Η γοητευτική Τήνος, κομμάτι των βόρειων Κυκλάδων, φιλοξενεί κάθε χρόνο πληθώρα επισκεπτών. Όπως λένε και αρκετοί ντόπιοι, το νησί για χρόνια προσέλκυε κόσμο κυρίως λόγω του θρησκευτικού του χαρακτήρα. Χάρη, όμως, στο πανέμορφο τοπίο του, την ακμάζουσα γαστρονομία του και το σημαντικό οινικό του πλούτο, έχει μπει στο στόχαστρο ενός νέο κοινού που αναζητά τις φυσικές αλλά και τις γευστικές απολαύσεις.

19

Έτσι, η Τήνος φιγουράρει πλέον πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων τουριστών. Οι αμμουδερές παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια μαγεύουν ενώ ο πρωτογενής τομέας προσφέρει ένα μεγάλο τερέν γεύσεων και λαχταριστών προϊόντων, ανάμεσά τους και η αγκινάρα, η κάπαρη, τα σύκα, το μέλι, και το πέτρωμα.

Πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν όχι μόνο σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές παρασκευές. Εμείς περιηγηθήκαμε στο νησί και σας προτείνουμε τέσσερα μαγαζιά που προσφέρουν εκπληκτικές γλυκιές απολαύσεις, τις οποίες αξίζει να γευτείτε μια ή και περισσότερες φορές.

Χάλαρης (Halaris)


Στο κέντρο της πόλης της Τήνου, στο πλακόστρωτο δρομάκι των Ταξιαρχών αλλά και σε αυτό της Ευαγγελιστρίας, που οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας, συναντάμε τα περίφημα ζαχαροπλαστεία Χάλαρη. Η οικογένεια δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης από το 1923, όταν ο παππούς Λεωνίδας άνοιξε ένα σιμιτοποιείο και πρόσφερε κουλουράκια, γλυκό παξιμάδι, πολίτικο σάμαλι και τηνιακό εφτάζυμο παξιμάδι. Τη δεκαετία του 1970, ο Λεωνίδας Χάλαρης, ο νεότερος, και η σύζυγός του έστρεψαν την οικογενειακή επιχείρηση προς τη ζαχαροπλαστική και μετέτρεψαν το φούρνο σε εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακών γλυκών της Τήνου και, γενικότερα, των Κυκλάδων. «Πάντα αγαπούσα τα γλυκά», λέει ο κύριος Λεωνίδας ενώ προσθέτει «ακόμα προσφέρουμε όλα αυτά που έφτιαχνε ο παππούς μου, αλλά πλέον έχουμε εμπλουτίσει τον κατάλογο και με πολλά άλλα γλυκίσματα».

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119348)
      ["id"]=>
      int(119348)
      ["title"]=>
      string(4) "Η 2"
      ["filename"]=>
      string(15) "Η-2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1219134)
      ["url"]=>
      string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/food_and_drink/4-koryfaia-magazia-me-glykes-geyseis-st/attachment/i-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(55) "Σιροπιαστά/ Photo: Άννα Τασιούλα "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(3) "i-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119338)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-22 11:46:53"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:19:06"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Η-2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Με σκληρή δουλειά και πολύ αγάπη, το ζαχαροπλαστείο έγινε το πιο ονομαστό στο νησί ενώ σταδιακά άρχισε να ακούγεται και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα, μπορεί να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία από αφράτα αμυγδαλωτά, λαχταριστά λυχναράκια – γλυκό τυροπιτάκι που φτιάχνεται με τοπικό τυρί πέτρωμα –, τραγανά ψαράκια – γλυκό με καρυδόψιχα, μπαχαρικά και μέλι που έκαναν παλιά την περίοδο των Χριστουγέννων –, εξαιρετικές χαλβαδόπιτες, γευστικά παστέλια και μαντολάτα. Τη γλυκιά συλλογή συμπληρώνουν μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα, πάστες, τούρτες, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, καθώς και κουραμπιέδες και μελομακάρονα που παρασκευάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το όνομα Χάλαρης αποτελεί πλέον συνώνυμο του καλού, αυθεντικού γλυκού στη Τήνο, κάτι που κατανοεί απόλυτα όποιος έχει γευθεί τις νοστιμιές του.


Διεύθυνση Ζαχαροπλαστείο: Ταξιαρχών 12, Τήνος
Τηλέφωνο: +30 22830 25087 και +30 22830 23274
Διεύθυνση Πρατήριο: Ευαγγελιστρίας 3
Τηλέφωνο: +30 22830 23350
Instagram: halaris.group

Kalais Aperitivo Bar


Στην ορεινή Κώμη, σχεδόν στην καρδιά του νησιού, βρίσκεται από το 2019 το Καλάις, το all day bar του Αποστόλη Κρίτσα και του Διονύση Διπλάρα. Το όνομά του μια γοητευτική ιστορία της αστείρευτης ελληνικής μυθολογίας. Ο Ηρακλής δολοφόνησε τους δίδυμους γιους του Βορέα, τον Καλάις και το Ζήτη, στη Τήνο και εκείνος θυμωμένος εξαπόλυσε τους βοριάδες του πάνω στο νησί. Ο Αποστόλης και ο Διονύσης φαίνεται όμως ότι βρήκαν τον καλό γιο, τον Καλάις, και τον έφεραν στο ορεινό χωριουδάκι πάνω από το οποίο σκορπά ανέμους με ευωδιαστά γλυκά αρώματα. Το all day bar δίνει έμφαση στα κοκτέιλ, τα comfort φαγητά, τον καφέ αλλά και τα γλυκά. Το σκηνικό, με τα διάσπαρτα χρωματιστά τραπεζάκια πάνω στην πλατεία του χωριού και τη δροσιά από τα πλατάνια, σε καλεί μονομιάς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τις νοστιμιές του μαγαζιού. «Όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα πιάτα είναι από τοπικά υλικά και ντόπιους παραγωγούς. Θέλαμε από την αρχή να έχουμε γλυκά στο μαγαζί μας και ερχόμενοι εδώ, εντελώς τυχαία, γνωρίσαμε την κυρία Ρούλα, η οποία ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική και μας είπε για την γιορτή αγκινάρας που γίνεται στο νησί. Έτσι αποφασίσαμε να τη βάλουμε σε θέση πρωταγωνιστή στο μενού μας» λέει ο Αποστόλης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119356)
      ["id"]=>
      int(119356)
      ["title"]=>
      string(4) "Κ 2"
      ["filename"]=>
      string(15) "Κ-2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(426781)
      ["url"]=>
      string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(94) "https://www.travel.gr/food_and_drink/4-koryfaia-magazia-me-glykes-geyseis-st/attachment/k-2-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(62) "Κέικ αγκινάρας/ Photo: Άννα Τασιούλα "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(5) "k-2-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119338)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-22 11:49:22"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:20:44"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/Κ-2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Στο Κalais θα απολαύσετε ευφάνταστα και μοναδικής νοστιμιάς γλυκά με αγκινάρα, όπως αφράτο κέικ, που είναι και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, λαχταριστό παγωτό παρφέ, μπακλαβά καθώς και πεντανόστιμο εκμέμ κανταΐφι, γευστικό φυσικά και αυτό με αγκινάρα. Τις επιλογές στα γλυκά συμπληρώνουν πληθωρικό κέικ με ρευστή σοκολάτα και ανάλαφρο cheesecake.

Διεύθυνση: Κώμη, Τήνος
Τηλέφωνο: +30 22830 51212
Instagram: kalaisaperitivo

Ο Μεγάλος Καφενές


Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού στέκει ο ορεινός Πύργος, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες, του οποίου το σπίτι αλλά και το εργαστήρι μπορεί κανείς να επισκεφθεί όταν βρεθεί στο χωριό. Στην κεντρική πλατεία του, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο που χαρίζει δροσιά και μελωδία με το θρόισμα των φύλλων του, βρίσκεται εδώ και εκατό περίπου χρόνια Ο Μεγάλος Καφενές. Ο προπάππους, ο παππούς και ο θείος του σημερινού ιδιοκτήτη, Αργύρη Ξυπολυτίδη, δούλευαν με τον ίδιο ζήλο το μαγαζί, το οποίο άλλαξε ονόματα κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του αλλά αποτελεί μέχρι και σήμερα κομβικό σημείο συνάντησης των κατοίκων του χωριού και, πλέον, και όσων το επισκέπτονται.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119362)
      ["id"]=>
      int(119362)
      ["title"]=>
      string(6) "ΜΚ 2"
      ["filename"]=>
      string(17) "ΜΚ-2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(394613)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(93) "https://www.travel.gr/food_and_drink/4-koryfaia-magazia-me-glykes-geyseis-st/attachment/mk-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(66) " Γαλακτομπούρεκο/ Photo: Άννα Τασιούλα "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "mk-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119338)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-22 11:51:26"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:21:59"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/ΜΚ-2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Το μαγαζί προσφέρει πρωινό και, όσο περνάει η ώρα, διάφορα μεζεδάκια. Είναι όμως πρωτίστως ονομαστό για το εκπληκτικό του γαλακτομπούρεκο. «Το γαλακτομπούρεκο το ξεκίνησε πριν 40 περίπου χρόνια η θεία μου η Αλεξάνδρα, όταν το μαγαζί το είχε ο θείος μου. Σήμερα, η μητέρα μου, η Πηνελόπη, βασίζεται στην ίδια συνταγή και φτιάχνει το γλυκό για το μαγαζί μας» αναφέρει ο Αργύρης. Όμορφα σιροπιασμένο και ιδιαιτέρως ελαφρύ, ξεχωρίζει από τα συνήθη γαλακτομπούρεκα γιατί έχει πολύ λίγο φύλλο και περισσότερη κρέμα, ενώ δεν περιέχει πορτοκάλι ή κάποιο άλλο αρωματικό. Τη λίστα των πεντανόστιμων γλυκισμάτων συμπληρώνουν η αρωματική πορτοκαλόπιτα, το αέρινο εκμέκ κανταΐφι και η ρουστίκ καρυδόπιτα.

Διεύθυνση: Πάνορμος, Τήνος
Τηλέφωνο: +30 22830 31647
Instagram: o_megalos_kafenes

Σεράνο


Στην πόλη της Τήνου, ακριβώς απέναντι από το παλιό λιμάνι του νησιού, βρίσκεται από το 1971 το Σεράνο, της οικογένειας Σουράνη. Άνοιξε αρχικά ως ζαχαροπλαστείο ενώ, μετά από μια περίπου δεκαετία, προστέθηκαν κάποια μαμαδίστικα πιάτα αλλά και μερικές comfort γεύσεις από τη γειτονική μας Ιταλία, δίνοντας έτσι στο μαγαζί τη σημερινή του ταυτότητα. Λευκά τραπεζάκια και καρέκλες απλώνονται στο σκεπαστό πλακόστρωτο, μπροστά από το μαγαζί, προσφέροντας πανοραμική θέα στο λιμάνι αλλά και στο πλήθος κόσμου που κάνει τη βόλτα του καθημερινά στο μεγάλο δρόμο μπροστά από αυτό. Από την κουζίνα βγαίνουν προσεγμένα ορεκτικά, μαγειρευτά καθώς και ψητά πιάτα. «Εδώ είχαμε πολλούς προσκυνητές που ερχόντουσαν ακόμα και για μια μέρα στο νησί, οπότε, περιμένοντας το απογευματινό πλοίο, αποζητούσαν να φάνε κάτι καλό και σπιτικό», λέει η Ελένη Σουράνη, συγγενής των σημερινών ιδιοκτητών.

Εκτός, όμως, από το φαγητό του, το Σεράνο έγινε, και παραμένει, ιδιαιτέρως γνωστό και για τους χειροποίητους εθιστικούς λουκουμάδες του. Αέρινοι και προζυμένιοι, γίνονται στο χέρι και όχι από μηχάνημα. Στρογγυλοί, με την παραδοσιακή τρύπα στη μέση, τηγανίζονται στην εντέλεια, αποκτώντας μια εξαιρετικά τραγανή κρούστα, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει αφράτο, με ιδιαίτερη κυψέλωση. Προσφέρονται με μέλι και κανέλα, με σοκολάτα αλλά και με παγωτό. Είναι πραγματικά η τέλεια συνοδεία του απογευματινού καφέ αλλά και ο καλύτερος τρόπος να κλείσει κανείς ένα γεύμα.

Διεύθυνση: Παλιό Λιμάνι, Τήνος
Τηλέφωνο: +30 22830 23011

Διαβάστε ακόμα:

3 κορυφαία ζαχαροπλαστεία στη Σίφνο

Tα κορυφαία ζαχαροπλαστεία του Πόρου -Τα φημισμένα γλυκά τους, η ιδιαίτερη ιστορία τους

Τα παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου και τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Χώρας