Με το που τους πλησιάζει κανείς, τον κατακτούν με τις μυρωδιές τους. Μόλις περάσει το κατώφλι τους, δεν ξέρει τι να διαλέξει και καταλήγει να φύγει με πολλές γεμάτες σακούλες αντί με το ένα καρβέλι που είχε κατά νου στην αρχή. Οι παρακάτω φούρνοι που σας προτείνουμε, κλασικοί αλλά και πιο σύγχρονοι, ξέρουν από καλό ψωμί που αξίζει να δαγκώσετε!

16

Kora Bakery

Είναι δημιούργημα δύο νεαρών κοριτσιών: της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου που τις ένωσε η κοινή αγάπη τους για το καλό ψωμί. Δεν θα μπείτε όμως στον εσωτερικό χώρο, όπως σε ένα συνηθισμένο φούρνο, αλλά θα ζητήσετε ό,τι θέλετε απ’ έξω. Γι’ αυτό και έχουν φτιάξει μια μεγάλη τζαμαρία που από την μέσα μεριά έχουν τοποθετήσει άσπρες ραφιέρες που στολίζουν με όλα τους τα καλούδια. Ανάμεσα από τα ψωμιά μάλιστα, μπορείτε να δείτε τι γίνεται στο ανοιχτό εργαστήριο.

Τα ψωμιά τους φτιάχνονται από προζύμι και ωριμάζουν για τουλάχιστον 16 ώρες, ενώ οι σφολιάτες τους με γαλλικό βούτυρο ωριμάζουν και αυτές για 72 ώρες. Σας προτείνω το ψωμί βρώμης, τις δύο αφράτες φοκάτσιες (με δεντρολίβανο και θαλασσινό αλάτι η μία, με chorizo, γραβιέρα και ντομάτα η άλλη), το pain au chocolat αλλά και τα ορθογώνια danish pastry με καραμελωμένο μήλo και κρέμα πατισερί που απλά θα λατρέψετε. Τέλος τα Σαββατοκύριακα φτιάχνουν και ένα ψωμί με κακάο, κομμάτια σοκολάτα και μέλι, που αν υπάρχει αξίζει να δοκιμάσετε.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855, Facebook

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(24646)
      ["id"]=>
      int(24646)
      ["title"]=>
      string(6) "bettys"
      ["filename"]=>
      string(10) "bettys.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(45674)
      ["url"]=>
      string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/7-xechoristoi-foyrnoi-tis-athinas-klasik/attachment/bettys/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(33) "Betty’s Bakery / Photo: Website"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(6) "bettys"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(24629)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-09-10 13:21:00"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-09-10 14:25:02"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(420)
      ["height"]=>
      int(596)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys-211x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(211)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(420)
        ["medium_large-height"]=>
        int(596)
        ["large"]=>
        string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(420)
        ["large-height"]=>
        int(596)
        ["1536x1536"]=>
        string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(420)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(596)
        ["2048x2048"]=>
        string(59) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/bettys.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(420)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(596)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Betty’s Bakery

Η Ελισάβετ Κουλούρη δούλευε για πολλά χρόνια στον τομέα της επικοινωνίας και του marketing μέχρι που αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά αγαπούσε, δηλαδή το ψωμί. Έτσι, από το 2016 ξεκίνησε να ζυμώνει, να φτιάχνει ιδιαίτερα, χειροποίητα ψωμιά και να τα φέρνει στην πόρτα μας. Από στόμα σε στόμα τα ψωμιά της έγιναν διάσημα και πλέον στεγάζει την επιχείρηση της σε ένα παλιό φανοποιείο του Βοτανικού, που µεταµορφώθηκε για να καλύψει την ολοένα αυξανόµενη ζήτηση. Το ψωµί της το βρίσκουµε σε διάφορες εκδοχές, όπως πολύσπορο µε κουρκουµά και µπούκοβο ή µε χαρουπάλευρο και καρύδι, ενώ δεν λείπουν και κάποια εποχιακά όπως το λευκό µε λεβάντα και µέλι αλλά και το χριστουγεννιάτικο με πολλούς ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.

Κασσάνδρας 10, Βοτανικός, 694 4600896, https://www.bettysbakery.gr

Τρομερό παιδί

Άνοιξε αμέσως μετά την πρώτη καραντίνα, τον Μάιο του 2020 και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τα ψωμιά του τελείωναν πριν το μεσημέρι. Γωνιακό, με μια τεράστια βιτρίνα όπου φαίνεται η «βιβλιοθήκη» με τα ψωμιά, στεγάζεται σε μονοκατοικία του 1926. Ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς, τα τρομερά παιδιά δηλαδή, χρησιμοποιούν ελληνικά άλευρα από τον Πιπίνο Πυρροντζέλλο, πέμπτης γενιάς μυλωνάς στην Καρδίτσα, και φουρνίζουν καθημερινά προζυμένια και μόνο ψωμιά. Το πολύσπορο τους είναι πραγματικά γευστικό, η μπαγκέτα τους τραγανή, το ολικής στιβαρό και νόστιμο ενώ εκείνο που βγάζουν κάθε Σαββατοκύριακο με ξηρούς καρπούς και φρούτα είναι πολύ ιδιαίτερο. Οι δε σφολιάτες τους μυρίζουν βούτυρο και τα γλύκα τους είναι ανάλαφρα – δοκιμάστε οπωσδήποτε την τάρτα λεμόνι. Σε περίπτωση που το επισκεφτείτε Παρασκευή ή Σάββατο καλό θα ήταν να πάτε νωρίς το πρωί, αλλιώς θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή. 

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 210 7777537

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(24640)
      ["id"]=>
      int(24640)
      ["title"]=>
      string(9) "Τάκη2"
      ["filename"]=>
      string(13) "Τάκη2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(160500)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/7-xechoristoi-foyrnoi-tis-athinas-klasik/attachment/taki2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(54) "Αρτοποιότης ο Τάκης / Photo: Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(5) "taki2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(24629)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-09-10 13:20:51"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-09-10 13:28:10"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(840)
      ["height"]=>
      int(940)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2-268x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(268)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2-768x859.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(859)
        ["large"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(840)
        ["large-height"]=>
        int(940)
        ["1536x1536"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(840)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(940)
        ["2048x2048"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/09/Τάκη2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(840)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(940)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Αρτοποιότης ο Τάκης

Για τον συγκεκριμένο φούρνο δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1971, όταν ο αείμνηστος πια Τάκης Παπαδόπουλος συνέχισε την επιχείρηση του πατέρα του που έβγαζε κουλούρια Θεσσαλονίκης. Στην πορεία όμως μπήκαν και πολλά ακόμα, μιας και ο Τάκης αγαπούσε πολύ τη δουλειά του φούρναρη. Από το 2010 η επιχείρηση έχει περάσει στα παιδιά του, Αρτέμη και Θοδωρή. Τι θα βρείτε εδώ; Μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά ψωμιά (φτάνουν και τα 50), πολλά αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά. Εγώ προτιμώ το καμπαγιού, ένα ψωμί γαλλικής εμπνεύσεως που φτιάχνεται από ένα μείγμα αλεύρων (σταρένιο, βύνη και σίκαλη) και προζύμι σίκαλης. Το καλαμποκόψωμο όπως επίσης και το πολύσπορο είναι σκέτη νοστιμιά. Τέλος αν είστε τυχεροί πάρτε ένα κομμάτι (και δύο) από την μηλόπιτα ή τα κρητικά καλτσούνια και θα με θυμηθείτε.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 210 9230052, Facebook

Λυκαβηττός

Ο εν λόγω φούρνος ξεχωρίζει για το γερμανικό, βαρύ μαύρο ψωμί του που φτιάχνεται από γερμανικά και αυστριακά άλευρα. Εκτός από αυτό θα βρείτε ακόμα γύρω στα 20 διαφορετικά είδη για να διαλέξετε με την ησυχία σας εκείνο που σας αρέσει. Η ζύμη που χρησιμοποιούν, εκτός από αλεύρι έχει και εκχύλισμα σταφυλιού, κάτι που δίνει στο ψωμί μια μοναδική γεύση και μια ωραία αίσθηση υγρασίας. Τέλος θα βρείτε και αλμυρά muffins, πίτες, κουλουράκια βρώμης (πολύ νόστιμα) και μουστοκούλουρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φύγετε μόνο με ψωμί.

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, 210 7211348

Μαμά Ψωμί

Με το που τον δείτε θα σας δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν απλό συνοικιακό φούρνο, κάτι που ισχύει χωρίς όμως να είναι «απλός». Η Ραλλού και ο Γιώργος άφησαν πίσω τους την υποκριτική τέχνη και έπιασαν εκείνη του ψωμιού. Ζυμώνουν καθημερινά κλασικό σταρένιο, χωριάτικο προζυμένιο, γευστικότατο ολικής αλέσεως, πολύσπορο, πλιγουρόψωμο με φουντούκι, ψωμί με ξινό προζύμι όπως και με αλεύρι Ζέας. Επίσης θα βρείτε πίτες με φύλλο που φτιάχνουν οι ίδιοι (δοκιμάστε την σπανακόπιτα και την κιμαδόπιτα) αλλά και γλυκές λιχουδιές όπως κρουασάν, πετιμεζόπιτα, γαλατόπιτα και πολλά μυρωδάτα βουτήματα.

Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι, 210 9227686

Πνύκα

Τον ιδρυτή αυτού του φούρνου, Δημήτρη Κότσαρη, τον είχαν καλέσει στο Χάρβαρντ για να δείξει πώς φτιάχνεται το «σωστό ψωμί» όπως έλεγε, με νερό και ελάχιστο αλάτι. Πλέον τα ηνία έχει αναλάβει ο γιος του, Γιώργος, που συνεχίζοντας την παράδοση οργώνει την Ελλάδα για να βρει το καλύτερο στάρι, το οποίο αλέθουν οι ίδιοι στον πετρόμυλο τους, μέσα στον φούρνο του Παγκρατίου. Σας προτείνω να δοκιμάσετε το ψωμί με τα βότανα, το τεράστιο καρβέλι τους (λευκό ή ολικής) αλλά και εκείνο με καλαμπόκι και φαγόπυρο. Πέρα από τα αθηναϊκά υποκαταστήματα, πριν από μερικά χρόνια άνοιξαν και ένα στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας.

Πρατίνου 13, Παγκράτι, 210 7251941 / Πετράκη 24, Σύνταγμα, 210 3245162 / Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, 210 3812817