Οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και ίσως αυτό μας κάνει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου. Όμως, τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, έρχονται οι γιορτές του κάστανου σε ορεινά χωριά της ελληνικής περιφέρειας να μας το υπενθυμίσουν. Δεν υπάρχει κάτι που να αναδεικνύει περισσότερο τα αρώματα και τα χρώματα, όπως και φυσικά τις γεύσεις του φθινοπώρου από τις υπαίθριες γιορτές στα χωριά της Ελλάδας.

22

Παρακάτω παρουσιάζουμε 3 γιορτές σε χωριά της Πελοποννήσου και μία στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες διοργανώνονται αυτό και το επόμενο Σαββατοκύριακο. Προλαβαίνετε ακόμα να προετοιμαστείτε αν θέλετε να βρεθείτε εκεί. Ειδικά αν σας αρέσει το καλό φαγητό, θα εκτιμήσετε ότι, ξαφνικά, όσο ανεβαίνει κανείς σε υψόμετρο, όλα δείχνουν πιο νόστιμα.

Καστάνιτσα, Αρκαδία

Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πάρνωνα. Τα λευκά ασβεστωμένα σπίτια της (σ.σ. το χωριό στο παρελθόν ήταν φημισμένο για την παραγωγή ασβέστη) την κάνουν να μοιάζει σαν κάποιος να σφήνωσε έναν αιγαιοπελαγίτικο οικισμό ανάμεσα στις καστανιές και τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα.

Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε έναν στενόμακρο λόφο, ανάμεσα σε δύο βαθύσκιωτες ρεματιές. Οι πετρόκτιστες, διώροφες κατοικίες έχουν στέγες από σχιστόλιθο του Μαλεβού. Στολίζονται δε με τοξωτές πόρτες και παράθυρα, συνήθως σε δυνατά χρώματα. Αρκετά από τα σπίτια του χωριού είναι πυργόσπιτα, έχουν δηλαδή 3 ορόφους. Πολλά μετρούν πάνω από 3 αιώνες ζωής.

Λουλουδιασμένες αυλές, ένα δίκτυο από καλοφροντισμένα και ασπρισμένα πλακόστρωτα ανάμεσα στα σπίτια, κάποια παραδοσιακά φανάρια (με ηλεκτρικό βέβαια): η Καστάνιτσα είναι είναι ένα αλέγρο χωριό το οποίο από το 1967, μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος οικισμός.

Η φετινή Γιορτή Κάστανου είναι η 39η, θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Οκτωβρίου και θα διατρέχει το χωριό από άκρη σε άκρη με εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα, περίπτερο ενημέρωσης για την τσακώνικη γλώσσα και παιδικό εργαστήρι. Φυσικά, το κυριότερο κομμάτι της θα έχει να κάνει με τη διασκέδαση, τη μουσική και το φαγητό. Στις δύο πλατείες της γιορτής, θα υπάρχουν τραπέζια στα οποία θα σερβίρονται βραστή γίδα, χοιρινό με κάστανο, ρεβίθια με κάστανο, χορτόπιτες, τυρόπιτες, σουβλάκια, σφοντύλια, τυρόψωμα, κρασί και τσίπουρο. Αλλά φυσικά και ψητά κάστανα.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Η Καστάνιτσα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς καστανεώνες της Ελλάδας, με την μέση, ετήσια παραγωγή να φθάνει τους 200 τόνους. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να έρθετε εδώ αυτό το Σαββατοκύριακο, αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το όμορφο σημείο της Κυνουρίας, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Άρνα Λακωνίας

Η Άρνα είναι ένα πανέμορφο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, στις πλαγιές του ανατολικού Ταϋγέτου και σε υψόμετρο κάτι λιγότερο από 800 μέτρα. Το trademark του χωριού είναι ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος χαρακτηρισμένος ως μνημείο της φύσης. Εκεί, θα στηθούν φέτος στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, καλοφτιαγμένοι πάγκοι στους οποίους θα πωλούνται τα τοπικά προϊόντα του φθινοπώρου. Ρόδια, κάστανα, κυδώνια και μήλα δίνουν χρώμα, γεύση και άρωμα που αναμειγνύεται με το μέλι, το κρασί, τα γλυκά κουταλιού και τα αρωματικά φυτά που προέρχονται από το βουνό. Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια τoυ τριημέρου, θα υπάρχουν μουσικές και όχι μόνο, εκδηλώσεις. Μάλιστα, η Γιορτή του Κάστανου υποδέχεται φέτος για πρώτη φορά στην Άρνα τον Σύγχρονο Χορό με την εκδήλωση Dancing Chestnut. Tρεις παραστάσεις χορού από τρεις έμπειρους χορευτές και ανερχόμενους χορογράφους θα παρουσιαστούν το Σάββατο 28/10/23 γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού. Η φετινή είναι η 18η γιορτή Κάστανου που σταδιακά έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο event της ευρύτερης περιοχής.

