Η Σαντορίνη, πέρα από την σπάνια ομορφιά της, διαθέτει και έναν πραγματικά μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αμπελώνα. Ανασκαφές στο νότιο άκρο του νησιού, το Ακρωτήρι, μαρτυρούν ότι στο νησί καλλιεργούνταν αμπέλια τουλάχιστον από τον 17ο π.Χ. αιώνα. Η περίφημη έκρηξη του ηφαιστείου το 1.600 π.Χ., κατέστρεψε τον πανάρχαιο αμπελώνα αλλά έδωσε στο νησί ένα φυσικό προστάτη – το ηφαιστειογενές έδαφός του που δεν επέτρεψε στην φυλλοξήρα να πατήσει πόδι στη Σαντορίνη. Έτσι τα αμπέλια του νησιού είναι αυτόριζα και μετρούν αιώνες καλλιέργειας. Διαμορφώνονται σε γοητευτικές κουλούρες – λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των ισχυρών ανοιξιάτικων ανέμων, της έλλειψης νερού και του δυνατού καλοκαιρινού ήλιου – και προσφέρουν κρασιά ασύλληπτης δύναμης.

41

Πρωταγωνιστική θέση στην αξιόλογη γκάμα κρασιών του νησιού κατέχουν τα λευκά, με το Ασύρτικο να βρίσκεται στη θέση σημαιοφόρου. «Σπάνια συναντάμε σε λευκά κρασιά τέτοια δύναμη, κατέχουν έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό υψηλής αλκοόλης και υψηλής οξύτητας. Δεν υπάρχουν τέτοιες ποικιλίες στον κόσμο που να το καταφέρνουν αυτό» τονίζει ο Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους 419 Μasters of Wine παγκοσμίως. Τα οινοποιεία της Σαντορίνης αυξήθηκαν από 6 σε 21 μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, κάτι που τονίζει την έμφαση αλλά και την εξέλιξη του νησιού στην οινοποίηση. Εμείς επισκεφτήκαμε το νησί και τους μαγευτικούς του αμπελώνες και σας προτείνουμε οκτώ οινοποιεία που εντυπωσιάζουν με την ιστορία τους, τα κρασιά τους και την φιλοξενία τους.

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Στον Πύργο συναντάμε το Οινοποιείο Χατζηδάκη, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από τον Χαρίδημο και την Κωνσταντίνα Χατζηδάκη. Κατά γενική ομολογία, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης ήταν ένας ιδιοφυής οινολόγος που άφησε ιδιαίτερα δυνατό αποτύπωμα στην οινική ιστορία του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδας. Εφάρμοσε την βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του οινοποιείου, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα το μόνο οινοποιείο στο νησί με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας σε όλα του τα αμπέλια. Λάτρης του Αηδανιού και του Βουδόματου, έφερε στην αγορά κρασιά υψηλής ποιότητας από τις ποικιλίες αυτές. Πρωτοστάτησε στην γραμμική καλλιέργεια στο νησί, στήριξε θερμά την οινοποίηση με γηγενείς ζύμες, έφερε ξανά το Νυχτέρι στην σκηνή των κρασιών της Σαντορίνης, «έσωσε», μαζί με τον Πάρι Σιγάλα, το Μαυροτράγανο από την εξαφάνιση και έδωσε κατακόρυφη ώθηση στα κρασιά του νησιού. Στα γερά θεμέλια που έχτισε, βασίζεται σήμερα η οικογένειά του και συνεχίζει να παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας. Η επίσκεψη στο οινοποιείο συμπεριλαμβάνει ξενάγηση στον υπόσκαφο χώρο με τις ανοξείδωτες δεξαμενές παραγωγής, στο οινοφυλάκιο όπου φυλάσσονται παλιές σοδιές καθώς και στη σπηλιά με τα βαρέλια όπου παλαιώνουν τα κρασιά.

Στη σπηλιά αυτή, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν καλύτερα μερικά από τα αξιόλογα κρασιά του οινοποιείου, ανάμεσά τους και το Σκυτάλη, όνομα που συμβολίζει το πέρασμα του οινοποιείου από τον Χαρίδημο στην οικογένειά του. Ένα κρασί με αρώματα εσπεριδοειδών και φινετσάτη αλατότητα, διότι τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη ετικέτα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Αξιοσημείωτη και η βαρελίσια έκφραση της Σκυτάλης, μια πολύ μικρή παραγωγή, αφού εμφιαλώνονται μόνο 200 magnum φιάλες οι οποίες προσφέρονται προς πώληση μόνο στο οινοποιείο.

