Πόσες φορές έχουμε όλοι γευθεί μια ντομάτα πανέμορφη, ολοστρόγγυλη και κατακόκκινη, που όταν όμως κοπεί δεν σκορπά αρώματα και δεν αφήνει καμιά νοστιμιά στο στόμα; Δυστυχώς πολλές. Η ίδια εμπειρία είναι αληθής και για πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά. Αυτά όμως που καλλιεργούνται στη Φάρμα Ναρλή, αποκτούν μια ανεπανάληπτη μυρωδιά και γεύση ισάξια με το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών. Μεγαλώνουν άνυδρα, αφήνοντας τη φύση να έχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο στην ανάπτυξή τους.

20

Στο Κάτω Πετάλι, στο δρόμο από την περίφημη Απολλωνία προς το πανέμορφο Κάστρο, ένας στενός χωματόδρομος οδηγεί στη Φάρμα Ναρλή. Τα χωράφια της αγναντεύουν τα γραφικά, κατάλευκα σπιτάκια της Απολλωνίας. Δίπλα τους στέκεται το παλιό πετρόχτιστο υποστατικό που φέρει την ταμπέλα με το όνομα της Φάρμας. Κατσικάκια, προβατάκια και κοτούλες σουλατσάρουν δίπλα από τα κτήματα, απολαμβάνοντας τον κυκλαδίτικο ήλιο. Τελάρα γεμάτα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά λαμποκοπούν με τα ζωντανά τους χρώματα και σκορπούν ευωδιές. Ο Γιώργος και η Ντίνα Ναρλή, ζευγάρι στη ζωή και στο μοναδικό αυτό εγχείρημα, μας υποδέχονται με χαμόγελα και μπαίνουμε μαζί τους στο παλιό υποστατικό, που σήμερα στεγάζει την παραδοσιακή κουζίνα της Φάρμας. Πετρόμυλος γεμάτος λαθούρι, ξυλόφουρνος, εστία με κάρβουνα, παραδοσιακή μασίνα και παλιά σκεύη και πιάτα στους τοίχους στολίζουν το χώρο. Καθόμαστε στο τεράστιο, ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι και η Ντίνα σερβίρει καφέ. «Είναι ρεβιθοκαφές» σπεύδει να μας ενημερώσει. Ένα από τα κατοχικά «φαγητά της φτώχειας», που έπιναν όταν ο καφές αποτελούσε ανύπαρκτη πολυτέλεια, έχει εκλεκτά αρώματα και γεύση ξηρών καρπών. Τι άλλο μπορεί να μάθει, να δει και να γευθεί κανείς σ’ αυτή τη Φάρμα; Η απάντηση εύκολη – πολλά.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119766)
      ["id"]=>
      int(119766)
      ["title"]=>
      string(2) "N3"
      ["filename"]=>
      string(13) "N3-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(509017)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(89) "https://www.travel.gr/food_and_drink/farma-narli-i-kardia-ton-gastronomiko/attachment/n3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(52) "Κολοκύθες/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "n3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119761)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:06:46"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-26 07:43:15"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N3-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο Γιώργος Ναρλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σίφνο. Σε πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να πουλά τα οπωροκηπευτικά του κτήματος στα κοντινά χωριουδάκια ενώ σύντομα μετακόμισε στον Πειραιά και μπάρκαρε στα καράβια μόλις ενηλικιώθηκε. Μέσα σε λίγα χρόνια επέστρεψε, όμως, στο νησί του και ξεκίνησε να ασχολείται με το φαγητό. Άνοιξε το εστιατόριο NUS στον Πλατύ Γιαλό, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα χέρια του γιού του, Αλέξανδρου, και συνέχισε να καλλιεργεί τα κτήματα που ανήκουν στην οικογένεια από το 1925.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119770)
      ["id"]=>
      int(119770)
      ["title"]=>
      string(2) "N5"
      ["filename"]=>
