσερή πηγή στην Παναγία του Μαθιά.

Διαβάστε ακόμα:

Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στην Κύθνο

Κύθνος: 13 πεζοπορικές διαδρομές στο νησί με την αρχέγονη γοητεία

Mirra: Μια απρόσμενα comfort εμπειρία στην Κύθνο