Στου Ψυρρή, η πλατεία με το εκκλησάκι των Αγίων Ανάργυρων πήρε τα πάνω της την τελευταία πενταετία. Παλιά και νέα μαγαζιά αναδείχθηκαν και είναι πλέον το νέο τρεντ μέσα στο ήδη υπάρχον.

21

Νικήτας: Καθαρές «μαμαδίστικες» γεύσεις

O Νικήτας ξεκίνησε 1967 όταν η περιοχή ήταν βιομηχανική για να ταΐζει όσους δούλευαν με μόχθο στην περιοχή. Τίμιο φαγάκι φτιαγμένο με φροντίδα. Το μαγαζί απέκτησε τη φήμη του καθαρού, του νόστιμου, του οικονομικού. Έτσι, η γειτονιά μπορεί να πέρασε τις διαφορετικές φάσεις της αλλά και στις πιο σκοτεινές εποχές ο Νικήτας ήταν ορόσημο του τίμιου φαγητού και άρχισε να έχει ορκισμένους θαμώνες.

Δεκαετίες μετά, εδώ θα φας το πιο ωραίο χοιρινό σουβλάκι, κεφτεδάκια μερακλίδικα και ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο «γιάμι γιάμι» με το σωστό αυγόκομμα, σαν της μαμάς. Ένα μαγαζί που τρως γρήγορα, πεντανόστιμα και με τιμές που προσπάθησαν να τις κρατήσουν πραγματικά χαμηλές και το κατάφεραν. Ένα αυθεντικό all time classic στου Ψυρρή. Θα οδηγούσα χιλιόμετρα για αυτά τα αφράτα μπιφτέκια για τα οποία ισχυρίζομαι ότι είναι από τα πιο ωραία στην Αθήνα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(325973)
      ["id"]=>
      int(325973)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_6013"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_6013-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(454122)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mia-plateia-poy-zontaneyei-stoy-psyrri/attachment/img_6013/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(68) "Ταβέρνα «Νικήτας»/Photo: Τζούλη Αγοράκη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_6013"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(325921)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:31:38"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:32:16"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6013-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Σοφία μαζί με τον αδερφό της τον Τάκη πήραν την σκυτάλη της επιχείρησης από τους γονείς τους που δούλευαν ακούραστοι πολλά χρόνια. Οι συνταγές πέρασαν από μητέρα σε κόρη, καθώς και η τέχνη του ψησίματος από πατέρα σε γιο. Έτσι, και τα δυο αδέρφια, αφιερώθηκαν ψυχή και σώμα στην ταβέρνα. «Είναι μια δουλειά που σου ζητάει συνέχεια. Δεν γίνεται στιγμή να χαλαρώσεις και να αφήσεις το μαγαζί στον αυτόματο πιλότο. Πάει μετά έκλεισες», λέει η Σοφία που είναι στο μαγαζί όλη μέρα.

Photo: Τζούλη Αγοράκη

Οι δυο τους ελέγχουν και την τελευταία ντομάτα που μπαίνει στο μαγαζί και δουλεύουν σταθερά χρόνια με τους ίδιους προμηθευτές. «Για εμάς, σημασία δεν έχει να φας μια φορά καλά και μια μέτρια. Για εμάς, αξία έχει να ξέρεις ότι στον Νικήτα θα φας πάντα τα ίδια νόστιμα φαγητά. Να ναι σταθερή η ποιότητα. Ίσως ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(325977)
      ["id"]=>
      int(325977)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_6007"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_6007-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(554498)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mia-plateia-poy-zontaneyei-stoy-psyrri/attachment/img_6007/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(34) "Photo: Τζούλη Αγοράκη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_6007"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(325921)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:34:28"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:34:34"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6007-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Την ρωτάω αν στο φαγητό της χωράει συναίσθημα και λέει αφοπλιστικά «Μόνο συναίσθημα». «Είσαι χαρούμενη που τα φαγητά σου είναι τα πιο νόστιμα;», ρωτάω και απαντάει με ειλικρίνεια «Εννοείται». Λίγοι θα το καταλάβουν, γιατί η γεύση πάνω-κάτω θα είναι η ίδια, αλλά όταν η ψυχή χορεύει τότε και τα φαγητά είναι ένα ποίημα. Τα ταΐζεις ευτυχία. Το ευτυχισμένο φαγητό μας έχει ευεργετικά οφέλη». Τρώω υπέροχα χόρτα, μπιφτέκια αφράτα και μια ψητή πικάντικη φέτα που βουτάω τις χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες, τηγανισμένες σε καθαρό λαδάκι και νιώθω ότι μεταφέρομαι σε μια παλιά καλή Ελλάδα που όλα ήταν πιο τίμια και αγνά. Είναι σημαντικό να μπορώ να κάνω το μεσημεριανό μου διάλειμμα σε ένα μέρος, τόσο καθαρό και περιποιημένο, που να είναι σαν να τρώω στο σπίτι αγαπημένου συγγενή πάνω σε καλοστρωμένα καρό τραπεζομάντηλα.

Διεύθυνση: Αγίων Ανάργυρων 19, Πλατεία Ψυρρή, Τηλ: 210 3252591

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(325946)
      ["id"]=>
      int(325946)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_1855"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_1855-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(910007)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mia-plateia-poy-zontaneyei-stoy-psyrri/attachment/img_1855/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(41) "Myller/Photo: Τζούλη Αγοράκη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_1855"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(325921)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:20:43"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:20:55"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1855-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μyller: Ο πιο επιδέξιος καφές

Ένα παλιό μαγαζί που πουλούσε σόλες και υλικά για τσαγκάρηδες και ήταν για χρόνια κλειστό, μετατράπηκε σε ένα καλόγουστο καφέ που κράτησε το όνομα της παλιάς επιχείρησης, χωρίς όμως, να αναγράφεται σε καμιά ταμπέλα. Αυτό που τραβάει την προσοχή μου είναι τα χαρούμενα ζωγραφισμένα τζάμια και μια αίσθηση ότι βρίσκομαι εκτός Ελλάδας. Μοιάζει να είμαι σε κάποια γωνιά του Βερολίνου. Ο ιδιοκτήτης, ο Νίκος είναι και ο ίδιος όπως το μαγαζί του, «σύγχρονος». Όταν τον ρωτάω γιατί αποφάσισε να ανοίξει το καφέ του εδώ, απαντάει ότι είναι σαν να τον διάλεξε το ίδιο το μαγαζί, αφού όλα έγιναν εύκολα και αβίαστα. Μία που το εντόπισε, μία που το έκλεισε.

Ο Κωνσταντίνος Μετάξας είναι ο ανήσυχος αρχιτέκτονας που επιμελήθηκε την ανακαίνιση και έχει δημιουργήσει καθαρές και λιτές γραμμές. «Και για τα τζάμια ποιος είχε τη φοβερή ιδέα;», ρωτάω. «Το μαγαζί είχε πολλά τζάμια και ήταν δύσκολο να τα καθαρίζουμε και έτσι, ο Ευάγγελος Μιχάλης, ο εικαστικός που ασχολείται με το interior, είχε την ιδέα να τα γεμίσουμε τα τζάμια με γκράφιτι. Έτσι και έγινε». Μαζί με τον καφέ δίνουν μαρκαδόρους στους θαμώνες και εκείνοι αυτοσχεδιάζουν. Εγώ ζωγράφισα στο κενό ένα Julie και πολύ χαίρομαι που και εγώ χώρεσα κάτι σε αυτό το τζάμι.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(325954)
      ["id"]=>
      int(325954)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_1845"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_1845-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(813263)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mia-plateia-poy-zontaneyei-stoy-psyrri/attachment/img_1845/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(131) "Οι θαμώνες αυτοσχεδιάζουν στα τζάμια με μαρκαδόρους/Photo: Τζούλη Αγοράκη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_1845"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(325921)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:23:15"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:23:53"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1845-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

O καφές εδώ, όμως, είναι ο πρωταγωνιστής. Ψαγμένος, ψημένος σωστά και επιδέξιος. Ο Νίκος έχει δουλέψει ως barista σε υψηλό επίπεδο και ήξερε από πρώτο χέρι πού να αναζητήσεις εξαιρετικούς καφέδες και χαρμάνια Α κατηγορίας. «Δεν με πειράζει αν έχω μικρότερο κέρδος, με ενδιαφέρει ο καφές που θα πιεις να σου εντυπωθεί στον εγκέφαλο, σαν εξαιρετικός. Και ένας εξαιρετικός καφές δεν είναι μόνο η γεύση αλλά και πώς λειτουργεί στο σώμα σου». Ο κόσμος που έρχεται είναι ετερόκλητος.

Πίνω έναν υπέροχο decaf με γάλα αμυγδάλου και πραγματικά δεν έχω πιει πιο ωραίο decaf που-θε-νά!-. Μα πώς γίνεται να μην έχει φλατ γεύση τον ρωτάω. «Είναι παρεξηγημένος ο decaf, αν τον φτιάξεις σωστά μπορεί να είναι εξαιρετικός». Τρώω και ένα τέλειο μπράουνις βίγκαν κέικ, ζουμερό, σοκολατένιο και απενοχοποιημένο χωρίς ζάχαρη και περιττές θερμίδες. «Εδώ, δεν θα βρεις ζάχαρες, αλεύρια, τίποτα ανθυγιεινό», λέει ο Νίκος. Είμαστε όλοι οπαδοί των βίγκαν προϊόντων. Το Myller είναι σαν να είμαι σε ένα καφέ του μέλλοντος. Θα έρχομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην περιοχή.