      string(13) "N5-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1205125)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(89) "https://www.travel.gr/food_and_drink/farma-narli-i-kardia-ton-gastronomiko/attachment/n5/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(59) "Ο ξυλόφουρνος/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "n5"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119761)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:07:14"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-26 07:43:43"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N5-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Όλες μας οι καλλιέργειες είναι άνυδρες. Μοναδικό “αφεντικό” της επιχείρησής μας είναι η φύση, κάτι που ασπαζόταν ο παππούς και ο προπάππος μου και ακολουθώ και εγώ σήμερα. Εμείς απλώς τη βοηθάμε να κάνει τη δουλειά της, όπως την έκανε πριν χιλιάδες χρόνια», μας λέει ο Γιώργος και προσθέτει «για να βγάλω όμως το τελάρο ντομάτες που είδατε και μυρίσατε, πρέπει να φυτέψω πάνω από είκοσι ντοματιές που θα μου δώσουν μία με δύο μόνο σοδειές». Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα λαχανικά και φρούτα. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς την αξεπέραστη δυσκολία ικανοποίησης των αναγκών του σημερινού πληθυσμού με προϊόντα άνυδρης καλλιέργειας, που στη Φάρμα Ναρλή συμπεριλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικών, ανάμεσά τους και καρπούζια, πεπόνια, αχλάδια, σύκα, ντομάτες, κολοκυθάκια, πατάτες, μπάμιες, αγκινάρες, μελιτζάνες, αγγουράκια, φασόλια, ρεβίθια, σουσάμι και φάβα. Από τις ελιές του κτήματος γίνεται αγουρέλαιο και λάδι. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα αλλά και στην παρασκευή κηραλοιφής που φτιάχνουν με τοπικό μέλι. Από τις κότες προμηθεύονται αυγά ενώ από τα κατσικάκια και τα αρνάκια παίρνουν το γάλα για τα τυριά τους. Το κρέας που χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα δεν προέρχεται από τα δικά τους ζωντανά, το προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς, με τους οποίους συνεργάζονται για πολλά χρόνια.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119774)
      ["id"]=>
      int(119774)
      ["title"]=>
      string(2) "N7"
      ["filename"]=>
      string(13) "N7-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(977614)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(89) "https://www.travel.gr/food_and_drink/farma-narli-i-kardia-ton-gastronomiko/attachment/n7/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(48) "Μαστέλο/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "n7"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119761)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:07:31"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-26 07:44:42"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N7-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Φάρμα Ναρλή πρωτοπορεί με την άνυδρη καλλιέργεια καθώς και με τα μαθήματα μαγειρικής αλλά και την εμπειρία γευσιγνωσίας που προσφέρει. Ο Γιώργος δέχεται επισκέπτες στη Φάρμα και τους ξεναγεί στα κτήματα, εξηγώντας τους τον τρόπο καλλιέργειας και τα οφέλη της. Γνώστης της μακρόχρονης ιστορίας και των μυστικών της σιφνέικης κουζίνας, δημιουργεί με τους καλεσμένους του εξαίσια πιάτα από τα εδέσματα των χωραφιών και, όλοι μαζί, απολαμβάνουν τα καλούδια που έχουν μαγειρέψει καθισμένοι γύρω από το μοναστηριακό τραπέζι. «Έρχεται ο κόσμος εδώ και βλέπει τον κήπο και τα κτήματα. Μαζεύουμε προϊόντα, μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί. Τους αρέσει πολύ η συνολική αυτή εμπειρία. Δεν τους νοιάζει πια να φάνε ένα καλό πιάτο μουσακά. Θέλουν να δουν πως γίνεται, ξεκινώντας από το που προέρχονται τα υλικά με τα οποία φτιάχνεται το φαγητό. Έχουμε πολλά γέλια και τσουγκρίσματα. Είναι ωραίο να βλέπει κανείς ανθρώπους από την ίδια χώρα να συναντιούνται για πρώτη φορά στη Σίφνο. Ανταλλάσσουν απόψεις και γνώμες για τη χώρα τους, για το νησί, για το φαγητό και στο τέλος ανταλλάσσουν και τηλέφωνα. Έτσι, πέρα από φαγητά, εδώ δημιουργούνται και νέες φιλίες» λέει χαμογελώντας ο Γιώργος. Τα προϊόντα της Φάρμας τροφοδοτούν την κουζίνα του Γιώργου και της Ντίνας αλλά και το εστιατόριο NUS του Πλατύ Γιαλού ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται προς πώληση σε ιδιώτες.

Το φαγητό είναι κουλτούρα, πολιτισμός. Και η περίφημη φάρμα της Σίφνου φαίνεται να διεκπεραιώνει στο ακέραιο τα χρέη πρεσβευτή της σιφνέικης κουζίνας που της έχουν άτυπα, αλλά απόλυτα άξια, ανατεθεί.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119778)
      ["id"]=>
      int(119778)
      ["title"]=>
      string(2) "N9"
      ["filename"]=>
      string(13) "N9-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1075656)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(89) "https://www.travel.gr/food_and_drink/farma-narli-i-kardia-ton-gastronomiko/attachment/n9/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(81) "Απλή και γυλωμένη μανούρα/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(2) "n9"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119761)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:08:01"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-26 07:45:16"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N9-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Τη διαφορά από την 100% βιολογική καλλιέργεια που κάνουμε εδώ την καταλαβαίνεις όταν φας», λέει η Ντίνα και φέρνει μπροστά μας ένα πήλινο σκεύος με μπριάμ. Λόγια σοφά και αληθή αφού η νοστιμιά αυτού του τόσο απλού φαγητού ήταν ασυναγώνιστη. Ένα πιάτο που αναδείκνυε τη μεσογειακή διατροφή σε όλη της το μεγαλείο – οφέλη στην υγεία και το περιβάλλον σε συνδυασμό με μία μοναδική γευστική απόλαυση. Την εμφάνισή της στο τραπέζι κάνει και η περίφημη ρεβιθάδα. «Η ρεβιθάδα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά του νησιού, το οποίο τρωγόταν τις Κυριακές. Με τον ίδιο, παραδοσιακό τρόπο την φτιάχνουμε και εμείς σήμερα», τονίζει ο Γιώργος. Τα ρεβίθια μουλιάζουν σε νερό για μια ολόκληρη μέρα. Το βράδυ της επόμενης μπαίνουν με λάδι, νερό, κρεμμύδι, φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι και αλάτι μέσα στο τσικάλι, ένα ειδικό πήλινο σκεύος, και μετά στον ξυλόφουρνο. Η αρχική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το νερό εξατμίζεται και μένει μόνο λίγο λάδι και τα κρεμμύδια, που, εξαίσια χυλωμένα, χαρίζουν στη ρεβιθάδα τη γλυκιά της γεύσης. Τα λαχανικά είχαν κομβικό ρόλο στις περισσότερες συνταγές της Σίφνου, προσφέροντας στα πιάτα μελωμένη και πηχτή σάλτσα. Η προσθήκη μπόλικου αλατιού βοηθούσε στην εξισορρόπηση της γλυκιάς γεύσης που έδιναν το κρεμμύδι, το σκόρδο αλλά και το κόκκινο γλυκό κρασί με το οποίο έσβηναν τα φαγητά.

Στη συνέχεια καταφθάνει και το εκπληκτικό μαστέλο – αρνάκι με άνηθο. Η όψη του στεγνή, η νοστιμιά του συγκλονιστική. «Το μαστέλο δεν ήταν συνταγή μαγειρέματος, ήταν πρωταρχικά τρόπος συντήρησης του κρέατος», μας εξηγεί ο Γιώργος. «Φτιάχνονταν το Πάσχα και γινόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντέξει εκτός ψυγείου έως και 2 βδομάδες, δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχαν ψυγεία. Έτσι το έτρωγαν το Πάσχα ζεστό και μετά το ξαναμαγείρευαν, σαν κοκκινιστό, λεμονάτο, με αγκινάρες ή με φασολάκια. Μετά το Πάσχα δεν μπορούσαν να το φτιάξουν – δεν υπήρχε άνηθος, ο καιρός ζέσταινε, οπότε δεν μπορούσε να συντηρηθεί εκτός ψυγείου, και δεν υπήρχαν νεαρά αρνιά και κατσίκια, κατά συνέπεια δεν ήταν το ίδιο νόστιμο. Το φαγητό στη Σίφνο δεν ήταν διασκέδαση, ήταν επιβίωση. Έπρεπε να γίνει γρήγορα ώστε να εξοικονομείται χρόνος και να μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν τις δουλειές που έπρεπε για να ζήσουν».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(119782)
      ["id"]=>
      int(119782)
      ["title"]=>
      string(3) "N11"
      ["filename"]=>
      string(14) "N11-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(837823)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(90) "https://www.travel.gr/food_and_drink/farma-narli-i-kardia-ton-gastronomiko/attachment/n11/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(68) "Παλιά πήλινα σκεύη/ Photo: Άννα Τασιούλα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(3) "n11"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(119761)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-08-24 11:08:29"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-08-26 07:45:41"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/08/N11-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Απλή και γυλωμένη μανούρα, που ωριμάζει μέσα σε οινολάσπες (γύλη) αποκτώντας μια έντονη και πικάντικη γεύση, καθώς και δροσερό, απίστευτα γλυκό καρπούζι και πεπόνι, τα οποία έκοψε η Ντίνα και μοσχοβόλησε ο τόπος όλος, συμπλήρωσαν το λουκούλλειο γεύμα που είχαμε την χαρά και την τιμή να γευθούμε στην περίφημη Φάρμα ακούγοντας τις αστείρευτες ιστορίες του απίθανου αυτού ζευγαριού.

