Αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε σε 50 δημιουργικούς Έλληνες και Ελληνίδες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν το δικό τους poster εκφράζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την Ελλάδα. To αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρόδετο coffee-table λεύκωμα με 50 μοναδικές αφίσες και τίτλο: «50 δημιουργικοί Ελληνες – 50 αφίσες για την Ελλάδα».

13

Οι δημιουργοί των posters προέρχονται από τις κοινότητες των φωτογράφων, γραφιστών, σχεδιαστών μόδας, interior designers, αρχιτεκτόνων, χορευτών, εικαστικών, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων από το χώρο του Πολιτισμού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε δημιουργός είδε την πατρίδα του μέσα από τη δική του αντίληψη, ωστόσο υπάρχουν κοινές αναφορές στα περισσότερα έργα: Το μπλέ, το λευκό, η θάλασσα, το φως, αλλά και το συναίσθημα, η απεραντοσύνη, η απλότητα.

Η Ιωάννα Δρέττα, CEO του Marketing Greece δήλωσε σχετικά: «Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την Ελλάδα από μια άλλη οπτική. Μια οπτική δημιουργική, αισιόδοξη, οραματική, η οποία πετυχαίνει να συνθέσει μια νέα ταυτότητα. Για αυτό ζητήσαμε από 50 δημιουργικούς Έλληνες και δημιουργικές Ελληνίδες να εμπνευστούν από την πατρίδα μας και να αποτυπώσουν τον τρόπο με τον οποίο την βλέπουν. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τους/τις 50 δημιουργούς που συμμετείχαν με τόση προθυμία, πάθος και μεράκι σε αυτή την έκδοση. Είμαστε ευγνώμονες για το αποτέλεσμα και τη συμμετοχή τους».

Ο Creative Director και υπεύθυνος της έκδοσης, Φώτης Τσιμέλας, αφηγήθηκε συνοπτικά την ιστορία της ιδέας:

«Πώς θα ήταν η αφίσα της Ελλάδας μέσα από τα δικά σας μάτια; Οι 50 δημιουργικοί άνθρωποι που μας ακολούθησαν σε αυτό το παιχνίδι απέδειξαν πόσο διαφορετική είναι η αντίληψή μας για τον κόσμο, αλλά και πόσο κοινή είναι η ρίζα της προσέγγισης που έχουμε για την πατρίδα μας. Αυτό είναι ένα βιβλίο με 50 ιδέες που μοιάζουν με τελείες, σαν αστέρια στον ουρανό που εάν ενωθούν μεταξύ τους δημιουργούν έναν κώδικα επικοινωνίας. Μια γλώσσα κοινή, ένα μυστικό κρυμμένο φανερά».

Οι συμμετέχοντες που σχεδίασαν το δικό τους πόστερ για την Ελλάδα ήταν οι: Ancient Greek Sandals, Beetroot, Block722, Cacao Rocks, Δeltakappadesign, Deux Hommes, Peter Economides, Elastic Architects, Flux – Office, Kióhne, OOAK architects, Yorgo Tloupas, Ειρήνη Βεργίτση, Μαρίνα Βερνίκου, Παντελής Βιταλιώτης, Δημήτρης Γκιρλέμης, Τίνα Δασκαλαντωνάκη, Μάρα Δεσύπρη, Ντάντα Ιωαννίδου, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Δημήτρης Καλαβρός, Λίντα Καπετανέα, Γιώργος Καπλανίδης, Σταμάτης Καραΐσκος, Λητώ Καρακωστάνογλου, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κατώπη – Λυκιαρδοπούλου, Δημήτρης Κολιαδήμας, Δήμητρα Κολοτούρα, Γιώργος Κορδάκης, Μηνάς Κοσμίδης, Θανάσης Κρίκης, Αλεξία Κυριακοπούλου, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Θοδωρής Λαλάγκας, Γαλάτεια Λασκαράκη, Λουκία, Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, Βαγγέλης Μπόνιος, Ελευθερία Ντεκώ, Χρύσανθος Πανάς, Θανάσης Παπαθανασίου, Χριστίνα Πουτέτση, Κωνσταντίνος Ρήγος, Κώστας Σπαθής, Γιάννης Τοκαλατσίδης, Ιωάννης Φετάνης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Στάμος Χονδροδήμος.

Art director της έκδοσης ήταν ο Γιάννης Φετάνης.

Το βιβλίο «50 δημιουργικοί Ελληνες – 50 αφίσες για την Ελλάδα» είναι limited-edition έκδοση και θα διανεμηθεί από το Marketing Greece.

Διαβάστε ακόμα:

Ιωάννα Δρέττα: «Αυτό το καλοκαίρι να περάσουμε κάποιες μέρες στη Βόρεια Εύβοια. Θα κάνει διαφορά»

Η Ξάνθη ως city-break προορισμός: Ιστορία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός

Στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς