Η Κύθνος είναι ένα ορεινό, βραχώδες και άγονο νησί, με ψηλότερη κορυφή το Κακόβολο (356 μ.) που υψώνεται στο βόρειο τμήμα του. Η ακτογραμμή της έχει συνολικό μήκος 110 χλμ., με πάρα πολλούς κόλπους, μικρούς και μεγάλους, δεκάδες αμμουδερές παραλίες και πολλές μαγευτικές φυσικές ομορφιές όπως ο στενός αμμώδης ισθμός που συνδέει τη νησίδα του Αγίου Λουκά με τη στεριά, στις βορειοδυτικές ακτές της Κύθνου, στον όρμο Κολώνα.

37

Στον όρμο Λουτρών, στη ΒΑ πλευρά του νησιού, υπάρχουν δύο θερμές ιαματικές πηγές, η μία μέσα σε υδροθεραπευτήριο (το οποίο σύντομα θα μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο spa), όπου αναβλύζουν νερά πλούσια σε άλατα, θειάφι και σίδηρο. Η βλάστηση στην Κύθνο είναι κυρίως θαμνώδης, με κύριους εκπρόσωπους το θυμάρι, το σκίνο και την κάππαρη, και πολλά αρμυρίκια που δροσίζουν με τη σκιά τους πολλές από τις παραλίες του νησιού.

Οι βορειοδυτικές ακτές της Κύθνου είναι απότομες και στα βράχια τους σχηματίζονται θαλάσσιες σπηλιές όπου φωλιάζουν φώκιες Monachus monachus. Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές και ρυάκια, ενώ σε κάποιες απότομες πλαγιές σχηματίζονται μικροί καταρράκτες. Οι θάμνοι και το βραχώδες τοπίο προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών, σε λαγούς και σκαντζόχοιρους, φίδια, σαύρες και άλλα είδη.

Από την αρχαιότητα μέχρι τον καιρό του Μεσοπολέμου, ο ορυκτός πλούτος του νησιού αποτελούσε αντικείμενο μεταλλευτικής δραστηριότητας, στη Δρυοπίδα, στη θέση Σκουριές στον όρμο της Κολώνας και αλλού. Επίσης, δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή που στην Κύθνο γινόταν εκτροφή μεταξοσκώληκα για την παραγωγή μεταξιού που χρησιμοποιούσαν στις ενδυμασίες και στο νοικοκυριό. Δυστυχώς, μαζί με τους μεταξοσκώληκες εξαφανίστηκαν και οι μουριές που στόλιζαν κάποτε το νησί, οι οποίες έγιναν ξυλεία για τις ανάγκες των κατοίκων. Οι αγροτικές δραστηριότητες και η κτηνοτροφία εξακολουθούν να υφίστανται, όχι όμως ως κύρια ασχολία, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πλέον στραφεί στον τουρισμό.

Αξιοθέατα

Η Χώρα της Κύθνου είναι η πρωτεύουσα του νησιού, με διαρκή κατοίκηση από τον 17ο αιώνα. Ο οικισμός διατηρεί την τυπική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με τις εκκλησιές του, τα κατάλευκα σπίτια και τις μικρές πλατείες, τα καλντερίμια, τα σκαλάκια, τα περίτεχνα στεγάδια και τους ανεμόμυλους. Εδώ βρίσκονται μερικές από τις πιο αξιόλογες εκκλησίες του νησιού, όπως είναι η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Σάββας (17ος αι.), η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και, λίγο έξω από τον οικισμό, η περίφημη Παναγία του Νίκους, που υπήρξε πνευματικό κέντρο της Κύθνου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Απέναντι από την Αγία Τριάδα βρίσκεται το Καθολικό, ένας υπαίθριος περιφραγμένος χώρος όπου εκτίθενται διάφορα ευρήματα (ελληνιστικά – ρωμαϊκά) από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί. Κατά μήκος του κεντρικού καλντεριμιού που διασχίζει τη Χώρα υπάρχουν πολλά θαυμάσια καφέ, μπαράκια, ταβέρνες, καταστήματα τροφίμων, καταστήματα με τουριστικά είδη και τοπικά προϊόντα. Κυκλοφορία οχημάτων δεν επιτρέπεται στη Χώρα.

