Ο Ιούλιος, μέχρι το τέλος του, αναμένεται να είναι αρκετά θερμός αλλά για τους περισσότερους Έλληνες δεν είναι ο μήνας των διακοπών. Έτσι, μπορεί να είναι η κατάλληλη εποχή για μία ημερήσια εκδρομή εντός Αττικής.

14

Σήμερα, θα μιλήσουμε για τη Βραυρώνα, με τον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό της χώρο και μουσείο, τις παραλίες στην ευρύτερη περιοχή με τα όμορφα νερά, τις καλές επιλογές για φαγητό και ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερης γοητείας. Όλα αυτά σε απόσταση περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Ο ναός της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα

Ο ναός της Αρτέμιδος, βρίσκεται κοντά στην Λούτσα, με τη μεγάλη οικογενειακή παραλία και την κάπως ρετρό αισθητική. Ο χώρος εκπέμπει γαλήνη, ενώ παραμένει αθέατος από το δρόμο σχεδόν μέχρι τη στιγμή που θα φθάσεις εκεί. Ο ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος περιβάλλεται από ένα υπέροχο τοπίο, έναν υγρότοπο με οργιώδη βλάστηση τον οποίο έχει δημιουργήσει ο ποταμός Ερασίνος και στον οποίο ζουν χελώνες, βατραχάκια και ακίνδυνα νερόφιδα.

Όσον αφορά τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, σε αυτόν κυριαρχεί ο μικρός δωρικός ναός της Αρτέμιδος, που χτίστηκε στη θέση παλαιότερου αρχαϊκού ναού στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Εδώ, λατρευόταν και η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα, η οποία ήταν καταδικασμένη σε σφαγή προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος, η οποία την έσωσε την τελευταία στιγμή και την μετέφερε στην Ταυρίδα ως ιέρειά της. Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιφιγένεια έφυγε από την Ταυρίδα μαζί με τον αδερφό της Ορέστη και το ξύλινο ξόανο της θεάς, για να έρθει στη Βραυρώνα και να γίνει ιέρεια στο ναό.

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. Τα αναθήματα που αποκάλυψαν οι ανασκαφές δείχνουν πως η Άρτεμις λατρευόταν ως θεά της φύσης, προστάτιδα των παιδιών, του γάμου, του τοκετού και γενικά των σημαντικών στιγμών της ζωής των γυναικών. Από το μουσείο ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στον παρακείμενο υγρότοπο. Κάθε 5 χρόνια γιορτάζονταν τα Βραυρώνεια με μία μεγαλοπρεπή πομπή που ξεκινούσε από την Ακρόπολη Αθηνών (όπου βρισκόταν ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος) μέχρι το ιερό της θεάς στη Βραυρώνα.

Στο ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος πραγματοποιούνταν και η «Αρκτεία». Οι γονείς αφιέρωναν τα κοριτσάκια ηλικίας 7 έως 10 ετών, πριν την ήβη, που υπηρετούσαν στο ιερό για ένα χρόνο. Συμμετείχαν σε μυητικές τελετές ντυμένα με κίτρινους χιτώνες και ονομάζονταν οι «άρκτοι» (η αρκούδα ήταν ένα από τα ιερά ζώα της θεάς). Όταν τα κορίτσια έφθαναν στην ηλικία της ήβης, παρέμεναν για 8 έως 10 μέρες στο ιερό. Σκοπός αυτού του εθίμου ήταν η κάθαρση πριν το γάμο. Όλα αυτά αναδεικνύονται στα αγάλματα παιδιών που βρίσκονται στο μουσείο.

Η ιδιαίτερη γοητεία της Χαμολιάς

Αφήνουμε το μουσείο, παίρνουμε το αυτοκίνητο και ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο stop του ταξιδιού μας, την παραλία της μικρής Χαμολιάς, η οποία κάποτε μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα μυστικά μέρη της Αττικής. Πλέον χάρη και στο διαδίκτυο δεν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει άγνωστη. Είναι ένας μικρός κολπίσκος με άμμο και βότσαλα, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε τέτοιο σημείο που δεν επηρεάζεται από ανέμους και κύματα. Ο λόγος που την προτιμάμε είναι τα βράχια και οι πλάκες πριν τον κολπίσκο, που είναι ιδανικός βατήρας για βουτιά στα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας.

Το τοπίο στη Χαμολιά είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Όταν κολυμπάμε, βλέπουμε τις ακτές και τους λόφους της Βραυρώνας σε ένα περιβάλλον που σίγουρα μας κάνει να ξεχάσουμε πως το κέντρο της Αθήνας απέχει λιγότερο από 40 χιλιόμετρα. Σας προτείνουμε να έρθετε εδώ ή νωρίς το πρωί, για να απολαύσετε την ηρεμία και την ομορφιά του τοπίου είτε αργά το απόγευμα για ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχετε δει. Αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ «τυριού και αχλαδιού». Εμείς αυτό κάναμε.

Η ιδιαίτερα ευχάριστη παραμονή μας στη Χαμολιά ολοκληρώθηκε με φαγητό και καφέ στην ομώνυμη ταβέρνα. Η ψαροταβέρνα Χαμολιά είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα προϊόντα που προσφέρει απλόχερα η ελληνική θάλασσα, έχοντας το επιπλέον πλεονέκτημα πως παραμένει ανοιχτή 12 μήνες το χρόνο. Εμείς επιλέξαμε μαρίδα, χταπόδι, κουτσομούρες, σαλάτες και δεν το μετανιώσαμε.

Εξίσου ελκυστική με την κουζίνα της ταβέρνας είναι η τοποθεσία της, δίπλα στο κύμα, ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς τη θάλασσα και ακόμα περισσότερο το ηλιοβασίλεμα. Η Βραυρώνα είναι μία μάλλον παρεξηγημένη πλευρά της Αττικής, την οποία αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Όχι μόνο για αυτά που ήδη αναφέραμε αλλά και για να δείτε τα μποστάνια και τους αγρούς που αυτή την εποχή είναι στην καλύτερη τους φάση και να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην πηγή τους. Τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου που λογικά αναμένονται ηλιόλουστα και ζεστά είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να το κάνετε.

Πώς θα πάτε στη Βραυρώνα

Από το κέντρο της Αθήνας και μέσω Αττικής Οδού θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα για να φθάσετε στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας έχοντας διανύσει 42 χιλιόμετρα. Για να φθάσετε στο ίδιο σημείο χωρίς να πληρώσετε διόδια θα πάτε μέσω της Λεωφόρου Σπάτων και εν συνεχεία μέσω της επαρχιακής οδού Παιανίας- Λούτσας. Θα οδηγείτε για 35 χιλιόμετρα, πιθανότατα όμως θα χρειαστείτε περισσότερη ώρα να φθάσετε.

ΚΑΠΕ: Μια κυκλαδίτικη παραλία στην Αττική

Παραλίες που θυμίζουν νησί στα Μεσόγεια της Αττικής

Αλθέα: Η παραλία της Αττικής με νερά που θυμίζουν Ιόνιο