Όσο γλυκιά και νοσταλγική είναι η αίσθηση περπατώντας στα στενά μαρμαρόστρωτα δρομάκια της αρχοντικής Ερμούπολης, άλλο τόση είναι η γλύκα των φημισμένων λουκουμιών της Σύρου, που λιώνουν στο στόμα και ποτέ ένα δεν είναι αρκετό.

33

Πατώντας το πόδι του ο επισκέπτης στο νησί, θα ακούσει στο λιμάνι τους λευκοντυμένους λουκουματζήδες να διαλαλούν : «Έλα πάρε-πάρε το λουκούμι το συριανό το γνήσιο», προσκαλώντας τον έμμεσα για μια γευστική «βουτιά» στο γλυκό κόσμο του συριανού λουκουμιού, που η φήμη του έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως από το 2019, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα λουκούμια γενικά, παρασκευάζονται από ζάχαρη, νερό και άμυλο μαζί με αρώματα και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο υπάρχει ένα «μυστικό» που κάνει τα συριανά λουκούμια ξεχωριστά και για το οποίο περηφανεύονται ιδιαίτερα οι λουκουμοποιοί του νησιού.

Ο λόγος για το υφάλμυρο νερό -από τις λιγοστές πηγές- που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του. Λένε μάλιστα, πως προσπάθειες στο παρελθόν να παραχθεί με βρόχινο και πηγαδίσιο ή με «εισαγόμενο» νερό απέτυχαν παταγωδώς.

Το λουκούμι έφτασε στην Σύρο με τους πρόσφυγες Χιώτες που εγκατέλειψαν το νησί τους για να γλιτώσουν τις γενικευμένες σφαγές των Οθωμανών, μετά την κήρυξη της Επανάστασης. Οι Χιώτες τεχνίτες έμαθαν την τέχνη παρασκευής του λουκουμιού από την Κωνσταντινούπολη που στη συνέχεια εμπλούτισαν προσθέτοντας στη συνταγή την φημισμένη χιώτικη μαστίχα.

Κατά μία άλλη εκδοχή πάντως, οι Χιώτες ήταν αυτοί που πρώτοι παρασκεύασαν το γλύκισμα, που στη συνέχεια έγινε ανάρπαστο στην Κωνσταντινούπολη, στο παλάτι του Σουλτάνου και στα χαρέμια του. Στην εκδοχή αυτή συναινεί το γεγονός πως τα λουκούμια με ραχάτ μαστίχας, ροδοζάχαρη και αμύγδαλο ήταν τα πρώτα και πιο δημοφιλή λουκούμια της Πόλης αρχικά και μετά της Σύρου, αλλά με πρώτες ύλες που διέθετε μόνο η Χίος.

Η ονομασία πάντως προέρχεται από το τουρκικό lokum, που περιγράφει το ίδιο ακριβώς γλύκισμα. Ωστόσο έχει τις ρίζες του στα αραβικά «rāḥat al-ḥulqūm» που σημαίνει : «αυτό που χαλαρώνει τον λαιμό».

Η καταστροφή και το «γλυκό» success story

Σε 30.000 υπολογίζεται ο αριθμός των Χιωτών που εγκαταστάθηκαν στην Σύρο μετά την καταστροφή, που αναζήτησαν εκεί προστασία επειδή το νησί λόγω της παρουσίας καθολικών τύγχανε της προστασίας των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής καταβάλλοντας μόνο φόρο υποτέλειας στην Υψηλή Πύλη.

Ο νέος οικισμός στα παράλια κάτω από την Άνω Σύρο, που έκτισαν οι νέοι κάτοικοι του νησιού, αναπτύχθηκε σε γρήγορους ρυθμούς και το 1826 έλαβε και επίσημα την ονομασία «Ερμούπολη». Εδώ κτίστηκε το 1833 το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της ελεύθερου ελληνικού κράτους, από το οποίο αποφοίτησε το 1880 ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ερμούπολη εξελίχθηκε σε σημαντικό βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, κτισμένο σε στρατηγική θέση στο κέντρο του Αιγαίου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(91708)
      ["id"]=>
      int(91708)
      ["title"]=>
      string(9) "mouseio-1"
      ["filename"]=>
      string(13) "mouseio-1.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(206679)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1.jpg"
      ["link"]=>
      string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/to-success-story-ton-loykoymion-tis-syroy/attachment/mouseio-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(54) "Photo: Bιομηχανικό Μουσείο Σύρου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "mouseio-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(91704)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-05-06 07:40:27"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-05-06 07:40:51"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(768)
      ["height"]=>
      int(1310)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1-176x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(176)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1310)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1-600x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(600)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(768)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1310)
        ["2048x2048"]=>
        string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/mouseio-1.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(768)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1310)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Εάν βρεθείτε στο νησί επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης (Τηλ.: 2281081243), με εξαιρετικές συλλογές που αφορούν στην ακμή της βιομηχανίας του νησιού στο διάβα του χρόνου ακμή της βιομηχανίας του νησιού με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία συριανού λουκουμιού.

Διαβάστε ακόμα:

Κυνηγώντας έναν πολύτιμο μύκητα στα δάση των Μετεώρων

Aπό το Πεκίνο μέχρι την Αλάσκα: Τα εστιατόρια που υμνούν την ελληνική κουζίνα στα πέρατα του κόσμου

6 αθηναϊκά bar για τις ανοιξιάτικες νύχτες στην πόλη