Διεύθυνση: Μyller Kατσικογιάννη 9, Τηλ: 211 7356629

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(325962)
      ["id"]=>
      int(325962)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_1879"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_1879-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(596689)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mia-plateia-poy-zontaneyei-stoy-psyrri/attachment/img_1879/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(34) "Photo: Τζούλη Αγοράκη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_1879"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(325921)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:26:57"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:27:08"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1879-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Po‘Boys: Ένα μπέργκερ, αιτία «πραξικοπήματος»

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαέξι διαφορετικά μπέργκερ -που τώρα που τα σκέφτομαι, παθαίνω ό,τι ο σκύλος του Παβλόφ. Ο Βασίλης Σπόρος άνοιξε το 2019 το ψαγμένο μπεργκεράδικο στο κομμάτι του Ψυρρή που ακόμα δεν είχε γίνει τρέντι. Οι λάτρεις των burgers δεν άργησαν να το ανακαλύψουν, να ξετρελαθούν και δικαίως να επιστρέφουν εδώ ξανά και ξανά. Η διακόσμηση είναι ταξιδιάρικη και νομίζεις ότι επιστρέφεις στη δεκαετία του ‘50. Καθαρά burgers, ζουμερά με καπνιστά κρέατα που σε κάνουν να παραμιλάς. Λένε ότι μάγειρας γίνεσαι, ψήστης γεννιέσαι!

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(325984)
      ["id"]=>
      int(325984)
      ["title"]=>
      string(7) "po boys"
      ["filename"]=>
      string(11) "po-boys.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(191353)
      ["url"]=>
      string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys.jpg"
      ["link"]=>
      string(97) "https://www.travel.gr/food_and_drink/mia-plateia-poy-zontaneyei-stoy-psyrri/attachment/po-boys-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(23) "Photo: Po'Boys/Facebook"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "po-boys-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(325921)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:38:52"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-01-24 08:39:06"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(1800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/01/po-boys.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

O Βασίλης κατέχει τόσο καλά την τέχνη του καλού ψησίματος. Βοήθησε ότι έζησε χρόνια στην Αμερική και παρακολούθησε στενά τη φιλοσοφία γύρω από το μπάρμπεκιου και πώς να φτιάχνεις «σιγοκαπνιστά» κρέατα. Αυτή τη κουλτούρα των καπνιστών κρεάτων και του σωστού ψησίματος ήθελε να φέρει και στην Αθήνα. Τα πρώτα χρόνια, ξεκίνησε από από μια μικρή καντίνα και γρήγορα είδε να δημιουργούνται ουρές. Εκεί, γνώρισε καλύτερα τι ζητάει ο Έλληνας και αποφάσισε να μεγαλώσει την επιχείρηση. Δοκιμάζω το θεσπέσιο double smashed cheesburger, το buttermilk fried chicken burger και το the tipsy texan burger μου. Κάθε μπουκιά και ένα μουρμουρητό απόλαυσης. Δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω και να το βάλω πάνω πάνω στην μαρκίζα των προτιμήσεών μου. Ξέρω να πω ότι έτσι είναι η εικόνα μου για την ευτυχία, δηλαδή να δοκιμάζω πολλά και διαφορετικά γευστικά και ζουμερά burgers.

Το κρέας είναι τόσο καθαρό και πεντανόστιμο χωρίς να έχει μέσα περιττά καρυκεύματα. Αληθινό, ζουμερό κρέας, βουτυρένιο μαλακό ψωμί και τυρί που λιώνει με τον πιο ποιητικό τρόπο. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές για όλα τα γούστα, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ωδή και στα bao buns με μοσχάρι, τόσο τρυφερά, όπως η «καρδιά ενός μαρουλιού» που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Από κυρίως πιάτα, το Po’Boys sampler είναι εξαιρετικό πιάτο για να δοκιμάσεις όλα τα καπνιστά κρέατα που είναι όλα μπουκιά και συχώριο. Ένας «ύμνος» στους καλοφαγάδες. Μεγάλη ποικιλία από μπίρες που, είναι και αυτές επιλεγμένες πολύ προσεκτικά από μικρούς ζυθοποιούς. Εδώ, θα βρεις και τη δική τους, ολόδική τους μπίρα που έχει φίνα ελαφριά γεύση και πάει με όλα. Θα γυρίζω ξανά και ξανά, όταν χρειάζομαι η τροφή να χαϊδέψει την ψυχή μου και να μην σκέφτομαι τις θερμίδες.

Διεύθυνση: Αγαθάρχου 12 και Λεπενιώτου, Τηλ: 2103234672

Διαβάστε ακόμα:

4 κορυφαίες διευθύνσεις για πίτσα στην Αθήνα

8 βιβλιοκαφέ της Αθήνας -Καταφύγια για τα weekends στην πόλη

Το ελληνικό φαγητό στην πιο αυθεντική εκδοχή του -Τρεις εμβληματικές ταβέρνες της Αθήνας