Μια κατεξοχήν αγροτική κοινωνία μέχρι τη δεκαετία του 1960, η ιταλική επιρροή μέχρι και το 1948 οπότε και τα Δωδεκάνησα απελευθερώθηκαν από τους Ιταλούς και η ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος έχουν σαν αποτέλεσμα η Ρόδος να έχει πολλά τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν.

11

Το αγνό μέλι βραβεύεται σε διεθνείς διαγωνισμούς ενώ είναι και το βασικό συστατικό του γλυκίσματος-σήματος κατατεθέν του νησιού: το μελεκούνι μοιάζει με παστέλι και είναι ένα ιδιαίτερο και νόστιμο σνακ.

Η παραγωγή του νησιού σε κρασιά και λικέρ πρώτης ποιότητας είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να σας διαφύγει. Δοκιμάστε τους τοπικούς οίνους σε εστιατόρια και ταβέρνες και αγοράστε λικέρ για δώρα αλλά και για το σπίτι. 

Κρασί Ρόδου

Η Ρόδος έχει μεγάλη παράδοση στο κρασί και στο νησί λειτουργούν πολλά οινοποιεία, μερικά από τα οποία είναι και επισκέψιμα. Τα κρασιά που παράγονται από τις ποικιλίες Μοσχάτο Λευκό και Μοσχάτο Trani αποτελούν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και είναι ιδιαιτέρως αρωματικά και γλυκά. Η ποικιλία Trani εισήχθη στο νησί από τους Ιταλούς από την ομώνυμη πόλη στην Πούλια, κοντά στο Μπάρι.

Τα κρασιά Μοσχάτος Ρόδου έχουν χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου και γλυκιά και δροσερή γεύση. Σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια του νησιού αλλά θα τα βρείτε και σε κάβες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο Κουνάκη στο χωριό Έμπωνας, το οινοποιείο Αλεξανδρή στο ίδιο χωριό και το οινοποιείο Πιπέρη στο χωριό Απόλλωνα. Και στα τρία οινοποιεία γίνονται περιηγήσεις και γευστικές δοκιμές, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε και κρασί.

Μελεκούνι

Μόνο στη Ρόδο μπορεί να παράγεται αυτό το γλύκισμα, το οποίο έχει καταχωρηθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Θα το βρείτε σχεδόν παντού: σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ, σε μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και καφέ. Φτιάχνεται από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα, μπαχαρικά και κάποιες φορές χυμό ή ξύσμα πορτοκαλιού και μοιάζει με παστέλι. Είναι, όμως, πιο μάλακο και εύκαμπτο. Το ψημένο σουσάμι ανακατεύεται με το μέλι, τα ψημένα αμύγδαλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και όλα τα υλικά μαζί βράζουν μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν πιέζεται με πλάστη για να πάρει σχήμα και αφήνεται να κρυώσει. Είναι ιδανικό σνακ για κάθε ώρα και πολύ θρεπτικό. 

Ζυμαρικά

Το νησί ίσως λόγω και της ιταλικής κατοχής έχει μεγάλη παράδοση στα ζυμαρικά. Μικρές οικοτεχνίες και μεγαλύτερες βιοτεχνίες παράγουν όλων των ειδών τα ζυμαρικά και ανάμεσά τους και κάποιες ντόπιες ποικιλίες όπως τα ζυμαρικά μάτσι που μοιάζουν με χυλοπιτάκι. Αναζητήστε τα ντόπια ζυμαρικά σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία στο νησί.

Λικέρ 

Όπως με το κρασί, έτσι και με τα λικέρ. Η Ρόδος έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή λικέρ, και έχουν επιδράσει και οι Ιταλοί και σε αυτήν την κατηγορία. Ένα μοναδικό προϊόν είναι το κοριαντολίνο ή αλλιώς, Sette herbe (επτά βότανα), το οποίο περιέχει ούζο, ζάχαρη, διάφορα αρώματα και ένα κλαδί κόλιανδρου το οποίο μπαίνει ολόκληρο στο μπουκάλι, δίνοντας του εντυπωσιακή εμφάνιση. Λέγεται ότι το έφτιαχναν οι Φραγκισκανοί μοναχοί στο μοναστήρι της Φιλερήμου και χρησιμοποιούνταν ως χωνευτικό. Διατίθεται σε πολλά διαφορετικά χρώματα και πίνεται αραιωμένο με νερό. Εξαίσια είναι και η σούμα που παράγουν στο νησί, είναι το ροδίτικο τσίπουρο και φτιάχνεται από στέμφυλα. Είναι αρκετά δυνατό ποτό και συνοδεύει ιδανικά θαλασσινούς μεζέδες. Θα βρείτε και τοπικά παραγόμενο λιμοντσέλο και λικέρ με βάση το μέλι.
 

Μέλι

Η Ρόδος όχι μόνο παράγει το δικό της μέλι αλλά είναι και ένα προϊόν που έχει χαρίσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσεων. Η μεγαλύτερη ποσότητα του μελιού που παράγεται στο νησί είναι θυμαρίσιο μέλι, αλλά η δασωμένη ενδοχώρα δίνει και άλλες ποικιλίες όπως το πευκόμελο. Βρίσκουμε και μέλι ανθέων, ερείκης μέχρι και φασκόμηλου, το οποίο είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Αναζητήστε το «Θαύμα Θεών» της Μελισσοκομικής Δωδεκάνησου που έχει πάρει πολλά Great Taste Awards και το μέλι δάσους που παράγεται στο χωριό Αρχίπολη.

Η εταιρεία Μελισσοκομική Δωδεκανήσου έχει δημιουργήσει και ένα ενδιαφέρον μουσείο Μέλισσας στο χωριό Παστίδα, κοντά στο αεροδρόμιο.