Η Δρυοπίδα είναι ο δεύτερος μεσόγειος οικισμός του νησιού, που ξεχωρίζει για την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του. Εντύπωση προκαλούν με την πρώτη ματιά οι κεραμοσκεπές και ο νεοκλασικός ρυθμός των σπιτιών, ενώ τα δαιδαλώδη σοκάκια με τις καμάρες και τα σκαλάκια τους είναι ακόμα πιο γραφικά από εκείνα της Χώρας. Στον οικισμό λειτουργούν Λαογραφικό και Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο, ενώ πολύ αξιόλογες είναι οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Μηνά. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, με πανέμορφο διάκοσμο. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο (εξ ου και το όνομα) από τους κατοίκους σε δύσκολους καιρούς και έχει υποστεί πολλά δεινά από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Το Βρυόκαστρο είναι η τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Κύθνου, που κατοικήθηκε από τον 10ο ως τον 7ο π.Χ. αιώνα, και βρίσκεται σε ύψωμα ανάμεσα στους όρμους Επισκοπής και Απόκρουσης, στις ΒΔ ακτές του νησιού. Στο χώρο μπορεί κανείς να δει τμήματα των τειχών που περιέβαλαν την πόλη καθώς και τα λείψανα ενός ασύλητου ιερού το οποίο ήταν αφιερωμένο σε θηλυκή θεότητα.

Το Κάστρο της Ωριάς κατοικήθηκε για πρώτη φορά όταν εγκαταλείφθηκε η αρχαία ακρόπολη στο Βρυόκαστρο, και υπήρξε πρωτεύουσα της Κύθνου κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και αυτή η θέση, έπειτα από μια αιματηρή επιδρομή των Τούρκων σύμφωνα με την παράδοση. Σήμερα στο χώρο σώζονται αρκετά χαλάσματα και δύο ναοί: η Παναγία Ελεούσα (1738) και η Αγία Τριάδα. Κάτω από το Κάστρο της Ωριάς υπάρχουν δυο μικρές και όμορφες παραλίες (Σκλάβου και Γιαλούδι), προσβάσιμες μόνο με σκάφος από τη θάλασσα.

Τα Λουτρά βρίσκονται περίπου 4 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας. Το όνομά τους οφείλεται στις θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής που χρησιμοποιούνται από τον 11ο αιώνα τουλάχιστον. Ο άλλοτε παραδοσιακός οικισμός σήμερα έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο και πιο αναπτυγμένο παραθεριστικό κέντρο της Κύθνου, με όλα τα παρελκόμενα, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, μαρίνα για περιορισμένο αριθμό σκαφών, καταδυτικό κέντρο κ. ά. Η πηγή των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο. Η πρώτη θολοσκέπαστη δεξαμενή χτίστηκε το 1782 στην ίδια πηγή και το 1836 άρχισαν να χτίζονται τα σημερινά λουτρά που επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε διάφορες φάσεις, με σημαντικότερη την επέμβαση του Ερνέστου Τσίλερ. Τη σημερινή μορφή τους πήραν στη δεκαετία του ’60, όταν τη διαχείριση των λουτρών ανέλαβε ο ΕΟΤ και το κτήριο βαφτίστηκε «Ξενία». Στην περιοχή Μαρουλάς, βόρεια της λουτρόπολης, είχε αναπτυχθεί πριν από 9.000 χρόνια ένας υπαίθριος οικισμός της Μεσολιθικής περιόδου, όπως μαρτυρούν ο ανθρώπινος σκελετός και τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους κατά τις ανασκαφές.

Τα μοναστήρια του νησιού μπορεί να μην λειτουργούν πια ως τέτοια, ωστόσο έχουν διασωθεί τα καθολικά τους και κάποιες από τις κτηριακές υποδομές που τα περιέβαλαν. Από τα σημαντικότερα είναι αυτό της Παναγίας της Κανάλας, που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, στις ΝΔ ακτές της Κύθνου. Η γύρω περιοχή είναι από τις πιο πράσινες στο νησί και αποτελεί το αγαπημένο θέρετρο των ντόπιων. Άλλοι αξιόλογοι ναοί – πρώην Μονές – είναι η Παναγία η Στρατηλάτισσα (1828), ο Προφήτης Ηλίας στο Χορδάκι, ο Πρόδρομος στη Δρυοπίδα και ο Άγιος Γεώργιος στον Κατακέφαλο.

Οι παραλίες στην Κύθνο είναι πάρα πολλές και αυτό που χαρακτηρίζει τις περισσότερες είναι ότι βρίσκονται σε μικρούς προστατευμένους όρμους όπου, σχεδόν παντού, υπάρχει και κάποιου είδους οικιστική παρέμβαση. Καμάρι του νησιού θεωρείται η παραλία Κολώνα, μια στενή αμμώδης λωρίδα που συνδέει το νησάκι του Αγίου Λουκά με τη απέναντι στεριά, και χωρίζει τον όρμο της Κολώνας από αυτόν της Απόκρουσης, στη ΒΔ γωνιά του νησιού. Οι δύο αυτοί όρμοι, προστατευμένοι από τους βόρειους ανέμους χάρη στον ορεινό όγκο του Κακόβολου που βρίσκεται ακριβώς πίσω τους, αποτελούν αγαπημένο σταθμό για τα σκάφη αναψυχής. Οι όρμοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε όλη τη δυτική πλευρά της Κύθνου και οι επιλογές για μπάνιο είναι πάρα πολλές. Όλοι οι μεγάλοι οικισμοί έχουν τη δική τους παραλία, με άμμο και σκιά από τα αρμυρίκια, αλλά ενδιάμεσα υπάρχουν πολλές αμμουδιές στις οποίες μπορείτε να φτάσετε από στεριά ή από θάλασσα. Η παραλία Μαυριάνου και το Στυφό είναι δύο από αυτές αλλά υπάρχουν και άλλες πιο ήσυχες.

Η Γαϊδουρόμαντρα, το Σιμουσί, η παραλία του Σκύλου και του Αϊ Νικόλα θα σας φιλοξενήσουν στην αγκαλιά τους αν βρίσκεστε στο νότιο τμήμα, ανάμεσα στον Άγιο Δημήτριο και την Κανάλα. Το Ζογκάκι, οι Λεύκες, η Αγκορίτσα, ο Άγιος Στέφανος είναι επίσης πανέμορφες παραλίες. Στη βορειοδυτική γωνιά της Κύθνου και εκατέρωθεν του όρμου των Λουτρών υπάρχουν επίσης πανέμορφες και απάνεμες παραλίες με άμμο ή ψιλό βοτσαλάκι, όπως το Λιβαδάκι, το Αρκούδι, το Καβουροχέρι, η Αγία Ειρήνη και ο Άγιος Σώστης.

Aπόσπασμα πεζοπορικού χάρτη Κύθνου της TERRAIN

Μονοπάτια

1. Δρυοπίδα-Λεύκες 2,8 χλμ./ 50’

Ξεκινάτε από την κεντρική πλατεία της Δρυοπίδας και κατευθύνεστε νοτιοδυτικά, ακολουθώντας το καλντερίμι που πάει προς τον Άγιο Βλάσιο, στη νότια άκρη του οικισμού. Από εκεί, ακολουθείτε το χωματόδρομο που σε λίγο σας βγάζει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, λίγα μέτρα μακριά από το εκκλησάκι του Αγίου Ταξιάρχη. Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο προς τα βόρεια για 60 μ. και φτάνετε σε μια διασταύρωση με δύσβατο χωματόδρομο στα δεξιά σας. Στρίβετε εδώ δεξιά, και πενήντα μέτρα πιο κάτω βρίσκετε τη συνέχεια του μονοπατιού που προχωράει ανάμεσα στις ξερολιθιές. Φτάνετε σε μια πρώτη διασταύρωση που δεξιά μπαίνει στο μονοπάτι για την Κανάλα, το οποίο θα περιγράψουμε στη Διαδρομή 2.