Στις πιο premium ετικέτες, το εμβληματικό Assyrtiko de Louros, ένα από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά, συναρπάζει με τα πυρηνόκαρπα φρουτώδη αρώματά του και τη δυναμική παλαίωσης που ξεπερνά τα 10 χρόνια. Στους επιδόρπιους οίνους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Nama, ένας φυσικώς γλυκός οίνος από 100% Μανδηλαριά, με αρώματα, κυρίως, κόκκινων φρούτων του δάσους και καραμέλας.

Οινοποιείο Χατζηδάκη, Πύργος, 6981 107180

Οινοποιείο Γαβαλάς

Στο νότιο άκρο του νησιού, στο Μεγαλοχώρι, συναντάμε το Οινοποιείο Γαβαλάς, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης. Με παράδοση πέντε γενιών στην οινοποίηση, η οικογένεια Γαβαλά παράγει μια ολοκληρωμένη και αξιόλογη σειρά κρασιών. Στην κεφαλή της επιχείρησης βρίσκεται σήμερα ο Γιώργος Γαβαλάς (4η γενιά) και ο γιος του, Βαγγέλης (5η γενιά). Περήφανοι για την ιστορία οινοποίησης του νησιού, έχουν διατηρήσει όλα τα παραδοσιακά τμήματα του οινοποιείου, όπως το χώρο που πατούσαν πριν από πολλά χρόνια τα σταφύλια αλλά και τα κελάρια των κρασιών.

Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει ξενάγηση στους παραδοσιακούς αλλά και στους σημερινούς, σύγχρονους χώρους παραγωγής καθώς και δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών του οινοποιείου.

Τα κρασιά του παράγονται από βασικές ποικιλίες του νησιού, όπως Ασύρτικο, Αηδάνι, Μαντηλαριά και Μαυροτράγανο αλλά και από πιο σπάνιες ποικιλίες, μερικές από τις οποίες καλλιεργούνται μόνο στο Οινοποιείο Γαβαλάς, όπως το Κατσανό. Ένα κρασί ελαφρύ και ευκολόπιοτο με αρώματα λευκών λουλουδιών αλλά και τροπικών φρούτων που, εκτός από Κατσανό, περιέχει σε πολύ μικρή ποσότητα (15%) και μία ακόμη σπάνια ποικιλία, τη Γαϊδουριά. Εκπληκτική και η Σαντορίνη του οινοποιείου με αρώματα λεμονιού και ροδάκινου που ισορροπούν την τυπική ορυκτότητα του Ασύρτικου. Παρουσιάζεται μέσα σε μπλε φιάλη που, όπως λένε οι παραγωγοί, συμβολίζει το χρώμα της θάλασσας που αγκαλιάζει το νησί. Τέλος στις premium και περιορισμένης παραγωγής φιάλες, αφού κυκλοφορούν μόλις 1,300 το χρόνο, είναι το Enalia. Ένα κρασί που πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 2019, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και έντονα ορυκτό και τανικό στοιχείο.

Οινοποιείο Γαβαλάς, Μεγαλοχώρι, 22860 82552

Οινοποιείο Βενετσάνος

Στην άκρη ενός βράχου στο Μεγαλοχώρι, ακριβώς πάνω από το λιμάνι του Αθηνιού και με πανοραμική θέα στην περίφημη καλντέρα και τη Σαντορίνη, βρίσκεται το οινοποιείο Βενετσάνος, το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο του νησιού με αρχικό έτος λειτουργίας το 1949.

Η έλλειψη ηλεκτρισμού την εποχή εκείνη, ώθησε την οικογένεια Βενετσάνου να χρησιμοποιήσει το νόμο της βαρύτητας για την οινοποίηση και την μεταφορά του κρασιού στο λιμάνι, όπου το κρασί φορτώνονταν σε πλοία και ταξίδευε σε μέρη μακριά από το νησί. Κατασκευάστηκε, έτσι, σε τέσσερα επίπεδα (ορόφους), με δεξαμενές που επικοινωνούσαν μέσω ανοιγμάτων, επιτρέποντας έτσι στο κάθε επίπεδο να παίζει το δικό του, ξεχωριστό ρόλο στην διαδικασία οινοποίησης.

