Στο success story του ελληνικού κρασιού αναφέρθηκε αναλυτικά ο Master of Wine και ιδρυτής των 50 Great Greek Wines, Γιάννης Καρακάσης, μιλώντας στο συνέδριο του Travel.gr. «Από τα κρασιά με αμφιλεγόμενο χαρακτήρα πριν λίγες δεκαετίες, σήμερα ζούμε το ελληνικό όνειρο. Σήμερα μιλάμε για τελείως διαφορετική πραγματικότητα για το ελληνικό κρασί. Τα ελληνικά κρασιά έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, αγαπιούνται και από τους αυστηρούς και σημαντικούς κριτικούς. Μπαίνουν σε εστιατόρια MIchelin, τα προτιμούν οι πιο σημαντικοί chef», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

5

Ο κ. Καρακάσης πρόσθεσε ότι για αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν 4 παράγοντες: «Η ανάδειξη των αυτοχθόνων καλλιεργειών, όπως το ασύρτικο, ή το βιδιανό και άλλες πάρα πολλές. Το δεύτερο είναι η δημιουργία κρασιών Terroir, δηλαδή με έντονο το αποτύπωμα του αμπελώνα. Το 3ο είναι ο συνδυασμός παράδοσης και χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας και το 4ο είναι η εξωστρέφεια. Πιστεύω ότι το κρασί μπορεί να γίνει αναπτυξιακός πυλώνας του ελληνικού τουρισμού και τα νέα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά».

Στην ιδέα της εξωστρέφειας εντάσσεται και το 50 Great Greek Wines.  «Στηρίζεται στα αποτελέσματα μιας αδιάβλητης και εξαιρετικά ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας με στόχο να αναδείξει 50 καλά ελληνικά κρασιά. Καθένα από τα 50 αυτά κρασιά κάθε χρόνο συμμετέχουν σε εκθέσεις, masterclasses, μέρες οινογνωσίας κ.α σε όλο τον κόσμο. Ήδη σε λιγότερο από 3 χρόνια αυτά τα κρασιά έχουν ταξιδέψει σε πάνω από 10 αγορές του κόσμου. Το αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή τους στο συμπόσιο των Masters of Wine στο Βισμπάντεν της Γερμανίας».

Ο κ. Καρακάσης κατέληξε απαντώντας στο ερώτημα στο πόσο πραγματικά καλά είναι τα ελληνικά κρασιά. «Τα πιο καλά ελληνικά κρασιά είναι χωρίς αμφιβολία σπουδαία. Το ελληνικό κρασί έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να συγκριθεί με κορυφαία κρασιά των μεγαλύτερων οινοπαραγωγών χωρών».