Μπορεί το διαμάντι του στέμματος της Αργολίδας να είναι το Ναύπλιο, το Τολό όμως κρύβει εκπλήξεις που μπορεί κανείς να ανακαλύψει εύκολα σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο.

13

Το ελληνικό γραφικό χωριό της Αργολίδας, το Τολό, έγινε ο τέταρτος σταθμός του φεστιβάλ «Peloponnese Food Stories», ένα βιωματικό, γαστρονομικό γεγονός που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό «οδικό ταξίδι» κατά μήκους της Πελοποννήσου. Εκεί μπορεί κανείς να ανακαλύψει εμπειρίες αλλά και μέρη, που ίσως τελικά ερωτευτεί.

Το κοσμοπολίτικο και αμφιθεατρικό Τολό, βρίσκεται στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Οι ρηχές και ζεστές παραλίες του κόλπου, συστήνονται για παιδιά, είναι οι πρώτες σειρήνες για έναν τόπο που πραγματικά μπορεί να σε εκπλήξει. Τα γραφικά νησάκια Ρόμβη, Κορωνήσι και Δασκαλειό σε περιμένουν για αχόρταγες βουτιές στους σμαραγδένιους κόλπους τους, γεμάτους ιστορία σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα είκοσι λεπτά με βάρκα ή σκάφος.

Το τέταρτο φεστιβάλ «Peloponnese Food Stories» ακολουθεί τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην παραλιακή περιοχή του Άστρους Κυνουρίας, στην Κορώνη Μεσσηνίας και στη μικρή πόλη της Αρεόπολης Λακωνίας. Σταθμοί – κλειδιά στην νόστιμη βόλτα, που μπορεί κανείς να απολαύσει ένα «χορταστικό» οδοιπορικό, που προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Το λιμάνι του Τολού γέμισε στις 16 Σεπτεμβρίου από νωρίς το απόγευμα με πάγκους γεμάτους καλούδια. Τοπικοί σύλλογοι, οινοποιοί, σεφ, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, από όλο το μήκος και πλάτος της Ελλάδας, τουρίστες (με μεγάλο ενδιαφέρον για την διοργάνωση και τα προϊόντα), πολιτιστικούς συλλόγους, με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς μέχρι αργά το βράδυ. Το επίκεντρο είναι όμως το φαγητό. Εκείνο, που ξυπνά μνήμες και δημιουργεί και «σύγχρονες» περιέργειες. Οι γυναίκες του Τολού έδειξαν σε όλους τις φοβερές προεκτάσεις των παλιών συνταγών, που οι νοστιμιές παραμένουν σύγχρονες και ενημερωμένες, όπως επιτάσσει η μοντέρνα αστική ελληνική κουζίνα. Τραχανάς, πορτοκαλόπιτες, γάστρες γεμάτες κρέας, παστά, γυαλικά και εμαγιέ δίσκοι πλάι σε μαρμελάδες χωρίς χρωστικές και συντηρητικά έστησαν ένα σκηνικό, που θύμιζε το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό, αυτό που πάντα ήταν γεμάτο μυρωδιές και φροντίδα. Το καζάνι με τον τραχανά ήδη άχνιζε και οι ανυπόμονοι πεινασμένοι περαστικοί είχαν ήδη στηθεί στην ουρά για μια κουταλιά, από το πιο comfort ζυμαρικό της χώρας μας.

Το τυρί, το μέλι, τα ψάρια και το λάδι ασφαλώς ήταν οι λαμπεροί και πιο περίοπτοι πρωταγωνιστές αυτού του διημέρου και όχι άδικα. Με αυτά τα υλικά προτίμησαν να καταπιαστούν και οι σεφ της περιοχής σε ένα live cooking session, από το οποίο «κλέψαμε» νέες συνταγές. Οι χαρισματικοί Χαράλαμπος Φαναριώτης, Νικολέττα Ταλαγάνη και Γιώργος Φασίλης, έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά στα τηγάνια και την περιέργεια μας για νέες γευστικές συγκινήσεις.

Στην άκρη της προκυμαίας και μετά τις απαραίτητες δοκιμές καταλήξαμε στα αποστάγματα, τα κρασιά, τα λικέρ και τα ούζα που επισφραγίζουν πάντα ένα καλό γεύμα δίπλα στην θάλασσα. Η περιοχή είναι γεμάτη οινοποιεία και ενημερωμένες κάβες, για αυτό μην παραλείψετε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας, να επισκεφτείτε ένα τοπικό παραγωγό ούζου και λικέρ. Τα πασίγνωστα Αγιωργίτικα κρασιά της Νεμέας ασφαλώς είναι διαθέσιμα σε όλα σχεδόν τα καταστήματα της περιοχής και είναι εκείνα, που προτιμούν και οι εστιάτορες της περιοχής στα μενού τους.

Ο επίλογος του Peloponnese Food Stories ήταν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, που ανάδειξε την πλούσια (και σχεδόν κρυφή) γαστρονομία της Αργολίδας με την αρωγή των ντόπιων φορέων και ειδικά την πολύτιμη συμβολή του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού, (Μανία, Πήτερ και Αννα), οι οποίοι κυριολεκτικά επέδειξαν ένα πρωτόγνωρο πνεύμα φιλοξενίας, εκείνο που σου δίνει την εντύπωση πως δεν έχουν όλα διαβρωθεί από τον τουρισμό και το ελληνικό μεράκι μαζί με τις νέες ιδέες μπορούν να ανθίσουν έναν τόπο, σαν εκείνα τα άνθη της πορτοκαλιάς που γεμίζουν τα εύφορα χωράφια τους.

Διαβάστε ακόμα:

Mπουγάτσα: Το κορυφαίο γαστρονομικό προϊόν που αποτελεί μια εμπειρία από μόνο του στο Ηράκλειο

Ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στη Λήμνο: Παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού

Φάρμα Ναρλή: Η καρδιά των γαστρονομικών άνυδρων θησαυρών της Σίφνου