Από το πρώτο επίπεδο, τη λεγόμενη ταράτσα, με το ζυγιστήριο και τις σταφυλοδόχους μέχρι το υπόγειο τούνελ των 17 μέτρων του τέταρτου επιπέδου με τους κρουνούς των δεξαμενών, οι οποίοι συνδεόταν με εύκαμπτους σωλήνες που επέτρεπαν την φυσική ροή του κρασιού από το οινοποιείο στις δεξαμενές του λιμανιού. Σήμερα το Βενετσάνος προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα κρασιών ανάμεσα τους το Πλατάνι/Αθήρι ένα κρασί έντονα αρωματικό, με νότες τροπικών φρούτων, ανανά και βερίκοκου. Εξαίσια επιλογή αποτελεί και το Νυχτέρι με ραφινάτα αρώματα από λευκά άνθη και lime ενώ στους επιδόρπιους οίνους ο Λιαστός έχει όμορφη ισορροπία ανάμεσα σε αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα και μπαχαρικά. Οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο χώρο του οινοποιείου και να δουν, μεταξύ άλλων, το πρωτότυπο σκίτσο του κτιρίου, σχεδιασμένο από τον Γιώργο Βενετσάνο καθώς και παλιά εργαλεία και μηχανήματα.

Μπορούν, επίσης, να κάνουν δοκιμή κρασιών, συνοδεία ενός ελαφρού γεύματος με σαντορινιά εδέσματα, όπως ντοματοκεφτέδες, φάβα και δροσερή ελληνική σαλάτα με χλωρό τυρί.

Οινοποιείο Βενετσάνος, Μεγαλοχώρι, 22860 21100

Estate Argyros

Στην Επισκοπή συναντάμε το Estate Argyros, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο με θέα στους πανέμορφους αμπελώνες της περιοχής και το Αιγαίο. Το οινοποιείο, ένα από τα μεγαλύτερα της Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1903 και ολοκλήρωσε τη ριζική του ανακαίνιση το 2017. Η διαχείριση της επιχείρησης βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Ματθαίου Αργυρού, 4η γενιά ιδιοκτήτη και οινοποιού. Το οινοποιείο καλλιεργεί, περίπου, 1.200 στρέμματα, εκ των οποίων τα περισσότερα και πιο παλιά βρίσκονται στην Επισκοπή. Η μέση ηλικία των αμπελιών είναι πάνω από 70 χρόνια, ενώ μερικά ξεπερνούν τα 200. Διαθέτει, δε, τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα του νησιού, έκτασης 250 στρεμμάτων. Το Estate Argyros παράγει μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά, ανάμεσά τους και εξαίσιο Ασύρτικο. Τόσο οι Σαντορίνες όσο και η νέα σειρά των Cuvée (Monsignori, Evdemon, Nychteri) είναι άξια μνείας και δοκιμής. Ως επίσης, και το καταπληκτικό Vinsanto του κτήματος, στην παραγωγή του οποίου η οικογένεια έχει πολλή μεγάλη παράδοση.

Τα υψηλής ποιότητας σταφύλια των Cuvée και του Vinsanto βοηθούν στο να επιτευχθεί η επιθυμητή απόδοση στις ξηρές οινοποιήσεις καθώς και στην παλαίωση. Η χρήση γαλλικού δρύινου βαρελιού για μεγάλο μέρος της διαδικασίας οινοποίησης του Cuvée Evdemon και του Cuvée Nychteri δίνει σε αυτά τα κρασιά ένα πολύ ωραίο όγκο στο στόμα αλλά και διακριτικό χαρακτήρα στο ποτήρι. Το εξαίσιο Vinsanto του κτήματος, τόσο το First Release όσο και το Late Release, παράγεται από 80% Ασύρτικο, 10% Αθήρι και 10% Αηδάνι. Η καθυστέρηση του τρύγου, το λιάσιμο των σταφυλιών κάτω από τον ήλιο και η πολύχρονη διαδικασία οινοποίησης, δίνουν στο Vinsanto απίθανο, καραμελέ χρώμα, γεμάτο σώμα, εξαίσια και πολύπλοκα αρώματα και μεστή, αλλά συνάμα ντελικάτη, γεύση.

Στον πολυτελή χώρο του οινοποιείου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στους αμπελώνες και την περιοχή παραγωγής, να πάρουν πληροφορίες για τα κρασιά και τα φαγητά που ταιριάζουν με αυτά και να δοκιμάσουν μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου, συνοδεία ποιοτικών ελληνικών τυριών και αλλαντικών.