Η Άρνα διαθέτει καταλύματα για όσους θέλουν να την επισκεφθούν, είτε το Σαββατοκύριακο της γιορτής, είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου, στην αναζήτηση μιας αγχολυτικής και χαλαρωτικής εκδρομικής εμπειρίας σε ένα χωριό καταπράσινο, περιτριγυρισμένο από καρποφόρα δέντρα και με ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.

Μπορεί να αποτελέσει και βάση σας για εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το Γύθειο δεν απέχει πάνω από 40 λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ κάτι παραπάνω από 1 ώρα απέχουν αξιοθέατα, όπως ο Μιστράς και το Σπήλαιο του Διρού.

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Σε μια άλλη πλαγιά του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκονται τα καταπράσινα Άνω Δολιανά: ένας υπέροχος, παραδοσιακός οικισμός, ο χαρακτήρας του οποίου έχει παραμείνει low profile και ποιοτικός στο πέρασμα του χρόνου.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε μία γιορτή κάστανου, αλλά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου έχετε ήδη άλλα σχέδια, η γιορτή του κάστανου στα Άνω Δολιανά σας περιμένει το Σάββατο 4 Νοέμβριου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν «καστανογλυκά» και φαγητά με βάση το μοναδικό καρπό που με μεράκι έφτιαξαν οι γυναίκες του χωριού. Υπάρχουν κλασικές γεύσεις αλλά και πιο «πειραγμένες», ενώ το τσίπουρο και το κρασί θα ρέουν άφθονα. Τα Άνω Δολιανά, σε απόσταση κάτι παραπάνω από 2 ώρες από την Αθήνα, με τα πέτρινα γεφύρια, τις πηγές, τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές αλλά και τη θέα που μαγεύει στο οροπέδιο της Τρίπολης και τα απέναντι βουνά, είναι ένας τόπος που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά, ειδικά το φθινόπωρο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις ρεματιές στο πυκνό καστανοδάσος ή να δείτε τον μικρό καταρράκτη στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη. Για περισσότερες λεπτομέρειες για όμορφες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στις πλαγιές του Πάρνωνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γραμμένη Οξυά

Όπως και σε άλλα ορεινά τμήματα της Ρούμελης, ο χειμώνας στη Γραμμένη Οξυά είναι συνήθως βαρύς, με χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες. Στις υπόλοιπες περιόδους, όμως, το φυσικό τοπίο βρίσκεται στα καλύτερά του, κάνοντάς το ιδανικό προορισμό για φθινοπωρινές ή ανοιξιάτικες εκδρομές.

To Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ο τοπικός σύλλογος σας περιμένει στην πλατεία της Γραμμένης Οξυάς. Θα προσφέρει κάστανα, τσίπουρα και μεζέδες σε ένα τοπίο με γραφική ομορφιά. Ανάλογα την περίοδο, αποκτά διαφορετικούς χρωματισμούς: πράσινες την άνοιξη, κιτρινοκαφέ το φθινόπωρο.

Η Γραμμένη Οξυά βρίσκεται στην Ορεινή Ναυπακτία, χτισμένη στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.160 μέτρων, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Οξυά. Είναι ένα μικρό, αυθεντικά ρουμελιώτικο χωριό, με 111 κατοίκους -σύμφωνα με την απογραφή του 2011-, το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους και μακριά από τα «φώτα» της τουριστικής δημοσιότητας, παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα της ευρύτερης περιοχής του. Αν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σας προτείνουμε το φαγητό στη Γραμμένη Οξυά. Θα απολαύσετε δηλαδή την ντόπια φέτα, τσίπουρο δικής τους παραγωγής, χειροποίητες χορτόπιτες και φυσικά, ρουμελιώτικες κρεατονοστιμιές, όπως αρνί στη σούβλα, προβατίνα ψητή, γίδα βραστή.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα καφενείο-εμπειρία σε μια υπέροχη γωνιά της ελληνικής ορεινής φύσης

Κρεμαστή: Ένα γραφικό χωριό μέσα στα πεύκα και στα έλατα της ορεινής Λακωνίας

Γραμμένη Οξυά: Το χωριό με τις πέτρινες βρύσες, που μοιάζει να αναδύεται από το δάσος της Ορεινής Ναυπακτίας