Στρίβετε αριστερά και σε λίγο το μονοπάτι διακλαδίζεται και πάλι. Το αριστερό του σκέλος οδηγεί στον κεντρικό δρόμο. Εσείς ακολουθείτε το δεξιό (νότιο) σκέλος, ένα πολύ καθαρό μονοπάτι με ωραία θέα στη Σέριφο και στο πέλαγος, που κατηφορίζει μέσα στη ρεματιά, περνάει από το ξωκλήσι του Αϊ Γιάννη και μπαίνει σ’ ένα καταπράσινο τοπίο όπου υπάρχει μια δροσερή πηγή και τα παραδοσιακά πλυσταριά που κάποτε εξυπηρετούσαν τα νοικοκυριά. Στην απέναντι πλευρά της ρεματιάς φαίνονται κάποια ερειπωμένα μεγάλα κτίσματα (Σπιτάρες) που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία της μεταλλευτικής εταιρείας. Στη συνέχεια, πολύ εύκολα και ομαλά, κινούμενοι παράλληλα με την κοίτη του ρέματος, φτάνετε στην παραλία Λεύκες.

2. Δρυοπίδα- Καλό Λιβάδι- Παναγία Κανάλα 10 χλμ./ 3h

Ξεκινάτε την πεζοπορία σας όπως στην Διαδρομή 1, και στο σημείο της πρώτης διασταύρωσης του μονοπατιού (δες περιγραφή πιο πάνω) στρίβετε δεξιά και κατευθύνεστε προς τον Μαθιά. Μετά από το σπίτι που θα συναντήσετε υπάρχει διακλάδωση, το αριστερό σκέλος της οποίας φτάνει πάνω από τις Σπιτάρες και συνεχίζει για να τελειώσει λίγο παρακάτω σε ένα σημείο με ωραία θέα. Ακολουθείτε λοιπόν το δεξιό παρακλάδι, συναντάτε μια στάνη και φτάνετε στην Παναγία του Μαθιά, στα αριστερά του μονοπατιού. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια δροσιστική στάση στην πηγή. Το μονοπάτι συνεχίζει ομαλά προς το χωματόδρομο που οδηγεί στο Λιοτρίβι. Στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο, διασχίζετε τον ασφαλτόδρομο που θα συναντήσετε λίγο παρακάτω, και συνεχίζετε νότια στον χωματόδρομο μερικά μέτρα πιο κάτω.

Περίπου 400 μ. παρακάτω θα ξαναπιάσετε το μονοπάτι, που προχωράει ανάμεσα στις ξερολιθιές και κατηφορίζει προς Καλό Λιβάδι. Ακολουθείτε το μονοπάτι για περίπου 1 χλμ. και καταλήγετε στον ασφαλτόδρομο που συνδέει το Λιοτρίβι με το Καλό Λιβάδι, στην καμπύλη του δρόμου όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Καλολιβαδιανής. Κατεβαίνετε τα σκαλάκια δίπλα από την εκκλησία και φτάνετε στην παραλία Καλό Λιβάδι. Διασχίζετε την παραλία ως το τέρμα της και μπαίνετε στο ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο χωματόδρομο. Στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο και συνεχίζετε για 500 μέτρα προς τα βόρεια, όπου συναντάτε ξανά το μονοπάτι στα αριστερά σας. Η πορεία του είναι παράλληλη με τον κεντρικό ασφαλτόδρομο που οδηγεί στην Κανάλα και κατηφορίζει προς τη ρεματιά για να καταλήξει στη μικρή παραλία Αντώνηδες. Από εκεί ανηφορίζετε προς τον οικισμό και τις παραλίες του.

3. Άγιος Μάμας- Άγιος Δημήτριος 1,8 χλμ./40’

Αυτή είναι μια πολύ όμορφη και εύκολη πεζοπορία, στη νότια άκρη της Κύθνου. Από το ξωκλήσι του Αγίου Μάμα ξεκινάει ένας φαρδύς διάδρομος ανάμεσα από τις ξερολιθιές σχεδόν εφαπτόμενος με το δρόμο, που οδηγεί ομαλά κατηφορικά προς μερικά κελιά και μια γκρεμισμένη ασβεστοκάμινο. Εδώ υπάρχει διακλάδωση, το αριστερό σκέλος της οποίας οδηγεί στο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης. Στρίβοντας δεξιά, ακολουθείτε την κατάφυτη με πικροδάφνες ρεματιά, ώσπου καταλήγετε στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου.

4. Άγιος Κωνσταντίνος-Φλαμπούρια 2,1 χλμ./ 35’

Το μονοπάτι ξεκινάει από τον Άγιο Κωνσταντίνο και κατηφορίζει δυτικά στην πλαγιά, προς Φλαμπούρια. Καθαρό και οριοθετημένο από ξερολιθιές, το μονοπάτι είναι μια απολαυστική κατάβαση πάνω σε αρχαία πλατιά σκαλοπάτια που οδηγούν μέσα στη ρεματιά. Προχωρώντας παράλληλα με αυτή, φτάνετε στα σπίτια του οικισμού και στην παραλία.

5. Προς Παναγία Παπατζοάνου (Φλαμπούρια) 0,4 χλμ./ 10’

Μικρή αλλά πολύ ευχάριστη διαδρομή που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο, 200 μ. νότια από το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, και κατηφορίζει κλιμακωτά και φιδογυριστά πάνω σε πέτρινες πλάκες, για να καταλήξει στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας Παπατζοάνου, στην είσοδο μιας κατάφυτης ρεματιάς.

6. Άγιος Κωνσταντίνος -Μέριχας 4,2 χλμ./ 1h

Η αφετηρία αυτής της διαδρομής είναι 100 μ. βόρεια από το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και τη διασταύρωση της κεντρικής οδικής αρτηρίας με τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στα Φλαμπούρια. Είναι ένας ωραίος χωματόδρομος που κατηφορίζει ομαλά στην πλαγιά του λόφου, ενώ στο βάθος φαίνεται ο Μέριχας και το λιμάνι.

7. Xώρα-Βρυόκαστρο 2,7 χλμ./ 45’

Φεύγετε από τη Χώρα ακολουθώντας τον κεντρικό ασφαλτόδρομο προς Μέριχα, μετά από 1 χλμ. στρίβετε δεξιά στο δρόμο προς Απόκρουση, προσπερνάτε τη διασταύρωση (αριστερά) με το χωματόδρομο που οδηγεί σε μια ανεμογεννήτρια και, 300 μ. πιο κάτω, στα αριστερά σας (νότια) ξεκινάει το μονοπάτι, με ανύπαρκτη σήμανση, που κατά τόπους χάνεται ανάμεσα σε πυκνούς θάμνους. Γύρω στα 600 μ. από την αρχή του θα συναντήσετε στα αριστερά σας το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και σε άλλα 600 μ., το εκκλησάκι του Χριστού. Το μονοπάτι, που μάλλον μόνο οι βοσκοί της περιοχής χρησιμοποιούν για να κόβουν δρόμο, καταλήγει στον ασφαλτόδρομο στην περιοχή Διασέλα, στη βάση του λόφου του Βρυόκαστρου.

8. Βρυόκαστρο -Παραλία Απόκρουση -Νησίδα Βρυοκάστρι 2,3 χλμ./ 50’

Η αφετηρία του βρίσκεται πάνω στον κεντρικό ασφαλτόδρομο Μέριχας-Χώρα, στην περιοχή Διασέλα. Το μονοπάτι είναι βατό και σαφές, οριοθετημένο από τις ξερολιθιές, χωρίς σηματοδότηση. Αφού διασχίσετε τη βορειοανατολική πλευρά του λόφου του Βρυοκάστρου, καταλήγετε στην παραλία της Απόκρουσης.

Διασχίζετε την παραλία και φτάνετε στη νότια άκρη της, από όπου ξεκινάει άλλο μονοπάτι που διανύει περιμετρικά το βόρειο και δυτικό τμήμα του λόφου του Βρυοκάστρου, με ωραία θέα προς την παραλία της Κολώνας. Το μονοπάτι καταλήγει σε μια ερημική παραλία, απέναντι από το νησί Βρυοκάστρι, στο σημείο όπου βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας πόλης.

9. Δρυοπίδα -Επισκοπή 3,9 χλμ./ 1h10’

Η διαδρομή ξεκινάει από το κέντρο της Δρυοπίδας, με κατεύθυνση την έξοδο του οικισμού προς Μέριχα. Πριν το γραφείο της Κοινότητας, κατηφορίστε στο καλντερίμι που οδηγεί στην Κατώβρυση. Κατηφορίζοντας μετά την Κατώβρυση, θα φτάσετε στο ρέμα, η κοίτη του οποίου έχει διανοιχτεί και έχει γίνει δρόμος. Τον ακολουθείτε προς τα δυτικά, και μετά από 500 μέτρα, ακριβώς πριν από μια τσιμεντένια δεξαμενή νερού, ανηφορίζετε δεξιά στο μονοπάτι. Δεν υπάρχει σήμανση, ωστόσο είναι αρκετά ευδιάκριτο, καθώς προχωράει ανάμεσα στις ξερολιθιές. Αρχικά ανηφορίζει για περίπου 1 χλμ. και στη συνέχεια κατηφορίζει ομαλά για να καταλήξει, 800 μ. πιο κάτω, σε βατό χωματόδρομο που διασταυρώνεται με τον κεντρικό ασφαλτόδρομο λίγο πριν φτάσετε στην Επισκοπή.

10. Λουτρά-Κάστρο Ωριάς 3,6 χλμ. / 1h45’

Ακολουθείτε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που φεύγει βόρεια από τα Λουτρά, και στο 1,3 χλμ. (από τη διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο) θα δείτε στα αριστερά σας το μονοπάτι. Δεν υπάρχει σήμανση, ωστόσο η διαδρομή είναι σαφώς καθορισμένη ανάμεσα σε ξερολιθιές. Το έδαφος είναι βραχώδες, με πυκνή χαμηλή βλάστηση. Συνεχίζετε για περίπου 1,5 χλμ. και φτάνετε στη συμβολή με έναν χωματόδρομο, όπου στρίβετε αριστερά και μετά από 400 μ. φτάνετε στο ξωκλήσι του Αγίου Φιλίππου. Το μονοπάτι για το Κάστρο της Ωριάς ξεκινάει αμέσως μετά το ξωκλήσι, αριστερά του δύσβατου χωματόδρομου που συνεχίζει βόρεια από το ξωκλήσι. Είναι ευδιάκριτο, ομαλό και σηματοδοτημένο με αχνά άσπρα σημάδια πάνω στους βράχους. Θα συναντήσετε πιθανότατα κι άλλους επισκέπτες, παρόλο που το Κάστρο και οι εκκλησιές του είναι ερειπωμένα. Η διαδρομή είναι σε βραχώδες έδαφος, με ωραία θέα στο Κάστρο και τη θάλασσα.

11. Λουτρά-Χώρα 3,3 χλμ./ 1h

Ακολουθείτε τον κεντρικό ασφαλτόδρομο που φεύγει από τα Λουτρά με κατεύθυνση τη Χώρα. Πάνω ακριβώς στη διασταύρωση με τον ασφαλτόδρομο προς Κάστρο Ωριάς, ακολουθείτε προς τα νότια το πλακόστρωτο μονοπάτι, ομαλό και καθαρό από βλάστηση. Το μονοπάτι συνεχίζει σχεδόν παράλληλα με τον κεντρικό ασφαλτόδρομο τον οποίο και τέμνει αρκετές φορές μέχρι να φτάσει στη Χώρα. Λίγο πριν από το εργοστάσιο της ΔΕΗ υπάρχει άλλη μια διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο και έπειτα συνεχίζει για λίγο ακόμη, ώσπου να καταλήξει λίγο πριν από το βενζινάδικο στον κεντρικό δρόμο έξω από τη Χώρα.