Κτήμα Αργυρού, Επισκοπή, 22860 31489

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος

Στην Έξω Γωνιά βρίσκεται το, μοντέρνο και ιδιαίτερα κομψό, οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου. Με φόντο τα αμπέλια και τη θάλασσα, η βεράντα και το τεράστιο πάτιο προσφέρουν ανεκτίμητες στιγμές χαλάρωσης ενώ, στο εσωτερικό, τα πανέμορφα βαρέλια και το υπόσκαφο κελάρι δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Η οικογενειακή οινοποιητική παράδοση ξεκινά το 1952, ενώ το 2004 ανοίγει καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία του οινοποιείου με τη ριζική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του. Έτσι, εντάχθηκε στο χώρο της σύγχρονης οινοποίησης και παρήγαγε για πρώτη φορά κρασί Π.Ο.Π. Με συνεχή εξέλιξη, υψηλά πρότυπα καλλιέργειας και οινοπαραγωγής, και εξαιρετικά κρασιά, το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά του νησιού.

Είναι, δε, το οινοποιείο με τις περισσότερες εκδοχές Ασύρτικου, από τις οποίες ξεχωρίζει το 34. Συμβολίζει τους 34 αιώνες καλλιέργειας αμπελιού στο νησί και έχει γεμάτο σώμα, αρώματα εσπεριδοειδών στην μύτη και ιδιαίτερα mineral χαρακτήρα. Πολύ ιδιαίτερος και ο Πυρίτης, ο οποίος βγάζει, αρχικά, την τσακμακόπετρα που χαρακτηρίζει τα Ασύρτικα αλλά, όσο ανοίγει στο ποτήρι, δίνει νότες από ροδάκινα και βερίκοκα. Στις single vineyard ετικέτες ξεχωρίζει ο Φτέλος, ένα κρασί με πολύ γεμάτο σώμα και κρεμώδη υφή που χαρίζει γεύσεις από λεμόνι, νεκταρίνι και πράσινο μήλο. Προέρχεται από αμπελοτόπι ηλικίας 150 χρόνων και έχει δυναμική παλαίωσης άνω των 10 ετών.

Στο οινοποιείο, πέρα από ξενάγηση στους αξιόλογους χώρους οινοποίησης, προσφέρεται η δυνατότητα δοκιμής των περίφημων κρασιών που παράγουν. Άξιο περιήγησης είναι, επίσης, και το μεγάλο μποστάνι, τα προϊόντα του οποίου χρησιμοποιούνται τόσο στην αίθουσα των μαθημάτων μαγειρικής, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν και να μάθουν από τον σεφ του οινοποιείου για την προετοιμασία και την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών, όσο και στο εστιατόριο του οινοποιείου, το Άρωμα Αυλής. Το μενού του εστιατορίου βαδίζει σε ελληνο-μεσογειακά μονοπάτια. Δημιουργός του ο γνωστός σεφ Χάρης Νικολούζος (Jerár) και επικεφαλής της κουζίνας ο σεφ Μιχάλης Πουλαράκης.

Το εκτενές μενού περιλαμβάνει εξαιρετικά πιάτα, ανάμεσά τους και ο δροσερός μαρινάτος τόνος με κρέμα από αβοκάντο Κρήτης, ο δημιουργικός ντάκος θαλασσινών, οι παραδοσιακοί σαντορινιοί τοματοκεφτέδες αλλά και η φάβα, το ζουμερό φρικασέ σφυρίδας και η σαντορινιά μελιτζάνα με ossobuco, πατάτα και μπεσαμέλ.

Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Έξω Γωνιά, 22860 33395

Γαία Οινοποιητική

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην Έξω Γωνιά, βρίσκεται από το 1994 η Γαία Οινοποιητική, η οποία διαθέτει και ένα δεύτερο οινοποιείο στη Νεμέα. Στη Σαντορίνη, το οινοποιείο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτήριο φτιαγμένο από πέτρα, όπου παλιά επεξεργάζονταν τα περίφημα ντοματίνια του νησιού. Χτισμένο σχεδόν πάνω στην παραλία, συνδυάζει τις μαγευτικές μυρωδιές της θάλασσας με αυτές του κρασιού. Με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του νησιού, το οινοποιείο εστιάζει την παραγωγή του στο Ασύρτικο και το Vinsanto. Από το Ασύρτικο παράγονται τα περίφημα κρασιά Θαλασσίτης, Θαλασσίτης Βαρέλι και Ασύρτικο της Γαίας (Wild Ferment).

