Προορισμοί όπως η Ρώμη, το Βερολίνο και η Πράγα είναι διαχρονικά αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και Έλληνες). Είναι τα εμβληματικά αξιοθέατα, τα μεγάλα μουσεία και τα εντυπωσιακά ιστορικά κέντρα των πόλεων μερικοί από τους πολύ καλούς λόγους για να τους επισκεφθείτε.

38

Στην πραγματικότητα, τα αξιοθέατα και τα μουσεία δεν είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που συνήθως χαράσσονται μέσα μας από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Στην ταξιδιωτική μας μνήμη, αυτό που μένει είναι οι συνοικίες που θα περπατήσουμε σε μια πόλη -ειδικά αυτές που κρύβουν μια ιδιαίτερη ιστορία.

Παρακάτω παρουσιάζονται 5 συνοικίες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που κάποτε -για διαφορετικούς λόγους η καθεμία- δύσκολα θα περιλαμβάνονταν σε έναν τουριστικό οδηγό για τον επισκέπτη της πόλης. Πλέον, έχουν γίνει πόλος έλξης για τις νεότερες ηλικίες και έχουν μετατραπεί σε γειτονιές διασκέδασης, αγορών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και κέντρα γαστρονομίας και μοντέρνου design.

Ostiense, Ρώμη

Στις όχθες του ποταμού Τίβερη, βρίσκεται η συνοικία Ostense η οποία πήρε το όνομα της από την Via Ostiensis, τον δρόμο της αρχαιότητας που ένωνε την Αιώνια Πόλη με το σημαντικό λιμάνι της Όστιας.

Κάποτε, στη συνοικία υπήρχε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και μια δεξαμενή αερίου, ο σκελετός της οποίας υπάρχει ακόμα και είναι ένα από τα σύμβολα της παλαιότερης βιομηχανικής εποχής της γειτονιάς. Η τελευταία πλέον έχει μετατραπεί σε μια μοντέρνα συνοικία γεμάτη εστιατόρια, μπαρ και street art.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που φιλοξενεί και τα σχετικά οικονομικά ενοίκια σημαίνουν ότι εδώ θα δείτε αρκετούς φοιτητές. Είναι μια συνοικία που πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε αν θέλετε να έχετε μια κορυφαία γαστρονομική εμπειρία αλλά και θαυμάσετε αξιοθέατα μακριά από την τουριστική πολυκοσμία.

Ένα σημαντικό αξιοθέατο είναι ο Ναός του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών (Basilica di San Paolo fuori le mura ), με αρκετά λιγότερους επισκέπτες από τον πιο διάσημο Άγιο Πέτρο. Μια μεγάλη πυρκαγιά του 19ου αιώνα προκάλεσε μεγάλες ζημιές, όμως, τα εντυπωσιακά μωσαϊκά όπως και το περιστύλιό του διασώθηκαν.

Στην ίδια συνοικία βρίσκεται το Centrale Montemartini, πιθανότατα το πιο υποτιμημένο μουσείο της Ρώμης. Φιλοξενείται σε ένα παλιό εργοστάσιο ρεύματος και άνοιξε το 2005 προκειμένου να φιλοξενήσει εκθέματα και έργα τέχνης από τα ασφυκτικά γεμάτα μουσεία του Καπιτωλίου. Πέρα από τα εντυπωσιακά γλυπτά, θα δείτε και παλιές ντιζελομηχανές και τουρμπίνες.

Αξίζει, επίσης, να περιπλανηθείτε στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης προς το νεκροταφείο των μη Καθολικών, όπως είναι γνωστό. Αφενός για να θαυμάσετε μερικά όμορφα έργα street art στη διαδρομή αλλά και να δείτε τους τάφους από τους μεγάλους ρομαντικούς ποιητές που έζησαν στη Ρώμη, τον Tζον Κιτς και τον Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ.

