Για να φτάσει κανείς σε έναν προορισμό που ονειρευόταν μπορεί να ταξιδεύει για πολλές ώρες -ακόμα και μέρες- με αεροπλάνα, τρένα, πλοία, οδηγώντας ή με έναν συνδυασμό όλων αυτών. Φυσικά όταν φτάσετε σε ένα μέρος που ήταν όνειρο ζωής για σας θα θέλετε να το «αιχμαλωτίσετε» για πάντα με το smartphone σας ή την ψηφιακή σας κάμερα. Όμως, τελικά, το αποτέλεσμα μπορεί να αδικεί και τον προορισμό και το πόσο ευτυχισμένοι ήσασταν όταν βρεθήκατε εκεί.

35

Όμως δεν είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό. Στην πραγματικότητα το να βγάζει κανείς καλές ταξιδιωτικές φωτογραφίες μπορεί να είναι και εύκολο και διασκεδαστικό. Με τη βοήθεια ειδικών συγκεντρώσαμε χρήσιμα tips -για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους- για να βγάλετε καλύτερες φωτογραφίες στο επόμενο ταξίδι σας.

Κυνηγήστε το φως

Ο Ρενάν Οζτουρκ είναι κινηματογραφιστής και φωτογράφος για τη SONY και το National Geographic. Στο παρελθόν έχει υπάρξει ορειβάτης και έχει ασχοληθεί με την αναρρίχηση βράχων. Αλλά η πρώτη και κύρια συμβουλή που δίνει για καλύτερο φωτογραφικό αποτέλεσμα δεν είναι κάτι εξεζητημένο. «Το πιο σημαντικό tip που έχω να δώσω είναι κάτι πολύ απλό. Φωτογραφήστε όταν υπάρχει καλό φως» έχει πει σε συνέντευξη του και εξηγεί πως καλό φως υπάρχει «κατά την ανατολή και δύση του ηλίου. Όπως και λίγο πριν το ξημέρωμα και λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα».

O Ozturk πιστεύει πως το timing είναι το παν, τόσο για να βγάλει κανείς καλές φωτογραφίες όσο και για να περάσει καλά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. «Μείνετε λίγο περισσότερο έξω από τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό θα σας δώσει ευκαιρία για καλύτερες φωτογραφίες αφού θα έχετε την ευκαιρία για περισσότερα κάδρα χωρίς πολυκοσμία».

Τέλος, ο φωτογράφος και ντοκιμαντερίστας προτείνει σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ` ταξιδιωτική φωτογραφία να μάθουν να χειρίζονται και κάποια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας, για παράδειγμα το Adobe Lightroom Mobile. «Θα δείτε πραγματική διαφορά» τονίζει

Mιλήστε με τους ντόπιους- Αφιερώστε χρόνο

«Αν θέλετε να επιστέψετε σπίτι με μία πραγματικά αξιόλογη φωτογραφία αντιμετωπίστε την σαν έργο τέχνης και αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο και υπομονή» λέει η Elisabeth Brentano η οποία έχει συνεργαστεί με πολλούς τουριστικούς οργανισμούς πολιτειών των ΗΠΑ αλλά και σημαντικά brands στον τομέα του τουρισμού. Πιστεύει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιπλανηθείτε λίγο παραπάνω σε ένα προορισμό ώστε να βρείτε την τέλεια σύνθεση. «Αν έχετε τη δυνατότητα, επιστρέψτε στο σημείο που θέλατε να φωτογραφήσετε για καλύτερο φως».

Η Brentano εξηγεί πως όταν κάποιος δεν βιάζεται έχει τον χρόνο να σκεφτεί και να δοκιμάσει νέα πράγματα. «Μπορεί να φωτογραφίζετε τα ίδια μέρη που φωτογραφίζουν όλοι όμως προσπαθήστε να δώσετε τη δική σας δημιουργική ματιά είτε όταν φωτογραφίζετε είτε όταν επεξεργάζεστε την εικόνα σας».

Η φωτογράφος δίνει και ένα τεχνικό tip. «Αναζητήστε ένα στοιχείο, όπως βράχια και λουλούδια για το πρώτο πλάνο της εικόνας σας ώστε η φωτογραφία να αποκτήσει μεγαλύτερη αίσθηση βάθους. Επιπλέον μη φοβηθείτε να κάνετε λίγο μεγαλύτερη έρευνα ή να ρωτήσετε τους ντόπιους για σημεία με όμορφα ηλιοβασιλέματα και τοπία. Σχεδόν πάντα η προσπάθειά σας θα ανταμειφθεί».

Η ισορροπία είναι το κλειδί όταν φωτογραφίζετε ανθρώπους

Ο Robert Caputo γράφει σε σχετικό αφιέρωμα του National Geographic ότι το βασικό στις ταξιδιωτικές φωτογραφίες με φίλους και συγγενείς είναι η ισορροπία ανάμεσα στα πρόσωπα και τον προορισμό. «Κάποτε ένας φίλος φωτογράφησε ένα κοντινό πορτραίτο μου στην Κίνα. Δεν ήταν κανένα σπουδαίο πορτρέτο αλλά το χειρότερο ήταν πως θα μπορούσε να έχει τραβηχτεί και στην αυλή μου. Δεν υπήρχε τίποτα που να είναι χαρακτηριστικό του τόπου στην εικόνα». Φυσικά μπορεί να θέλει κανείς να δημιουργήσει ένα πορτρέτο, να απεικονίσει την έκφραση του άλλου τη συγκεκριμένη στιγμή, όμως πολλές φορές φωτογραφίζουμε τους φίλους ως ντοκουμέντο της κοινής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Πρέπει να φωτογραφίζουμε έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμα τα πρόσωπα της εικόνας, ταυτόχρονα όμως η φωτογραφία να τοποθετείται εντός context».

Από την άλλη, μπορεί να θέλετε να βγάλετε μία φωτογραφία του εαυτού σας αλλά δεν βρίσκεται κανένας τριγύρω. Οπότε πρέπει να μάθετε να βγάζετε καλές selfie με τη χρήση τριπόδου. «Μπορείτε να ρυθμίσετε εύκολα το χρονόμετρο στις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές. Απλά κάντε αρκετές δοκιμές, δύσκολα να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με την πρώτη φορά», λέει η Brentano.

5 tips για καταπληκτικές φωτογραφίες ηλιοβασιλεμάτων απλά με το κινητό σας τηλέφωνο

Να γνωρίζετε το ακριβές σημείο όπου θα δύσει ο ήλιος. Μπορεί να μοιάζει προφανές, όμως το να γνωρίζετε το ακριβές «μονοπάτι» από όπου θα περάσει ο ήλιος μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε μία ακόμα καλύτερη φωτογραφία.

Κάντε έρευνα της τοποθεσίας. Είτε όταν είστε εκεί, είτε έχοντας τσεκάρει πριν την τοποθεσία μέσω Flickr ή Instagram. Έχοντας δει τι έχουν δημιουργήσει άλλοι μπορείτε να διαλέξετε την αγαπημένη σας γωνία, σημείο ή αίσθηση που θέλετε να αιχμαλωτίσετε με τον φακό.

Ο κακός καιρός μπορεί να είναι σύμμαχός σας. Αν υπάρχουν σύννεφα είναι δεδομένο πως θα έχετε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Αν δεν υπάρχουν καθόλου σύννεφα καλύτερα να δοκιμάσετε την επόμενη μέρα ξανά.

Δείξτε υπομονή. Πολλές φορές οι άνθρωποι φεύγουν από το σημείο μόλις όταν ο ήλιος «βουτήξει» μέσα στη θάλασσα. Όμως το καλύτερο σημείο της δύσης του ηλίου είναι στην πραγματικότητα αμέσως μετά με όλα τα χρώματα που εμφανίζονται στον ουρανό.

Φωτογραφήστε σε raw mode και μάθετε μερικές τεχνικές επεξεργασίας. Τα περισσότερα smartphones δίνουν πια την επιλογή για φωτογράφιση σε raw mode. Επειδή συνήθως ότι βλέπουμε στην πραγματικότητα δεν αποτυπώνεται στην ψηφιακή εικόνα αν φωτογραφίζετε σε raw mode μπορείτε μετά να κάνετε την απαραίτητη επεξεργασία χρωματικής ισορροπίας (White balance) σε κάποιο πρόγραμμα όπως το Adobe Lightroom, το οποίο είναι αρκετά πιο φιλικό στον αρχάριο χρήστη από το Photoshop.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να οργανώσετε ένα road trip: Οι παγίδες, τα πρέπει και τα μη ενός οδικού ταξιδιού

10 Gadgets που θα μεταμορφώσουν το ταξίδι σας στην απόλυτη tech εμπειρία

Πώς το Λονδίνο παραλίγο να αποκτήσει τον δικό του «Πύργο του Άιφελ»