Η χερσόνησος των Μεθάνων κρατά συμπυκνωμένο τον χρόνο με βαθιές γεωλογικές και ιστορικές ρίζες. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, δεν αρθρώνεται γραμμικά, δεν χαρτογραφείται με συνέπεια. Είναι ένας τόπος συνυφασμένος με το ηφαίστειό του. Κατά τον Παυσανία, εξερράγη για πρώτη φορά στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και οι θερμές πηγές εμφανίστηκαν μετά την έκρηξη. Εντοπίζονται 30 περίπου κρατήρες και μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, σχηματίζουν το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου.

12

Τα 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια χαραγμένα στη λάβα, διασχίζοντας εναλλασσόμενα φυσικά τοπία και πευκοδάση, τα πεντακάθαρα νερά, οι αμμώδεις παραλίες και οι βραχώδεις κολπίσκοι με τα κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειακά βότσαλα, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη-περιηγητή.

Οι εαρινές εκδηλώσεις με το ιδιαίτερο πολιτιστικό αποτύπωμα, η προσήνεια, η κουλτούρα, η ποιότητα και η φιλοξενία των ντόπιων, τα πεντακάθαρα παραθαλάσσια καταλύματα, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά εδέσματα, τα τοπικά κρασιά, η ρίγανη με το μοναδικό άρωμα, τα πεντανόστιμα σύκα και τα αμύγδαλα, οδηγούν σε πρωτόγνωρες γευσιγνωστικές διαδρομές και πολιτιστικά μονοπάτια και καθιστούν τον τόπο ιδανικό προορισμό για πρωτόγνωρες βιωματικές αποδράσεις.

Η απόλυτη αρμονία της άγριας φυσικής ομορφιάς και του ανθρώπινου παράγοντα ξεκινά από το περίφημο Κάστρο του Φαβιέρου, χτισμένο σε ερείπια αρχαίου οχυρού από τον Γάλλο στρατηγό, ο οποίος εκεί οργάνωσε τον πρώτο τακτικό στρατό του νέου ελληνικού κράτους.

Ακολουθεί η Λουτρόπολη με την ηφαιστειακή πισίνα από θειάφι να χύνεται στη θάλασσα. Το αποτύπωμα μιας πυρακτωμένης μνήμης που συνεχίζει να σφραγίζει τον τόπο είναι τα ιαματικά λουτρά, με την πληθώρα πολύτιμων συστατικών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και ορυκτών. Ανατολικά δεσπόζει το κατάφυτο Νησάκι των Αγίων Αναργύρων, μια μικρή χερσόνησος, με κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης, ίχνη από κυκλώπεια τείχη του 6ου αι. π.Χ., τον ομώνυμο ιερό ναό και ένα περιμετρικό πλακόστρωτο σοκάκι ιδανικό για ειδυλλιακές βόλτες. Την εκπληκτική αμμουδερή παραλία διαδέχεται πλακόστρωτος πεζόδρομος για ρομαντικούς περιπάτους που καταλήγει στη Λιμνιώνα, την πευκόφυτη παραλία με την ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό, ξεπροβάλλουν ο Άγιος Γεώργιος, με το βυθισμένο τσιμεντένιο γερμανικό πλοίο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί πλέον τον λιμενοβραχίονα του μικρού λιμανιού και ο Άγιος Νικόλαος με τα Λουτρά του Παυσανία, την πλουσιότερη πηγή σε πυριτικό οξύ στον κόσμο, με θειούχο νερό 29,50ºC, ιδανική για γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.

Ανηφορίζοντας, μέσα από πευκοδάση, ηφαιστειακούς κρατήρες, ερειπωμένους ανεμόμυλους και βυζαντινά ξωκλήσια ανταμώνουμε τους ημιορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς Κυψέλη, Αγίους Θεοδώρους, Κουνουπίτσα, Παλαιά Λουτρά και Μακρύλογγο, μαγεμένοι από τη θέα προς Αίγινα και Αγκίστρι.

Στους πρόποδες του πιο γνωστού κρατήρα του ηφαιστείου, βρίσκεται η Καημένη ή Καμένη Χώρα, χτισμένη στο ηφαιστειακό πέτρωμα, με κάποια από τα σπίτια να έχουν εσωτερικές τρύπες στην πλαγιά του ηφαιστείου σταθερής θερμοκρασίας 16ºC, που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση τροφίμων, κρασιού κ.ά.

Με θέα τον κόλπο της Επιδαύρου, συναντάμε το Μεγαλοχώρι, και το Μεγαλοποτάμι, ενώ παραλιακά ανταμώνουμε το Βαθύ, το γραφικό ψαροχώρι, με το φυσικό απάνεμο λιμανάκι και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, με τα πορφυροκίτρινα χρώματα πίσω από τα βουνά της Κοιμωμένης. Στο δυτικότερο άκρο της χερσονήσου, μετατρέποντας το τοπίο σε πίνακα ζωγραφικής, δεσπόζει η Κρασοπαναγιά, το ξωκλήσι που σύμφωνα με το μύθο χτίστηκε από χώμα και κρασί πάνω σε απότομα γκρίζα βράχια.

Ολοκληρώνοντας τη μεγάλη μας βόλτα, διασχίζουμε τον Λόφο του Παλαιόκαστρου, με τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων και τα υποθαλάσσια ερείπια της βυθισμένης πόλης και καταλήγουμε στο Σπήλαιο της Περιστέρας, ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, αποτελούμενο από τρεις διαδοχικές αίθουσες με νερό, με τη μεσαία να φιλοξενεί ένα σπάνιο είδος νυχτερίδας.

Η περιήγηση στη χερσόνησο με τον αρμονικό συνδυασμό αμέτρητων ετερόκλητων στοιχείων, αποτελεί ένα ασύγκριτο ταξίδι στην φύση, την ιστορία και τη γεωλογία, μια εξίσωση για δυνατούς λύτες και ψαγμένους περιηγητές…

*Η Μαρία Αν. Μέλλου είναι Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων και Εντεταλμένη για θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού