Μοιάζει απίστευτο, αλλά το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, σε ένα μεγάλο τμήμα του γλίτωσε από την τουριστική ανάπτυξη, την «αξιοποίηση» και την εκμετάλλευση, και παραμένει απάτητο. Δυσπρόσιτες, απόκρημνες βουνοπλαγιές, σκεπασμένες με πυκνά δάση και βαθιές χαράδρες, κράτησαν μακριά την ανθρώπινη δραστηριότητα, από την πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτό το βουνό μέχρι και σήμερα. Οι άνθρωποι διάλεξαν τα πιο χαμηλά σημεία του βουνού για να χτίσουν τους οικισμούς τους, καθώς και περιοχές με όσο το δυνατόν πιο ομαλές πλαγιές για να διαμορφώσουν, με πολύ κόπο, τα κτήματά τους στα οποία καλλιεργούν κυρίως μηλιές και άλλα οπωροφόρα, καστανιές και καρυδιές.

15

Το Mονοπάτι των Kαταρρακτών

Απόσταση: 9,2 χιλιόμετρα
Διάρκεια: 4,5-5 ώρες με στάσεις
Υψόμετρο: από 1200 μέτρα (αρχή) σε 320 μέτρα (πλατεία Μακρυρράχης)
Συνολική ανάβαση: 345 μέτρα
Συνολική κατάβαση: 1.229 μέτρα

Οι ασφαλτόδρομοι που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους και οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν στα κτήματα ακολούθησαν τις πιο ήπιες φυσικές γραμμές του ορεινού ανάγλυφου, σκαρφάλωσαν στις βουνοπλαγιές με την πιο μικρή κλίση και έτσι ένα μεγάλο τμήμα του βουνού, το ωραιότερο, αυτό με τα φαράγγια, τα πολλά νερά, τους καταρράκτες, τα πυκνά δάση και τις απόκρημνες πλαγιές, έμεινε ανέγγιχτο. Μια τέτοια απόκρημνη βουνοπλαγιά βρίσκεται βόρεια από τις κορυφές Αγριόλευκες (1.470 μέτρα) και Αγριονίδι (1.160 μέτρα) από όπου αναβλύζουν δεκάδες πηγές που τροφοδοτούν με τα νερά τους μικρά ρέματα και χαράδρες και όλα μαζί καταλήγουν στο εντυπωσιακό φαράγγι της Φελούκας, το οποίο περνάει έξω από το χωριό Μακρυρράχη και εκβάλλει στο Αιγαίο πέλαγος, στο σημείο της ανατολικής ακτής του Πηλίου όπου βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Μπάνικας.

Απόσπασμα από τον πεζοπορικό χάρτη Κεντρικό Πήλιο της TERRAIN

Όλη αυτή η βουνοπλαγιά είναι σκεπασμένη με ένα πυκνό δάσος από οξιές, καστανιές, πλατάνια στις ρεματιές και πολλές φτέρες. Παρά την απότομη κλίση της βουνοπλαγιάς στο μεγαλύτερο τμήμα της, τα ψηλόκορμα δέντρα και η έλλειψη πυκνών αγκαθωτών θάμνων επέτρεψαν σε κάποιους ορειβάτες του ΕΟΣ Βόλου να διασχίσουν την άνοιξη του 2016 αυτό το παρθένο τοπίο, μια πραγματική εξερεύνηση σε αχαρτογράφητο έδαφος. Την επόμενη χρονιά επανέλαβαν τη διάσχιση, και το 2019 αποφάσισαν να σηματοδοτήσουν τη διαδρομή με τα μέσα που διέθεταν, δηλαδή με κόκκινη μπογιά πάνω στους κορμούς των δέντρων και να διανοίξουν μερικά εντελώς φραγμένα τμήματα στα χαμηλότερα σημεία της βουνοπλαγιάς με πολύ κόπο και εντυπωσιακά αποτελέσματα, δημιουργώντας μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στο Πήλιο.

Η αφετηρία της διαδρομής είναι ο χώρος στάθμευσης στο χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες» στα Χάνια, και ο τερματισμός είναι το χωριό Μακρυρράχη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 9,2 χιλιόμετρα. Λόγω του σχετικά μεγάλου μήκους της είναι μια διαδρομή κατάλληλη για πεζοπόρους σε άριστη φυσική κατάσταση. Κουραστική είναι επίσης η μεγάλη υψομετρική διαφορά (κατάβαση) των 900 μέτρων, που είναι μεν κατάβαση, αλλά σε πλαγιά με μεγάλη κλίση που θα δοκιμάσει τις αντοχές των γονάτων σας και των ποδιών σας. Για το λόγο αυτό, είναι απολύτως απαραίτητα τα μπατόν πεζοπορίας σε αυτή τη διαδρομή, καθώς επίσης και τα πεζοπορικά άρβυλα, που καλό είναι να είναι ψηλά για τη στήριξη των αστραγάλων, και αδιάβροχα για να μπορείτε να περνάτε με άνεση τις δεκάδες ρεματιές που θα συναντήσετε.

Η αφετηρία του μονοπατιού δυστυχώς δεν είναι καλά σηματοδοτημένη, και μάλιστα μπορεί να την μπερδέψετε με ένα άλλο μονοπάτι που επίσης ξεκινάει από το πρώτο πάρκινγκ του χιονοδρομικού μερικά μέτρα δυτικότερα. Δώστε προσοχή λοιπόν: Στα 300 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Χάνια-Ζαγορά, θα συναντήσετε το πρώτο πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου. Παρκάρετε εδώ το όχημά σας, και κατευθυνθείτε προς τα ανατολικά, προς το χιονοδρομικό κέντρο, περπατώντας στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Περίπου 100 μέτρα μετά το τέλος του πάρκινγκ, θα δείτε καρφωμένη πάνω σε ένα δέντρο (όχι δίπλα στο δρόμο, λίγο πιο μέσα) μια μικρή ξύλινη πινακίδα που γράφει «Μακρυρράχη». Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι. Άπαξ και μπείτε στο μονοπάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσετε, μέχρι να φτάσετε στον τερματισμό της διαδρομής στη Μακρυρράχη.

Οι εθελοντές του Ε.Ο.Σ. Βόλου φρόντισαν να κάνουν πολύ πυκνή σηματοδότηση, με αποτέλεσμα να είναι σαφής η πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε μέσα στο δάσος. Στα περισσότερα σημεία δεν υπήρχε καν μονοπάτι, οπότε επέλεξαν την πιο βατή διέλευση στη βουνοπλαγιά και τη σηματοδότησαν, και με τη χρήση σιγά σιγά σχηματίζεται κανονικό μονοπάτι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι παραείναι πυκνή η σήμανση (σε κάποια σημεία, σχεδόν σε κάθε κορμό) και επίσης πολλά κόκκινα σημάδια πάνω στα δέντρα είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο ήταν απαραίτητο, με αποτέλεσμα κάποιοι φυσιολάτρες να το βλέπουν σαν βανδαλισμό, αλλά ας μείνουμε στην καλή πλευρά των πραγμάτων και στο γεγονός ότι χάρη στη σκληρή δουλειά αυτών των εθελοντών μπορούμε σήμερα όλοι εμείς να απολαύσουμε μια από τις πιο συναρπαστικές πεζοπορίες, σε ένα μονοπάτι που διασχίζει το πιο πυκνό και αδιατάρακτο δάσος στο βουνό των Κενταύρων.

Στην πορεία σας θα συναντήσετε πολλούς καταρράκτες που σχηματίζουν βαθιές και πλατιές βάθρες (λιμνούλες) με κρυστάλλινα νερά, πολύ κρύα βέβαια το χειμώνα και την άνοιξη, αλλά εξαιρετικά απολαυστικά για μια αναζωογονητική βουτιά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οπότε, καλό είναι να έχετε μαζί σας μαγιό (αν το χρειάζεστε) και πετσέτα. Στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής θα περάσετε δίπλα από τα χωράφια με τις μηλιές και τις κερασιές των Μακρυρραχιωτών, καθώς και από καστανοχώραφα, που το φθινόπωρο είναι φορτωμένα με καρπούς. Να θυμάστε όμως ότι είναι ιδιωτικές περιουσίες αυτά τα δέντρα, που καλλιεργούνται με πολύ κόπο, και αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε ζουμερά μήλα και νοστιμότατα κάστανα όταν θα φτάσετε στο χωριό.

Από οργανωτικής πλευράς, αν είστε μια παρέα μέχρι πέντε άτομα, μπορείτε να αφήσετε ένα όχημα στη Μακρυρράχη, και με το άλλο να πάτε όλοι μαζί στην αφετηρία της διαδρομής στα Χάνια, οπότε, όταν τελειώσετε την πεζοπορία σας, θα σας περιμένει ένα όχημα στον τερματισμό για να πάτε να «μαζέψετε» το άλλο. Αν θέλετε όμως να αποφύγετε αυτό το κουραστικό μπρος-πίσω, η καλύτερη ιδέα είναι να αφήσετε το όχημα ή τα οχήματά σας στο χωριό και να πάτε με ταξί στην αφετηρία στα Χάνια (κοστίζει περί τα 50 ευρώ η κούρσα).

Για το Πήλιο η TERRAIN έχει εκδώσει έναν λεπτομερέστατο πεζοπορικό χάρτη στην κλίμακα 1:25.000 στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα μονοπάτια του βουνού, όλα τα αναρριχητικά πεδία, όλα τα φαράγγια με ασφαλισμένες διαδρομές canyoning, όλες οι παραλίες, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια και όλα τα αξιοθέατα, με μέγιστη ακρίβεια. Θα τον βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα στο Πήλιο και στην Αθήνα, ή μπορείτε να τον προμηθευτείτε εδώ: http://www.terrainmaps.gr/#products.

Μπορείτε επίσης να τον «κατεβάσετε» σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό σας από την ιστοσελίδα της Avenza Maps (www.avenzamaps.com)

Διαβάστε ακόμα:

Ανατολικό Πήλιο: 3 μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές στο βουνό των Κενταύρων

Θάσος: Οι τοπ πεζοπορικές διαδρομές στο καταπράσινο νησί του βορείου Αιγαίου

Άνδρος, ένας διεθνής πεζοπορικός προορισμός -Οι τοπ διαδρομές