12. Xώρα -Παναγία του Νίκους -Άγιος Ιωάννης- Άγιος Στέφανος 7,7 χλμ./ 3h

Ακολουθείτε τον τσιμεντόδρομο που οδηγεί ανατολικά της Χώρας προς την Παναγία του Νίκους. Λίγο πριν από την ιστορική Μονή, ο τσιμεντόδρομος γίνεται χωματόδρομος και συνεχίζει μέχρι τη Μονή, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι. Το επόμενο αξιοθέατο, και πολύ ωραίο σημείο για στάση ξεκούρασης και θέας, είναι το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το μονοπάτι ανηφορίζει για 500 μ. και διακλαδίζεται πάλι. Μπροστά σας βλέπετε ένα αλωνάκι και ακολουθείτε τα σημάδια που δείχνουν προς τα αριστερά, αφού η δεξιά κατεύθυνση οδηγεί μέσα στα χωράφια.

]Στη συνέχεια, το μονοπάτι συναντάει έναν χωματόδρομο τον οποίο διασχίζετε και συνεχίζετε στο μονοπάτι απέναντι. Συνεχίζετε για άλλα 250 μ. και φτάνετε στην επόμενη διακλάδωση. Εδώ στρίβετε δεξιά, στο κατηφορικό σκέλος. Το μονοπάτι προσπερνάει το ξωκλήσι της Παναγίας στα αριστερά και ακόμα ένα στα δεξιά καθώς κατεβαίνετε και φτάνει σε μια διασταύρωση χωρίς σηματοδότηση. Το αριστερό του σκέλος οδηγεί ομαλά στην παραλία του Αγίου Ιωάννη. Το δεξιό σκέλος στην αρχή του είναι σαφώς καθορισμένο ανάμεσα στις ξερολιθιές, αλλά στη συνέχεια μπαίνει μέσα στα χωράφια, ώσπου να αρχίσει να κατηφορίζει ξανά ανάμεσα στις ξερολιθιές, για να φτάσει τελικά στην παραλία και τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου.

13. Άγιος Στέφανος -Χώρα 3,9 χλμ./ 1h30’

Παίρνετε τον ασφαλτόδρομο που ξεκινάει από τη δυτική άκρη της παραλίας του Αγίου Στεφάνου με κατεύθυνση προς τη Χώρα. Σε λίγο φτάνετε σε διασταύρωση με χωματόδρομο στα δεξιά σας τον οποίο και ακολουθείτε μέχρι το τέρμα του. Από εδώ ξεκινάει μια δύσβατη πεζοπορική διαδρομή που φτάνει μέχρι τη Χώρα, ακολουθώντας ανηφορικά τη ρεματιά, μέσα σε εξαιρετικά πυκνή βλάστηση. Σε κάποιο σημείο συναντάτε πέτρινα σκαλοπάτια που σας οδηγούν έξω από το ρέμα, ανηφορίζοντας προς τα αριστερά. Συναντάτε μια μικρή μάντρα την οποία πρέπει να περάσετε από πάνω και στη συνέχεια, ακολουθώντας το μονοπάτι, φτάνετε εύκολα και χωρίς προβλήματα στη συμβολή με το νέο μεγάλο δρόμο που ενώνει τη Χώρα με τη Δρυοπίδα, κάτω από τον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο.

Για την Κύθνο, η TERRAIN μόλις κυκλοφόρησε έναν λεπτομερέστατο πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:25.000, με ενημέρωση 2022, στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα μονοπάτια του νησιού, όλες οι παραλίες, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια και όλα τα αξιοθέατα, με μέγιστη ακρίβεια. Θα τον βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Κύθνο και στην Αθήνα, ή μπορείτε να τον προμηθευτείτε εδώ: http://www.terrainmaps.gr/#products.

Μπορείτε επίσης να τον «κατεβάσετε» σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό σας από την ιστοσελίδα της Avenza Maps (www.avenzamaps.com).

Διαβάστε ακόμα:

Καστελόριζο: 5 τοπ πεζοπορικές διαδρομές στην πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας

Μετέωρα: Οι τοπ πεζοπορικές διαδρομές -Μονοπάτια, μοναστήρια και βράχια

Ύδρα: 6 τοπ πεζοπορικές διαδρομές στο νησί που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα