Την επιστροφή στις υψηλές τουριστικές επιδόσεις του 2019, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Κω κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο νησί.

16

Όπως σημείωσε σχετικά η Κως φέτος θα υποδεχθεί πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες. Αναφερόμενος γενικότερα, στον τουρισμό ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της χώρας έχει άμεση αντανάκλαση στο τουριστικό μας προϊόν ενώ επισήμανε ότι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας αναβάθμισε περαιτέρω τη χώρα μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά. «Το μέλλον του τουρισμού είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Η προώθηση νέων μορφών τουρισμού», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία μέσω των πρωτοβουλιών που υλοποιούνται για τον μετασχηματισμό νησιών, θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όσο και στην ουσιαστική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

«Το πρόγραμμα των GR-eco islands μπορεί να καλύψει 30 νησιά συνολικά, με τέτοιου είδους δράσεις που θα κάνουν την κυκλική οικονομία και την μετάβαση στην βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη από ένα θεωρητικό σχέδιο μια απτή πραγματικότητα η οποία θα βελτιώσει σημαντικά και την ποιότητα ζωής των νησιωτών. Και φυσικά θα κάνει το τουριστικό προϊόν ακόμα πιο ελκυστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κως υποδέχτηκε σχεδόν 113.000 επισκέπτες τους πρώτους 4 μήνες του έτους, καλύπτοντας σε ποσοστό 92,4% την επίδοση του 2019, η οποία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Σημαντική είναι η ανάκαμψη των αφίξεων από το εξωτερικό, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου καταγράφηκε στην Κω αύξηση της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με το 2019. Κινητήρια δύναμη είναι η μεγάλη ζήτηση σε κομβικές ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ροές από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 13,4% έναντι του 2019, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 174%.

Η τόνωση της τουριστικής κίνησης υποστηρίζεται από τις πυκνότερες αεροπορικές συνδέσεις με το νησί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν προστεθεί 11 νέοι προορισμοί από οκτώ χώρες. Σημαντική για την ενίσχυση του τουρισμού του νησιού είναι και η ολοκλήρωση των έργων για την αποκατάσταση του λιμανιού ύστερα από τις ζημιές που προκάλεσε στις υποδομές του ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το κρισιμότερο τμήμα των έργων, ενώ οι υπολειπόμενες εργασίες -που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία του λιμανιού- αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ταχεία και ισχυρή «επανεκκίνηση» του τουρισμού αντικατοπτρίζει την επένδυση που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο brand name της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε έναν ασφαλή, ποιοτικό προορισμό, ο οποίος προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες -όπως μέσω της ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών στην Κω- σε μία επιμηκυμένη τουριστική περίοδο.

Να σημειωθεί ότι το 2019, το αεροδρόμιο της Κω είχε σταθεροποιήσει τις διεθνείς αφίξεις σε επίπεδα άνω του 1 εκατ. Να σημειωθεί ότι διεθνείς αφίξεις άνω του 1 εκατ. εκτός από το αεροδρόμιο της Κω είχαν σταθερά στα χρόνια πριν την πανδημία και τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ηρακλείου. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η Κως από τις 1,18 εκατ. αφίξεις του 2019 έπεσε το 2020, λόγω της πανδημίας στις 322.348 διεθνείς αφίξεις και ανέκαμψε πέρυσι στις 680.384 αφίξεις από το εξωτερικό. Παραδοσιακές αγορές της Κω είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αερολιμένα της Κω για το 2021, επόμενες αγορές σε αριθμό πτήσεων και επιβατών έρχονται οι Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία, ενώ ως ανερχόμενες αγορές χαρακτηρίζονται η Τσεχία, η Ελβετία και η Δανία.

Η Κως διαθέτει 265 ξενοδοχεία με περίπου 55.000 κλίνες. Το 67% των κλινών ανήκουν σε πολυτελή ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων αστέρων, με τα περισσότερα από αυτά να διαθέτουν κέντρο σπα, αθλητικό κέντρο καθώς και ειδικούς χώρους και υπηρεσίες για παιδιά. Το νησί της Κω διαθέτει, επίσης, αξιόλογη συνεδριακή υποδομή, με συνολικά 9 συνεδριακά κέντρα, 77 συνεδριακές αίθουσες και περισσότερες από 14.000 θέσεις συνέδρων. Στην πόλη της Κω αλλά και στους διάφορους ανεπτυγμένους τουριστικά οικισμούς του νησιού, όπως το Τιγκάκι, το Μαρμάρι και η Καρδάμαινα, υπάρχουν διάφορα γραφεία γενικού τουρισμού, ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.α. που εξυπηρετούν τους εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού καθημερινά. Επιπλέον, το νησί διαθέτει περισσότερα από 900 σημεία εστίασης.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόβλεψη για αφίξεις ρεκόρ 5.000 κρουαζιερόπλοιων το 2022

Καλύτερος προορισμός για ιστορικά αξιοθέατα η Ελλάδα και καλύτερο νησί στην Ευρώπη η Σαντορίνη

Η ανάγκη για ταξίδια νικά πανδημία και ακρίβεια