Κοντά στο νεκροταφείο, βρίσκεται και η πυραμίδα του Κέστιου, ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο της ρωμαϊκής εποχής. Αφού την θαυμάσετε, μια εξαιρετική ιδέα είναι καθίσετε για φαγητό στην Trattoria Pennestri. Στην ίδια συνοικία βρίσκεται το κολοσσιαίου μεγέθους Eataly, το μεγαλύτερο κατάστημα της εταιρείας food mall.

Neukölln, Βερολίνο

Η κάποτε εργατική συνοικία στις αρχές του 21ου αιώνα σταδιακά άρχισε να προσελκύει φοιτητές και δημιουργικούς ανθρώπους από το εξωτερικό. Aυτοί προστέθηκαν στους Κούρδους, Τούρκους και Άραβες κατοίκους της δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν κεμπαμπτζίδικα, κομψά εστιατόρια και μπαρ, εναλλακτικές γκαλερί και vintage shops. Ο κύριος δρόμος της, η Sonnenallee, είναι μια καλή πρόταση για προσιτό και ποιοτικό λιβανέζικο και τούρκικο φαγητό.

Για το ποτό σας, επιλέξτε την Weserstrasse με τα ωραία μπαρ, όπως το Tier, ενώ, το πιο cool κομμάτι στη συνοικία είναι το Schillerkiez δίπλα στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Tempelhoff, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο χώρο αναψυχής στον οποίο μπορείτε να κάνετε ποδήλατο, πατίνι και άλλα σπορ πάνω στον παλιό διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης.

Σε μία περιοχή φημισμένη για το «καλλιτεχνικό» προφίλ της, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Κindl, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται σε μία πρώην ζυθοποιία και φιλοξενεί installation και ζωντανές παραστάσεις.

Kάθε Τρίτη και Παρασκευή η τουρκική αγορά της, στα όρια του Neukölln με το επίσης πρώην γκρίζο/νυν hip Kreuzberg είναι ο ιδανικός τρόπος για να δοκιμάσετε λιχουδιές αλλά και να νιώσετε το πολυπολιτισμικό vibe της γερμανικής πρωτεύουσας.

Holesovice, Πράγα

Bόρεια του κέντρου της πόλης, στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα, πίσω από το πάρκο Letna, το Ηolesovice θεωρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα άχαρο μέρος που δεν είχε πολλά να προσφέρει στους ντόπιους, ακόμα περισσότερο σε επισκέπτες. Η εντυπωσιακή του αναγέννηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δημιουργικούς επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά ενοίκια και τα άδεια κτίρια, συγκροτήματα διαμερισμάτων και εργοστάσια, προκειμένου να φτιάξουν φωτεινά καφέ, γκαλερί, εστιατόρια, καταστήματα, μπαρ και κλαμπ.

Η γειτονιά στερείται την καρτποσταλική ομορφιά της παλιάς πόλης αλλά η αρχιτεκτονική της, που συνδυάζει βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα και των αρχών του 2ού αιώνα με κάποια υπολείμματα της κομμουνιστικής εποχής δημιουργούν ευχάριστο σκηνικό για περίπατους με τις απαραίτητες πολιτιστικές στάσεις, όπως για παράδειγμα στο Dox, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης που βοήθησε στο να μπει η γειτονιά στον τουριστικό χάρτη όταν πρωτολειτούργησε το 2008 και φιλοξενείται στους χώρους ενός παλιού εργοστασίου.

Ένα άλλο αντίστοιχο παράδειγμα είναι το Pražská tržnice (η αγορά της Πράγας), ένα πρώην σφαγείο το οποίο φιλοξενεί πλέον διεθνείς θεατρικές παραστάσεις, θεάματα και γκαλερί.

Για φαγητό, σας προτείνουμε το SaSaZu -επίσης στην Pražská tržnice- για fusion ασιατική κουζίνα ή το Bar Cobra με μεγάλη λίστα κρασιών και κοκτέιλ.

