Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Πελοποννήσου -ή αλλιώς «Peloponnese Food Stories»- δίνει μια εορταστική νότα στο έργο των ντόπιων παραγωγών που προσφέρουν από τα προϊόντα τους, ενώ το προσκαλεσμένο συγκρότημα South Vibes παίζει επιτυχίες της Amy Winehouse και όχι μόνο.

12

Είναι ιδιαίτερη εμπειρία να ζεις τον «πυρετό του Σαββατόβραδου» ανάμεσα σε τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα. Μέχρι τώρα, ξέραμε -οι περισσότεροι τουλάχιστον- το μεσσηνιακό λάδι και τις ελιές. Υπάρχουν, όμως, και τα φρούτα, τα λαχανικά ακόμα και οι καλλιέργειες ροδιού, στις οποίες οι ντόπιοι παραγωγοί είναι «absolute beginners».

Στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να παραστούν, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Έλληνες δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ψηφιακά και έντυπα ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, μέσω της εταιρείας τουριστικού μάρκετινγκ CK Strategies, προκειμένου να ανακαλύψουν τα μυστικά της πελοποννησιακής γης και των ανθρώπων της.

Έτσι, οι προσερχόμενοι από την πρωτεύουσα δημοσιογράφοι προχωρήσαμε στην αγαπημένη μας «γευσιγνωσία Οίνου και Ελαιολάδου» μέσω μιας μοναδικής βιωματικής «περιήγησης» στις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην μεσσηνιακή γη και παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη από τους παραγωγούς της. Την εκδήλωση παρουσίασε η εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και συντάκτρια του περιοδικού Olive και του olivemagazine.gr, Γιάννα Μπαλαφούτη και ο δημοσιογράφος και συνεργάτης της εκπομπής «Πάμε Δανάη», Γιώργος Κρικοριάν. Οι ντόπιοι παραγωγοί έφεραν από σύκα μέχρι ελιές, πιπεριές, μελιτζάνες και φυσικά ρίγανη και θυμάρι.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(279021)
      ["id"]=>
      int(279021)
      ["title"]=>
      string(7) "ΚΥΠ4"
      ["filename"]=>
      string(26) "ΚΥΠ4-e1695711287373.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(98306)
      ["url"]=>
      string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/peloponnese-food-stories-istories-peloponnisiakis-sfela/attachment/kyp4/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(24) "Peloponnese Food Stories"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "kyp4"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(278952)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-09-26 06:54:23"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-09-26 07:03:25"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(768)
      ["height"]=>
      int(913)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373-252x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(252)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(913)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(913)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(768)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(913)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ4-e1695711287373.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(768)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(913)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(3) "top"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	
		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(279029)
      ["id"]=>
      int(279029)
      ["title"]=>
      string(7) "ΚΥΠ2"
      ["filename"]=>
      string(11) "ΚΥΠ2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(168877)
      ["url"]=>
      string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/peloponnese-food-stories-istories-peloponnisiakis-sfela/attachment/kyp2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(104) "Κουραμπιέδες προσφέρονται σε κάθε εορταστική περίπτωση."
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "kyp2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(278952)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-09-26 07:01:14"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-09-26 07:02:51"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(767)
      ["height"]=>
      int(1024)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(767)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(767)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(767)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(767)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1024)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Περί μεσσηνιακής κουζίνας

Η αυθεντική μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες με κυρίαρχη την ελιά. Κάποια δε, από τα ντόπια προϊόντα είναι στη διατροφή των Μεσσηνίων εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ποικιλία των μεσσηνιακών ελιών, τσακιστές με λεμόνι, μαύρες Καλαμών, χαρακτές ξιδάτες και θρούμπες, φιγουράρουν στα ράφια καταστημάτων διεθνώς, όπως επίσης και το ντόπιο ελαιόλαδο.

Επίσης, παγκόσμιας κλάσης θεωρούνται και τα μεσσηνιακά κρασιά, οι αποξηραμένες σταφίδες και τα σύκα. Στους λάτρεις του αλμυρού, η περιοχή προτείνει το μανιάτικο παξιμάδι, που σερβίρεται ελαφρά νοτισμένο με νερό και ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ψιλοκομμένη ντομάτα και σφέλα. Τα μανιάτικα λαλάγγια ή τηγανίτες είναι ένα ακόμη προϊόν που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και ξεχωρίζει μιας και δεν λείπει από κανένα σπίτι κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Εδώ, να σημειώσουμε ότι οι ντόπιοι κουραμπιέδες προσφέρονται σε κάθε εορταστική περίπτωση, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, ενώ η γαλατόπιτα σαν το δημοφιλές αναψυκτικό «πάει με όλα».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(279037)
      ["id"]=>
      int(279037)
      ["title"]=>
      string(7) "ΚΥΠ3"
      ["filename"]=>
      string(11) "ΚΥΠ3.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(157256)
      ["url"]=>
      string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3.jpg"
      ["link"]=>
      string(109) "https://www.travel.gr/food_and_drink/peloponnese-food-stories-istories-peloponnisiakis-sfela/attachment/kyp3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(24) "Peloponnese Food Stories"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(4) "kyp3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(278952)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-09-26 07:04:40"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-09-26 07:12:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(767)
      ["height"]=>
      int(1024)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(767)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(767)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(767)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/09/ΚΥΠ3.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(767)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1024)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τα μεσσηνιακά αλλαντικά είναι φημισμένα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και για το παστό (με πορτοκάλι) που εξακολουθεί να παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο.

Η δημοσιογραφική αποστολή δείπνησε στο εστιατόριο Αρκαδιά–Γευσίπλους στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας. Η Άνω Πόλη σου δίνει την ευκαιρία να δεις από ψηλά, με μια αμφιθεατρική άποψη την ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, οπότε απολαμβάνοντας πιάτα όπως μαυρομάτικα με σπανάκι, μυρωδάτο σύγκλινο, καλαματιανό καπαμά, αλλά και τόσα άλλα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής, απολάμβαναν και τα μάτια την όμορφη θέα.

Διαβάστε ακόμα:

Ταξίδι στον χρόνο: 6 καφέ που ζωντανεύουν την αύρα της παλιάς Αθήνας

5 ποιοτικές γευστικές στάσεις στην πόλη της Αίγινας

8 κορυφαίες στάσεις για απολαυστικό brunch στo κέντρο της Αθήνας