Χάρις στους απλωμένους κάμπους της, τις λιμνοθάλασσες, τα δύο ποτάμια της, τον Άραχθο και τον Λούρο και τα Αθαμανικά όρη-Τζουμέρκα, η Άρτα παράγει αγροδιατροφικά προϊόντα, με ισχυρή θέση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

9

Σύμφωνα με το greekgastronomyguide.gr, τα κυριότερα από αυτά είναι τα εσπεριδοειδή και κυρίως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, το λάδι και οι ελιές (κονσερβολιά Άρτας), τα ψάρια (κυρίως γαμπάρες -γαρίδες-), οι σαρδέλες, οι κουτσομούρες, το λαβράκι, τα μύδια και οι πέστροφες, τα αυγοτάραχα Αμβρακικού και το εκλεκτό χαβιάρι Άρτας που ομολογουμένως είναι λιγότερο γνωστό.

Η Άρτα είναι η δεύτερη περιοχή της Ηπείρου στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μετά από τα Ιωάννινα, με πολλά τυροκομεία. Τα γνωστότερα από αυτά είναι η Ήπειρος, ο Καραλής και ο Μπάφας. Γάλα, γιαούρτι, φέτα (ΠΟΠ), κεφαλογραβιέρα (ΠΟΠ), γαλοτύρι (ΠΟΠ) κι άλλα τοπικά τυριά όπως ανθότυρο είναι κάποια από τα προϊόντα τους.

Η κουζίνα της Άρτας στηρίχθηκε στην δημιουργικότητα των γυναικών της περιοχής και στον πλούσιο διατροφικό θησαυρό της και δημιούργησε μια πλούσια γαστρονομική παράδοση. Το διατροφικό ψηφιδωτό της περιλαμβάνει άρτους, αρτοπαρασκεύασματα και δημητριακά, μεζέδες και εδέσματα με θαλασσινά ή κρέας, και ψητά κρέατα. Φύση και ανθρώπινα χέρια με μεράκι συνεργάζονται και δημιουργούν γεύσεις με αγάπη.

Γομύδια, μαρμελόνια και κασιάτα

Η λίστα των προϊόντων και των πιάτων της είναι μεγάλη. Όπως σημειώνει o Γιώργος Πίττας, αν θέλετε να δοκιμάσετε την τέχνη της αρτινής αρτοποιίας, μπορείτε να δοκιμάσετε ζυμωτό ψωμί με προζύμι, καλαμποκίσια κουλούρα, καλαμποκίσιο κρεμμυδόψωμο, μαρμελόνια (ζυμαρικά), περπερίτσα (τυρόψωμο) ή μπομπότα με σταφίδες.

Ο κατάλογος των μεζέδων προσφέρει γομύδια (τηγανητά λάχανα, δηλαδή λάπατα, ζοχούς, σπανάκι και τσουκνίδες), τσιγαριστά λάπατα, τραχανά, χυλοπίτες, πιλάφι με γαλοτύρι και πετιμέζι, όσπρια και λαχανοντολμάδες. Τα θαλασσινά εδέσματά της δεν έχουν μόνο γεύση εκλεκτή αλλά και υψηλή διατροφική αξία. Μπορείτε να δοκιμάσετε χαβιάρι Άρτας, αυγοτάραχο, γάμπαρη (γαρίδα) Αμβρακικού, κέφαλο πετάλι, πέστροφα σχάρας, ψάρια με λάχανα στον φούρνο και γεμιστά μύδια με σπανακόρυζο.

Ζαρκόπιτα, φρυγαδέλια και μπουμπάρια

Οι χειροποίητες πίτες της είναι ασυναγώνιστες: δοκιμάστε ζαρκόπιτα (ζάρκα θα πει γυμνή, άρα μιλάμε για μια πίτα χωρίς φύλλα), κασιάτα, κοσμηρί, μπλατσάρα, ξινογαλόπιτα και λαχανόπιτα (λάχανα είναι τα άγρια χόρτα). Αν αλλάξετε χρονιά στην Άρτα, σίγουρα θα σας προσφερθεί κρεασόπιτα.

Το κρέας και οι μαγειρικές τεχνικές του είναι ένα ξεχωριστό γαστρονομικό κεφάλαιο σε αυτά τα μέρη. Μπουμπάρια (δηλαδή γεμιστά έντερα), αγριογούρουνο με κυδώνια και κάστανα, τσουμπλέκι (κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο), ζυγούρι με ραδίκια και γίδα κοκκινιστή με τραχανά είναι μερικά από τα πιο ξεχωριστά εδέσματα με κρέας της περιοχής. Φρυγαδέλια (συκώτια σε αρνίσια μπόλια), σεπαϊδάκια, προβατίνες και χοιρινά στη σούβλα και σπαλομπριζόλες είναι μερικά από τα ψητά κρέατα της περιοχής, φημισμένα για την νοστιμιά τους.

Τέλος,ολοκληρώνοντας την γαστρονομική περιήγηση, ένα γλυκό είναι επιβεβλημένο. Τα γλυκά του κουταλιού έχουν την τιμητική τους (βύσσινο, καρυδάκι, μελιτζανάκι, συκαλάκι και καρυδάκι). Ακόμα, συναντάμε κυδωνόπαστο, λαδοραβανί, τρίγωνα αλλά και αμυγδαλωτά.