Amsterdam Noord, Άμστερνταμ

Χωρισμένο από την υπόλοιπη πόλη από το νερό του IJ, το Αmsterdam Noord (Βόρειο Άμστερνταμ ) δεν μοιάζει καθόλου με την υπόλοιπη ολλανδική πρωτεύουσα των γραφικών κτιρίων και των ρομαντικών καναλιών. Είναι μια περιοχή γεμάτη από βιομηχανικές αποθήκες και κτίρια με κατοικίες που την καθορίζει η ναυτιλιακή κληρονομιά της, που πάει πολύ πίσω στον 17ο αιώνα. Όταν τα ναυπηγεία πέρασαν σε παρακμή, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, το Noord έμοιαζε να πεθαίνει. Όμως, από τη δεκαετία του 90′ και μετά, η εγκαταλειμμένη και μισο-ερειπωμένη περιοχή, άρχισε να προσελκύει εναλλακτικούς καλλιτέχνες. Ακολούθησαν hipsters και φιλόδοξοι επιχειρηματίες.

Στο NDSΜ, μια παλιά προβλήτα πλοίων πλέον φιλοξενούνται ανοιχτές εκθέσεις τέχνης, γραφεία εταιρειών και πολλά φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από το κέντρο της πόλης θα φτάσετε εδώ με δύο τρόπους: με μετρό ή φέριμποτ. Από το πλοίο, θα δείτε ήδη το κτίριο σύμβολο της περιοχής, το A’DAM Toren (πύργος του Άμστερνταμ) στο οποίο ήταν κάποτε τα κεντρικά γραφεία της Shell αλλά πλέον είναι ένας πύργος πολλών χρήσεων που φιλοξενεί γραφεία, καφέ, εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο και πάνω από όλα, καταπληκτική θέα σε όλη την πόλη από την ταράτσα του.

Στο Βόρειο Άμστερνταμ υπάρχει ένα σημείο που συνδυάζει τέχνη, αρχιτεκτονική και γαστρονομία. Το Eye Filmmuseum με το μουσείο, το κινηματογραφικό αρχείο και το καφέ/εστιατόριο είναι πλέον ένα από τα σύμβολα του μοντέρνου Άμστερνταμ.

Vesterbro, Κοπεγχάγη

Άλλη μία περίπτωση πρώην κακόφημης συνοικίας η οποία έχει μετατραπεί σε μία φωτεινή, δημιουργική και πολυποίκιλη γειτονιά. Κι, εδώ, πολλές από τις παλιές αποθήκες και εγκαταλελειμμένα οικοδομήματα έχουν μετατραπεί σε γραφεία για start up εταιρίες, γκαλερί και μοντέρνους χώρους φιλοξενίας.

Το Vesterbro είναι δημοφιλής τόπος της δανέζικης πρωτεύουσας, τόσο την μέρα όσο και τη νύχτα, χάρη στη μεγάλη ποικιλία εστιατορίων, μπαρ, καφέ, μπουτίκ και καταστημάτων με design αντικείμενα, τα οποία είναι αδύνατο να βρείτε αλλού όπως το DANSK Made for Rooms και το Dora.

O κεντρικός δρόμος της συνοικίας, Istedgade, για πολλά χρόνια, ήταν ταυτισμένος με το εμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία. Σήμερα στη μία πλευρά του θα συναντήσετε (κυρίως) sex shop. Στην άλλη πλευρά του, κυριαρχούν τα κομψά καταστήματα ανάμεσα τους και το καφέ/ εστιατόριο Bang & Jensen, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό φαρμακείο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ντόπιους.

Όσον αφορά το κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης, οι διαθέσιμες επιλογές ποικίλλουν. Σας προτείνουμε να περάσετε από την Kødbyen (σημαίνει κρεατούπολη), η οποία έχει την ίδια ιστορία και το ίδιο hip παρόν με τη Meatpacking District της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμα:

Ρώμη: Τα αγαπημένα πιάτα ζυμαρικών των ντόπιων και πού θα τα δοκιμάσετε

Αυτή η μικρή, βιώσιμη πόλη στη Γερμανία είναι σαν να έχει βγει από παραμύθι των αδελφών Γκριμ

Βερολίνο: Ένας οδηγός για τους λάτρεις της φωτογραφίας