Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έξι βουνά βρίσκονται στην Εύβοια, κάνοντας το νησί ένα από αυτά τα μοναδικά μέρη όπου μπορεί κάποιος να συνδυάσει βουνό και θάλασσα. Και ενώ είναι αρκετά γνωστά τα παραθαλάσσια μέρη της Εύβοιας, οι ομορφιές των ορεινών όγκων της ζουν στη σκιά των καλοκαιρινών προορισμών. Η πιο ψηλή κορυφή ανήκει στην οροσειρά της Δίρφυος που δεσπόζει στο κέντρο του νησιού. Από τα 1.743 μέτρα της κορυφής Δέλφι θα βλέπετε στα αριστερά σας τον Ευβοϊκό Κόλπο και στα δεξιά σας το Αιγαίο μέχρι και τη Σκύρο.

10


Η είσοδος στον ορεινό όγκο γίνεται από το χωριό Στενή, που απέχει μόλις 106 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 28 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα. Η Στενή φημίζεται για τα πολλά χιόνια που δέχεται κάθε χειμώνα αλλά και για το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και το καλό φαγητό. Χτισμένη στις πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 400 μέτρων, περιτριγυρίζεται από δάσος και τρεχούμενα νερά ενώ μέσα στον οικισμό τα πυκνά πλατάνια προσφέρουν τον ίσκιο τους στους επισκέπτες.

Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία και εδώ μπορείτε να κάνετε μια στάση στο «Καφεγλυκοπωλείο 1743» (Κεντρική πλατεία Άνω Στενής, Τηλ. 22280 51134) για καλοφτιαγμένο καφέ, μπισκοτογλυκά και βάφλες. Αν παρ’ όλα αυτά έχετε πεινάσει, κατευθυνθείτε στην ταβέρνα «Πλάτανος» (Στενή Ευβοίας, Τηλ. 22280 51225) για τα φημισμένα κρεατικά του χωριού. Στην έξοδο του χωριού προς το βουνό σε ένα κατάφυτο από πλατάνια σημείο και με μπαλκόνι πάνω από το ρέμα, η ταβέρνα σερβίρει καλοψημένο ψητό στη σούβλα, κοκορέτσι, παϊδάκια και όλα τα υπόλοιπα της ώρας.


Αν συνεχίσετε τον δρόμο μετά τη Στενή θα βρεθείτε σε μια μοναδική διαδρομή που περνάει μέσα από το βουνό και το διασχίζει για 16 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Στρόπωνες, που βρίσκεται στην ανατολική πλέον πλευρά της Δίρφυος. Έλατα, πεύκα και πλατάνια και πολλά τρεχούμενα νερά θα σας συντροφεύουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, ενώ θα ανεβείτε σε υψόμετρο μέχρι και 1.000 μέτρων, πριν αρχίσετε να κατηφορίζετε ξανά προς το χωριό Στρόπωνες. Στα μισά περίπου του δρόμου θα δείτε και πινακίδα προς το ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφυος που λειτουργεί ο σύλλογος ΕΟΣ Χαλκίδας στα 1.120 μέτρα. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο εδώ και να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς το καταφύγιο και από εκεί στην κορυφή του βουνού. Εναλλακτικά, συνεχίστε τον δρόμο μέχρι το χωριό Στρόπωνες.

Και εδώ θα δείτε πολλά τρεχούμενα νερά, πλατάνια και παραδοσιακές ταβέρνες με ψητά. Από την πλατεία του χωριού και αριστερά από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας ξεκινάει μονοπάτι, το οποίο ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Στροπωνιάτη καταλήγει στην παραλία Χιλιαδού. Θα χρειαστείτε περίπου 3-4 ώρες για να διασχίσετε το φαράγγι και να βγείτε στη θάλασσα, αλλιώς η απόσταση με αυτοκίνητο από τους Στρόπωνες στη Χιλιαδού είναι 12,5 χιλιόμετρα.

Πέστροφα στο βουνό


Το χωριό Καμπιά, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Στενή, φημίζεται για την πέστροφά του. Στο χωριό λειτουργεί πεστροφείο και τα φρέσκα ψάρια σερβίρονται άριστα μαγειρεμένα στην ταβέρνα «Καλή Καρδιά» (Κάμπια, Τηλ. 22280 51289).

Διαβάστε ακόμα:

Long weekend στην Κορώνη: Mεσαιωνική ατμόσφαιρα και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα

Ξυλόκαστρο: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός της Κορινθίας με το εκπληκτικό πευκοδάσος δίπλα στην παραλία

Παλαιόπυργος Πωγωνίου: Άγνωστοι καταρράκτες, ξεχωριστά έθιμα και υπέροχα μονοπάτια ανάμεσα σε βελανιδιές