Μια δημοσιογράφος από την Σάμο, που μετά το φονικό σεισμό του 1999 εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί, μας συστήνει την «Πυθαγόρεια Διατροφή», αποκαλύπτοντας μας διατροφικά «μυστικά» τα οποία είναι επίκαιρα, όσο ποτέ.

39

Όσοι γνωρίζουν την Μαργαρίτα Ικαρίου, μιλούν για έναν ζωντανό άνθρωπο που αγαπάει τον τόπο της και παθιάζεται με όσα καταπιάνεται. Είτε η δημοσιογραφία, είτε τα κρασιά της Σάμου -η άλλη της μεγάλη αγάπη- είτε ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας και η διατροφική κληρονομιά του, επιδιώκοντας να καταστήσει ένα νέο δημοφιλές brand τόσο για το νησί, όσο και για την Ελλάδα γενικότερα.

Η «Πυθαγόρεια διατροφή» χαρακτηρίζεται από την ελεύθερη και καθολική χρήση όλων των φυτικών, φρέσκων και εποχικών τροφίμων όπως οι ρίζες, οι βολβοί, τα φύλλα, οι καρποί, τα δημητριακά (κεχρί), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι σπόροι και τα φρέσκα βότανα. Απαγορευόταν η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, με εξαίρεση το γάλα και το αυγό. Οι «Πυθαγόρειοι» κατανάλωναν μόνον νερό, με προσθήκη μικρών ποσοτήτων κρασιού σε ειδικές περιπτώσεις.

«Η Σάμος είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου για δύο –κυρίως- πράγματα: Τον Πυθαγόρα και το κρασί της. Έτσι, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα, αυτά τα δύο να συνδυαστούν ώστε να αποτελέσουν, μαζί με τον πρωτογενή τομέα ενός νησιού με εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, ένα ισχυρό branding» μας λέει η Μαργαρίτα Ικαρίου, τονίζοντας πως ο Πυθαγόρας -που χαρακτηρίστηκε ως μοναδική ευφυΐα πετυχαίνοντας να αγγίξει τις κορυφές της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της μουσικής και της αστρονομίας- ήταν ο πρώτος γνωστός vegetarian στην παγκόσμια ιστορία, προωθώντας την ιδέα της αποφυγής κρέατος και επιλέγοντας να τρώει κυρίως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και λιγότερο γαλακτοκομικά.

Ο Πυθαγόρας δίδασκε ότι κάθε είδος ποτού και τροφής που καταναλώνουμε, παράγει ξεχωριστό αποτέλεσμα, δηλητηριώδες ή ευεργετικό, όχι μόνο για την υγεία του σώματος μας αλλά και για τις συναισθηματικές και διανοητικές μας εκδηλώσεις, τις επιθυμίες και τα πάθη μας. «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη» υποστήριζε ο Πυθαγόρας στα τέλη του 6ου αιώνα πΧ, θέτοντας την υγιεινή διατροφή ως βασική προϋπόθεση της πνευματικής εξέλιξης και σωματικής υγείας των ανθρώπων. Οι θεωρίες του -διαχρονικά- αποτελούν «σημαία» των απανταχού υγιεινιστών.

Συνταγές by Πυθαγόρας

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Μαργαρίτα Ικαρίου μαζί με τον χαρισματικό executive chef και παγκόσμιο κριτή γαστρονομίας Ευάγγελο Μπιλιμπά δημιούργησαν και παρουσίασαν στο stage της ΗoReCa 2022 στην Αθήνα, την πρώτη θεματική για την «Πυθαγόρειο Διατροφή». Η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, είχε ως αποτέλεσμα να ασχοληθεί διεξοδικά το επόμενο διάστημα με το θέμα, καταλήγοντας στην πρωτοποριακή έκδοση: «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται πως οι διατροφικοί κανόνες, που πρώτος θέσπισε ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός, συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών καθώς και στη διατήρηση της υγείας και ευρωστίας του σύγχρονου ανθρώπου στην εποχή μας. «Επιχειρείται ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της «Πυθαγόρειας διατροφής» με την ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της πατρίδας μας και την παγκόσμια τάση για ποιότητα και όχι ποσότητα στη διατροφή» λέει η συγγραφέας τονίζοντας πως στόχος της έκδοσης είναι: «η προβολή της χώρας μας ως τόπου που εφαρμόζει την αρχαία φιλοσοφία της διατροφής στην γαστρονομική της ταυτότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο τον πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα τοποθετεί τη γενέτειρα του Πυθαγόρα, τη Σάμο, στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη ως το μοναδικό νησί παγκοσμίως που εφάρμοζε κανόνες υγιεινής διατροφής από τον 6ο αιώνα π.Χ».