Ο Θαλασσίτης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 1994 και αγκαλιάστηκε γρήγορα από τους λάτρεις του κρασιού για την ισορροπημένη γεύση του και το πλούσιο σε φρέσκα εσπεριδοειδή άρωμά του. Λίγα χρόνια αργότερα, έκανε το ντεμπούτο του ο Θαλασσίτης Βαρέλι – Νυχτέρι της Γαίας, όπως είναι σήμερα γνωστός. Με ζύμωση και ωρίμανση στο βαρέλι, αποκτά πιο γεμάτο σώμα και, ενώ διατηρεί την ορυκτότητα του Ασύρτικου, η γεύση του εμπλουτίζεται αρμονικά με πικάντικα αρωματικά στοιχεία. Το 2009, η Γαία πρωτοτύπησε σημαντικά, βυθίζοντας 450 φιάλες Θαλασσίτη, για διάστημα τεσσάρων ετών, στα νερά του Αιγαίου, με στόχο την παλαίωση του κρασιού μακριά από το φως και χωρίς οξυγόνο. Έτσι γεννήθηκε ο Βυθισμένος Θαλασσίτης, ένα πραγματικά μοναδικό Ασύρτικο με σπιρτάδα και ιδιαίτερα αυξημένη ορυκτότητα. Όσο ανοίγει στο ποτήρι, βγάζει τα γλυκά αρώματα του μελιού και της κερήθρας που θα περιμέναμε από ένα παλαιωμένο κρασί, χωρίς, όμως, να χάνει την οξύτητα και το φρέσκο χαρακτήρα του. Το ιδιαίτερα αρωματικό Ασύρτικο της Γαίας είναι μία ακόμη αξιόλογη ετικέτα, ως επίσης και το Ασύρτικο Clay που έχει πρόσφατα προστεθεί στη λίστα κρασιών του οινοποιείου.

Πήρε την ονομασία του από τα πήλινα (clay) δοχεία στα οποία ωριμάζει και αποτελεί την «πορτοκαλί» εκδοχή του Ασύρτικου. Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης καθώς και δοκιμή των καταπληκτικών κρασιών του παρά θιν’ αλός.

Γαία Οινοποιητική, Έξω Γωνιά 22860 34186

Vassaltis Vineyards

Στο Βουρβούλο βρίσκεται από το 2015 το νεότερο οινοποιείο του νησιού, το Vassaltis Vineyards. Στεγάζεται μέσα σε ένα προσεγμένο και μοντέρνο κτίριο με μινιμαλιστική αισθητική που δένει άψογα με το γύρω περιβάλλον. Το οινοποιείο εστιάζει στο Ασύρτικο, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 80% της συνολικής παραγωγής του. Παράγει, επίσης, Αηδάνι, Αθήρι, Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά ενώ, το φετινό καλοκαίρι, θα προσθέσει στη γκάμα κρασιών και Vinsanto.Όντας λάτρεις της παλαίωσης στη φιάλη, κρατούν πολλές παλέτες εμφιαλωμένου κρασιού πριν το διαθέσουν στην αγορά. Από τα Ασύρτικα του οινοποιείου ξεχωρίζει σίγουρα η Plethora, η πιο premium ετικέτα του Vassaltis. Ένα κρασί με γεμάτο σώμα, τανίνες και οξύτητα αλλά και έντονο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει φρέσκο Vinsanto. Ωριμάζει μέσα στα ξύλινα βαρέλια όπου ένας παππούς από το Βουρβούλο έφτιαχνε Vinsanto για πάρα πολλά χρόνια και παραμένει 2-3 χρόνια στη φιάλη πριν διατεθεί στην αγορά.

Η Gramina, που στα λατινικά σημαίνει λιβάδι, είναι επίσης ένα εξαιρετικό κρασί από 100% Ασύρτικο με έντονο ορυκτό χαρακτήρα και πιπεράτα αρώματα καθώς και νότες από γλυκό πορτοκάλι και λεμόνι. Από τα κόκκινα κρασιά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μανδηλαριά, η οποία παλαιώνεται σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Μετά από ένα διάστημα 6-8 μηνών, γίνεται ένα blend από τα δυο είδη βαρελιών, αποτέλεσμα του οποίου είναι να έχει το κρασί διαφορετικά χαρακτηριστικά από χρόνο σε χρόνο. Στην αίθουσα γευσιγνωσίας αλλά και στην μεγάλη αυλή, μπορεί κανείς να δοκιμάσει μερικά από τα έξοχα κρασιά του οινοποιείου, ατενίζοντας τα αμπέλια και την θάλασσα. Το Vassaltis διαθέτει, επίσης, εστιατόριο που ακολουθεί comfort μονοπάτια. Μερικά από το εξαιρετικά πιάτα του μενού, όπως το δροσερό μοσχαρίσιο tartare και η μελιτζάνα με μαριναρισμένο χταπόδι, διατίθενται και σε μέγεθος amuse-bouche κατά τη διάρκεια της δοκιμής των κρασιών στην μεγάλη αίθουσα γευσιγνωσίας ή το πάτιο.