Έχοντας δοκιμάσει τις πεντανόστιμες λιχουδιές της κουζίνας τους, επισκεπτόμαστε το εργαστήρι του Γιάννη, του δεύτερου γιού της οικογένειας, και το ολόλευκο σπιτάκι όπου βρίσκονται τα καλαίσθητα και πολύχρωμα κεραμικά τα οποία κατασκευάζει.

Μαζί με τις άριστες πρώτες ύλες και τη συναρπαστική απλότητα των συνταγών, ο ξυλόφουρνος και τα πήλινα σκεύη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην, μοναδικής νοστιμιάς, κουζίνα του νησιού. «Η Σίφνος έχει πυρίμαχο πηλό. Έτσι μπορούμε να κατασκευάζουμε κεραμικά σκεύη που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες», μας εξηγεί ο Γιάννης. Ο πηλός φτιάχνεται από κόκκινο και άσπρο χώμα, που βρίσκεται κυρίως στους πρόποδες των βουνών. Δεν είναι εύκολη η επιλογή του σωστού χώματος ενώ χρήση κακής ποιότητας οδηγεί στην δημιουργία πήλινου σκεύους που διαλύεται. Έτσι, όποιος έχει εργαστήριο στο νησί, έχει και το δικό του χωράφι με το απαραίτητο χώμα ή έμπιστους προμηθευτές. Μπορεί μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο να λιγόστεψαν τα εργαστήρια κεραμικών στο νησί, αλλά αυτά που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, όπως του Γιάννη, προσφέρουν πανέμορφα και υψηλής ποιότητας σκεύη, ανάμεσά τους ποτήρια, πιάτα, κατσαρόλες και τηγάνια.

«Είναι σημαντικό να κάνεις κάτι στη ζωή που να δείχνει την πορεία που διάλεξες να χαράξεις. Μικρή ή μεγάλη επιτυχία δεν έχει σημασία. Αλλά κάτι που θα δουν οι επόμενοι και θα θυμηθούν ότι πέρασες κάποτε από εδώ. Αν δεν το καταφέρεις αυτό, τότε έφυγες και χάθηκες για πάντα», λέει χαμογελώντας ο Γιώργος. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η πορεία που χάραξε, και συνεχίζει να χαράζει, ο Γιώργος Ναρλής αφήνει τόσο έντονο αποτύπωμα στη Σίφνο και την Ελλάδα που το όνομά του δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί. Από εμάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εγκάρδια φιλοξενία και μια υπόσχεση ότι γρήγορα θα ξαναπάμε στην μοναδική του Φάρμα, κάτι που ανεπιφύλαχτα προτείνουμε να κάνει και όποιος επισκεφθεί το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, τη Σίφνο.

Διεύθυνση: Κάτω Πετάλι, Σίφνος

Τηλέφωνο: +30 22840 31192, +30 6979 778283

Website: sifnos-farm-narlis.com

Instagram: narlis_farm

Διαβάστε ακόμα:

3 κορυφαία ζαχαροπλαστεία στη Σίφνο

4 κορυφαίες ταβέρνες και μεζεδοπωλεία στη Σίφνο

3 κορυφαία εστιατόρια στη Σίφνο