Οι 24 πρωτότυπες συνταγές φέρουν την υπογραφή του ex. Chef, και παγκόσμιου κριτή γαστρονομίας, Ευάγγελου Μπιλιμπά/Photo: Μάνος Σπανός

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης και 24 σύγχρονες vegan συνταγές με ποιοτικά προϊόντα της Σάμου αλλά και της ελληνικής γης στο σύνολό της, καλύπτοντας όλο το εύρος των σύγχρονων διατροφικών αναγκών. Συνταγές που φέρουν την υπογραφή του ex. Chef Ευάγγελου Μπιλιμπά και βασίζονται στις αρχές που ο Πυθαγόρας είχε διατυπώσει πριν από 26 αιώνες περίπου. Κάποιες από αυτές: Αγκινάρες με κρέμα ταχίνι, κεμπάπ φακής, κολοκύθα γεμιστή με μανιτάρια, κούπες με πλιγούρι, λαχανοντολμάδες μανιταριών, κρύα σούπα αμυγδάλου, μελιτζάνες με σταφίδες, στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια, ντολμαδάκια με φύκια και wasabi (ιαπωνέζικο καρύκευμα), ταρτάρ παντζαριού με πράσινο μήλο κ.α.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται ακόμη διατροφολογικές αναλύσεις του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη σε κάθε συνταγή, αλλά και τα «μυστικά» της υγιεινής διατροφής και πως αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροβιότητας του ανθρώπου. Ο δημοσιογράφος, και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαργιωρής, περιγράφει την φιλοσοφική θεώρηση του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα για την αξία της διατροφής και τους όρους που τη διέπουν, ενώ οι φωτογραφίες και το art design είναι του καλλιτεχνικού φωτογράφου Μάνου Σπανού.

H Μαργαρίτα Ικαρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με πατέρα από την Σάμο και μητέρα από την Μύκονο. Σπούδασε νομική και δημοσιογραφία, ασχολήθηκε με το μάχιμο ρεπορτάζ σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα, έφερε στον κόσμο την αγαπημένη της κόρη και κάπου εκεί -τον Σεπτέμβριο του 1999- ο φονικός σεισμός της Αθήνας, την οδήγησε να πάρει μια απόφαση ζωής: Να αφήσει πίσω της την πρωτεύουσα και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Σάμο, όπου και τελικά «ρίζωσε».

«Κομβικό σημείο για τη ζωή μου ήταν ο σεισμός της Αθήνας το 1999, όπου και έμεινα επί πέντε ώρες καταπλακωμένη από τα ερείπια του σπιτιού μου, μια ανακαινισμένη ισόγεια μονοκατοικία στον Πειραιά. Μόλις κατάφερα και στάθηκα στα πόδια μου, πήρα το παιδί μου και «άρπαξα» κυριολεκτικά μια επαγγελματική πρόταση για έκδοση εφημερίδας στη Σάμο. Έτσι βρέθηκα στο νησί…» λέει.

Στην Σάμο ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία εκδίδοντας εφημερίδα, με δική της καθημερινή ενημερωτική εκπομπή επί σειρά ετών και ως ανταποκρίτρια πανελλαδικών ΜΜΕ. Σήμερα εργάζεται στο τμήμα marketing του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, προωθώντας τα φημισμένα κρασιά του νησιού.

Ντολμαδάκια με φύκια και κρέμα γιαούρτι σόγιας με wasabi

Πρόκειται για μία συνταγή πλούσια σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο και σίδηρο. Χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη. Ο σίδηρος αποτελεί συστατικό του αίματος, συμβάλλοντας στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η απορρόφησή του αυξάνεται με την ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C όπως συμβαίνει σε αυτή τη συνταγή, του chef Ευάγγελου Μπιλιμπά.

Υλικά (μερίδες 4)

Για τα ντολμαδάκια

• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

• 3 κλαράκια δυόσμο

• 350 γρ. ρύζι

• Χυμό από δύο λεμόνια και το ξύσμα τους

• 2 κουταλιές σούπας mirin

• 1 κουτ. γλυκού ξύδι ρυζιού

• 10 φύλλα φυκιών για σούσι

Για την κρέμα γιαούρτι wasabi

• 250 γρ. γιαούρτι σόγιας

• 5 γρ. πάστα wasabi

• Χυμό από ½ λεμόνι

• Αλάτι

• Πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

Σε μία ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι. Σύμφωνα με την τεχνική παρασκευής για ριζότο, προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά. Μόλις βράσει (προσέχουμε να μην λασπώσει), προσθέτουμε το δυόσμο και το χυμό από δύο λεμόνια καθώς και το ξύσμα.

Απλώνουμε γρήγορα σε ένα μεγάλο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μιριν, το ξύδι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε το μπαμπού που τυλίγουμε σούσι, βάζουμε στη μέση ένα φύλλο φύκι απλώνουμε το ρύζι και τυλίγουμε σφιχτά. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρουμε με κρέμα γιαούρτι σόγιας και wasabi.

Info: Το βιβλίο «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» της Μαργαρίτας Ικαρίου, κυκλοφορεί από την «Terra Samia» – Tηλ. 2273081333-6932747755, terrasamia@faw.gr

Διαβάστε ακόμα:

Σάμος, ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους -Οι τοπ διαδρομές

Σάμος, ένα νησί για κάθε εποχή -Μοναδικές παραλίες, πανέμορφα μονοπάτια και καταρράκτες

Μανολάτες: Ένα χωριό στη Σάμο με πολύχρωμα σπίτια, στενά δρομάκια και εργαστήρια κεραμικής