Άξιο δοκιμής είναι σίγουρα και το φρικασέ με ψάρι ημέρας. Ένα πιάτο που συνδυάζεται άψογα με την περίφημη Plethora.

Vassaltis Vineyards, Βουρβούλος, 22860 22211

Κτήμα Σιγάλα

Στην Οία συναντάμε το Κτήμα Σιγάλα. Χτισμένο μέσα στα πανέμορφα αμπέλια, το παραδοσιακό και κομψό πάτιο προσφέρει απεριόριστη θέα στα καταπράσινα αμπέλια και τα γαλανά νερά του Αιγαίου. Ο ιδρυτής του, Πάρις Σιγάλας, γνώρισε την γαλλική κουλτούρα του κρασιού κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του στην Γαλλία και αποφάσισε να εγκατάλειψει την καριέρα του μαθηματικού και να δημιουργήσει, μαζί με στενούς του φίλους, το Κτήμα Σιγάλα το 1991. Με πάθος για τη γευσιγνωσία και τα αμπέλια του νησιού, ανέδειξε το Κτήμα Σιγάλα σε ένα από τα πιο σημαντικά της Σαντορίνης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σήμερα το οινοποιείο διοικείται από τον Στέλιο Μπουτάρη, ο οποίος συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ποιότητα και την εξέλιξη του κτήματος.

Στην πλούσια γκάμα κρασιών του οινοποιείου ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το 7 ή 7 Χωριά, όπως είναι ευρύτερα γνωστό. Ένα κρασί, που διατίθεται προς πώληση μόνο στο οινοποιείο, για την δημιουργία του οποίου οινοποιούνται ξεχωριστά σταφύλια από επτά χωριά της Σαντορίνης – Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, Βουρβούλος, Μεγαλοχώρι, Πύργος και Ακρωτήρι. Εμφιαλώνονται μόνο τα κρασιά που κρίνονται ως καλύτερα της κάθε χρονιάς. Πάνω, δε, στη φιάλη αναγράφεται και το όνομα του συγκεκριμένου χωριού από το οποίο προήλθαν τα σταφύλια. Εξαίσιος και ο Καβαλιέρος, ένα κρασί ορόσημο για το οινοποιείο με γεμάτο στόμα, υψηλή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών και μελιού. Στις ερυθρές ετικέτες, υπέροχο είναι το Μαυροτράγανο του κτήματος και πολύ ιδιαίτερο το Μμ που συνδυάζει τις δυο γηγενείς ποικιλίες του νησιού, το Μαυροτράγανο και τη Μανδηλαρία, δίνοντας ένα κρασί πλούσιο στο στόμα αλλά και ισορροπημένο, με αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κτήμα Σιγάλα και το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος είναι τα μοναδικά οινοποιεία του νησιού που καλλιεργούν το Μαυροτράγανο όρθιο σε σύρμα.

Στο οινοποιείο μπορεί κανείς να δοκιμάσει μερικά από τα εξαίσια κρασιά του και να γευτεί το καταπληκτικό φαγητό του εστιατορίου του. Παραδοσιακές και σύγχρονες, ελληνικές κατά βάση, συνταγές αποδίδονται με δημιουργικότητα από την σεφ Κυριακή Φωτοπούλου.

Χρυσαφένιες τυροκροκέτες με ταλαγάνι και μετσοβόνε, πληθωρικός πύργος μελιτζάνας με κονφί ντομάτας και τυρί βολάκι, δροσερά carpaccio και ceviche καθώς και άκρως δημιουργικά επιδόρπια είναι μερικά από τα πεντανόστιμα πιάτα του μενού.

Κτήμα Σιγάλα, Οία, 22860 71644

Διαβάστε ακόμα:

Sonoma: Μία μοναδική περιήγηση στην πιο οινοπαραγωγική περιοχή του πλανήτη

Η Ελλάδα του Κρασιού -Ρέθυμνο: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες

Κορυφαία «διαμάντια» στα μονοπάτια του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας