Τα πρωτοχρονιάτικα μενού αποκαλύπτουν κάθε χρονιά τις τάσεις των καιρών, τις αγαπημένες πρώτες ύλες, αλλά και την ψυχολογική διάθεση του κόσμου. Εφέτος, τα μενού είναι μικρά φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας με περισσότερα πιάτα που απαιτούν περισσότερο χρόνο, το χαβιάρι αποενοχοποιείται μετά από πολύ καιρό, ενώ η σημασία του κρασιού παίζει έναν πολύτιμο και απαραίτητο ρόλο.

19

NYX

Ο συνδυασμός της μαγευτικής θέας της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, του καλόγουστου χώρου αλλά και της συναρπαστικής κουζίνας, κάνουν το NYX μία δελεαστική πρόταση για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Το sushi bar και τα άνετα τραπέζια καθώς και οι μουσικές επιλογές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα dark glam και sexy. Το Japanese fusion μενού του παντρεύει έντεχνα την Ιαπωνική κουζίνα με γεύσεις από χώρες όπως το Περού και το Μεξικό. Οι συνδυασμοί αυτοί κυριαρχούν και στο Πρωτοχρονιάτικο γεύμα του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η nabe σούπα με ζωμό miso, γαρίδες και λαβράκι, μανιτάρι shitake, φρέσκο κρεμμύδι μαζί με wakame και tofu, η σαλάτα με πράσινα μυρωδικά, πάπια κονφί, dressing μάνγκο-τσίλι και σάλτσα hoisin καθώς και η τσιπούρα ατμού με πουρέ παστινάκι, bok choy με σάλτσα από πράσινο τσίλι-τζίντζερ και τραγανό shiso. Η τιμή κατ’ άτομο είναι στα 120€, για 5 πιάτα, χωρίς τη συνοδεία κρασιού/ποτού.

Ακαδημίας 38 & Ομήρου, Αθήνα, 210 367 0000

ALERIA

Στο ανερχόμενο Μεταξουργείο, το Aleria, με τον elegant στολισμό και τη φινέτσα του, θυμίζει εικόνα από ένα χρυσαφένιο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης και η ομάδα του χρησιμοποιούν χειμερινά υλικά στο Πρωτοχρονιάτικο μενού και σίγουρα θα ξεχωρίσουν, από τα πρώτα πιάτα, το καβούρι με κουνουπίδι, κουμ κουατ και ραπανάκι και από τα κυρίως, το ελάφι με τοπιναμπούρ, άγρια μανιτάρια και παντζάρι. Το μενού χωρίζεται σε 6 στάδια και η τιμή του είναι στα 115€, ενώ το wine pairing έχει έξτρα χρέωση 50€.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Αθήνα, 210 522 2633

VEZENE

Το κλασικό πια εστιατόριο του Άρη Βεζενέ γίνεται ακόμα πιο ανοιχτόκαρδο και ζεστό και υποδέχεται τους καλεσμένους του για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Με πολύ όμορφο στολισμό, μεγάλες ανθοδέσμες και λινά τραπεζομάντηλα αποτελεί δυνατή πρόταση για την εορταστική έξοδο. Με την γνωστή εμμονή στην επιλογή των πιο αυθεντικών πρώτων υλών από γη και θάλασσα, το Vezene προτείνει ένα πρωτοχρονιάτικο μενού που ανοίγει τη βραδιά με ένα parfait από foie gras, με καπνιστό χέλι και χαβιάρι, ενώ κάνει επίσης την εμφάνισή του το πολυαγαπημένο, αποδομημένο παστίτσιο, αυτή τη φορά με picanha ωρίμανσης, τρούφα και εσπούμα από πατάτα. Τα κυρίως πιάτα κλείνουν με ένα Wagyu Ribeye (BMS 9+), με πατάτες douphinoise και άγρια μανιτάρια. Το μενού είναι στα 180€ κατ’ άτομο και περιλαμβάνει 8 πιάτα και ένα ποτήρι σαμπάνια.

Βρασίδα 11, Αθήνα, 210 723 2002

BEEFBAR

Λαμπερά στολισμένο και με θέα στην μαγευτική Αθηναϊκή Ριβιέρα, το κοσμοπολίτικο BeefBar χαρίζει μια μοναδική festive dining εμπειρία στους καλεσμένους του. Η πληθώρα premium κοπών και οι signature προτάσεις του εστιατορίου, εμπλουτίζονται με υλικά που δίνουν τον ορισμό του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Δια χειρός Παναγιώτη Ρέτζη, το εορταστικό μενού ανοίγει με ένα προσούτο από Kobe beef συνοδεία αλμυρού φρυγανισμένου Panettone, ενώ στα κυρίως το φιλέτο από Wagyu έρχεται με πουρέ από foie gras και βελούδινη σάλτσα από το ζωμό του κρέατος. Το μενού περιλαμβάνει 6 πιάτα και κοστίζει 250€, παρέα με ένα ποτήρι σαμπάνια για καλωσόρισμα, ενώ διαθέτει και 2 pairing κρασιού (απλό 150€/ premium 210€). Τη λαμπερή βραδιά πλαισιώνει ένα festive live set.

Αστήρ Παλάς, Βουλιαγμένη, 210 967 0700

BRUTUS

Στο Κολωνάκι, το Brutus Tavern είναι μια ξεχωριστή πρόταση με την εξαιρετικής αισθητικής σάλα, τους καθρέφτες και τα άσπρα πλακάκια των τοίχων, αλλά και με τα ροκ χαρακτήρα σερβίτσια πάνω σε ολόλευκα τραπεζομάντηλα. Στο μενού, με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου, το κρέας πρωταγωνιστεί, ενώ σε αντίθεση με την παράδοση των ρεβεγιόν, προτείνεται ένα a la carte μενού με τον head chef Στέφανο Ρίζο να ετοιμάζει πιάτα όπως η πίτα με μοσχαρίσια ουρά, μανιτάρια και μπεσαμέλ με τυρί comté και τα sliders με dry aged κιμά, τυρί red Leicester, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα με λάδι τρούφας. Οι λάτρεις των stake μπορούν να δοκιμάσουν το Blackmore wagyu ribeye, μία κοπή με beef marble score 10.

Λεβέντη 3, Αθήνα, 210 724 0453

CASH RESTAURANT/BAR

Το κοσμικό Cash στο Κεφαλάρι υποδέχεται τους καλεσμένους του με το Japanese fusion μενού του να εμπλουτίζεται με δημιουργίες του Βαγγέλη Λεούση τις οποίες ξεχωρίζουν στα πρώτα πιάτα το μπούτι πάπιας με μάνγκο, cranberries, σαλάτα μυρωδικών και dressing από δαμάσκηνα και στα κυρίως το μοσχαρίσιο φιλέτο με foie gras, πουρέ άγριων μανιταριών, γλασαρισμένο κυδώνι και chips πατάτας με δεντρολίβανο. Η τιμή κατ’ άτομο είναι στα 120€, για 5 στάδια, χωρίς τη συνοδεία κρασιού/ποτού.

Δεληγιάννη 54, Κεφαλάρι, 212 100 4772

MILOS

Η επιβλητική, ψηλοτάβανη σάλα του δημιουργεί μια glam αίσθηση για το βράδυ του ρεβεγιόν. Το Milos διατηρεί το a la carte μενού του για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και υπόσχεται ένα πανόραμα γεύσεων με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες. Το άψογο τηγάνι του αναδεικνύεται στα τσιπς μελιτζάνας και κολοκυθιού και τα άριστα κοψίματά του στις καραβίδες sashimi με ελαιόλαδο και ανθό αλατιού. Το ιδανικό δε ψήσιμο στη σχάρα είναι η επιτομή της γοητείας και της απλότητας και υπόσχεται συγκινήσεις.

Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, 216 600 3320

SIMUL

Τα γήινα χρώματα στο εσωτερικό και ο όμορφος χριστουγεννιάτικος στολισμός δημιουργούν μία ζεστή εορταστική ατμόσφαιρα στην καρδιά του Κολωνακίου, εκεί όπου ο Νίκος Θωμάς και ο Μανώλης Σαρρής κρατούν ψηλά τη σημαία του comfort food. Η παλαιωμένη γραβιέρα με μύρτιλα σε ζύμωση και τρούφα φιγουράρει στα πρώτα πιάτα του πρωτοχρονιάτικου μενού, ενώ στα κυρίως, το μπαρμπούνι με πελτέ μήλου, σταφίδες, σκόρδο και ξύδι Herez είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτο. Η τιμή του μενού των 6 σταδίων είναι στα 70€ κατ’ άτομο με welcome drink ενώ το wine pairing έχει έξτρα χρέωση 25€.

Υψηλάντου 63, Αθήνα, 210 722 4737

ARTISANAL

Το Artisanal με τον μοντέρνο στολισμό και την ιδιαίτερη αύρα του υπόσχεται ένα φανταχτερό ρεβεγιόν. Στην πρωτοχρονιάτικη εκδοχή του μενού πρωταγωνιστούν, η βελουτέ σούπα σελινόριζας, με ψητό αχλάδι και τρούφα και το parfait από πουλερικά με φιστίκι Αιγίνης και μαρμελάδα κυδώνι. Το κόστος για τα 4 πιάτα ανέρχεται στα 85€, χωρίς τη συνοδεία ποτού ή κρασιού.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 210 808 6111