Παρότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν πλέον, η πανδημία του Covid-19 συνεχίζει να μαίνεται, ενώ έκτακτες εξελίξεις μπορούν να αλλάξουν αναπάντεχα τα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

21

Μπορεί να αισθάνεστε έτοιμοι να κλείσετε το επόμενο ταξίδι σας, όμως είναι είναι καλό να γνωρίζετε τι προσφέρει η ταξιδιωτική ασφάλιση που δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας.

Τι καλύπτει συνήθως ένα βασικό πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλισης;

Τα πακέτα ταξιδιωτικής ασφάλισης ποικίλλουν, όμως, συνήθως προσφέρουν κάλυψη για τρία πράγματα: οικονομική προστασία, προστασία για την υγεία και τη σωματική σας ακεραιότητα, και προστασία των προσωπικών σας ειδών.

Όταν αγοράζετε ασφάλιση, αναζητήστε αυτά τα οφέλη:

Κάλυψη ακύρωσης του ταξιδιού

Η ταξιδιωτική σας ασφάλιση μπορεί να σας επιστρέψει μη-επιστρέψιμες προκαταβολές που δώσατε για το ταξίδι σας, αν ακυρωθεί για κάποιον από τους λόγους καλύπτει η ασφάλεια. Τα έξοδα που καλύπτονται από την ασφάλιση μπορεί να περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, δωμάτια ξενοδοχείου, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ξεναγήσεις και κρουαζιέρες.

Παραδείγματα αποδεκτών λόγων ακύρωσης ενός ταξιδιού περιλαμβάνουν ασθένεια, τραυματισμό ή θάνατο του ταξιδιώτη, ενός στενού συγγενή ή του συνταξιδιώτη, στρατιωτική επιστράτευση ή πολιτικές αναταραχές, ένα επείγον οικογενειακό περιστατικό, ακόμα και μη-προγραμματισμένη υποχρέωση παρουσίασης ως ενόρκου.

Επιπλέον αποδεκτοί λόγοι ακύρωσης: ο πάροχος του ταξιδιού δεν παρέχει τις υπηρεσίες του για 24 ώρες, λόγω φυσικής καταστροφής, ακραίων καιρικών φαινομένων ή απεργίας, το σπίτι σας ή ο προορισμός σας δεν είναι πλέον κατοικήσιμα, ή εσείς ή κάποιος από τους συνταξιδιώτες σας χάνετε την δουλειά σας μετά την αγορά της ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Γενικά, δεν μπορείτε να ακυρώσετε το ταξίδι σας για οποιονδήποτε λόγο και να περιμένετε ότι θα σας επιστραφούν τα χρήματά σας απλώς και μόνο επειδή έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση. Για παράδειγμα, αν μαλώσετε με τους φίλους σας και δεν θέλετε πλέον να ταξιδέψετε μαζί τους, ή αν αλλάξετε γνώμη για ένα μακρινό αεροπορικό ταξίδι αυτοί οι λόγοι δεν καλύπτονται από την ασφάλιση.

Κάλυψη για καθυστέρηση

Αν σας τύχει μια μικρή αναποδιά στο ταξίδι σας, η ταξιδιωτική ασφάλιση σας μπορεί να σας δώσει μία χρηματική αποζημίωση. Η κάλυψη για καθυστέρηση καλύπτει αποζημίωση αν ο ταξιδιώτης έχει καθυστέρηση για κάποιον από τους λόγους που καλύπτει η ασφάλεια και συνήθως η αποζημίωση αφορά έξοδα για φαγητό, διαμονή και μετακινήσεις που προκύπτουν από την καθυστέρηση.

Λόγοι καθυστέρησης που συνήθως καλύπτονται περιλαμβάνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, συντήρηση αεροσκάφους ή πολιτικές αναταραχές.

Κάλυψη για διακοπή του ταξιδιού

Αν χρειαστεί να επιστρέψετε νωρίτερα από το ταξίδι σας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ή αν υπάρξει ένα επείγον οικογενειακό περιστατικό στο σπίτι σας, η ασφάλισή σας μπορεί να σας επιστρέψει κάποια χρήματα που έχετε προπληρώσει και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε καθώς επιστρέφετε νωρίτερα.

Ωστόσο, δεν καλύπτονται όλοι οι λόγοι επιστροφής. Για παράδειγμα, αν θέλετε να επιστρέψετε επειδή βρέχει όλον τον καιρό που θα θέλατε να είστε στην παραλία στις διακοπές σας, ή αν σας λείπει το κουτάβι σας, δεν σας καλύπτει η ασφάλεια διακοπής ταξιδιού.

Ιατρικά έξοδα

Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, η προσωπική σας ασφάλεια υγείας θα παρέχει μικρή ή μηδαμινή κάλυψη, γι’ αυτό είναι καλό να προσθέσετε επιπλέον κάλυψη. Η εγχώρια ασφάλιση υγείας συνήθως δεν είναι αποδεκτή εκτός χώρας, γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να πάρετε ταξιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει ιατρικά έξοδα καθώς και επείγουσα ιατρική διακομιδή όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, η ασφάλιση μπορεί να καλύψει τα ιατρικά κόστη, συμπεριλαμβανομένων της αμοιβής των γιατρών και των χρεώσεων του νοσοκομείου. Ακόμα πιο ακριβό από τα ιατρικά κόστη είναι η επείγουσα ιατρική διακομιδή, κάτι που η σωστή ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να φροντίσει και να καλύψει.

Απώλεια αποσκευών

Αν οι παραδοτέες αποσκευές σας κάνουν ένα επιπλέον ταξίδι και δεν φτάσουν στον προορισμό σας, η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Αν το πακέτο ταξιδιωτικής σας ασφάλισης καλύπτει τις αποσκευές, τότε μπορεί να σας αποζημιώσει μέχρι και το μέγιστο ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση ασφάλισης, για απώλεια, κλοπή ή φθορά των αποσκευών σας και των προσωπικών σας αντικειμένων. Τα προσωπικά σας αντικείμενα επίσης καλύπτονται, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να σας αποζημιώσει για την χρηματική αξία, την επισκευή ή την αντικατάσταση – οποιοδήποτε είναι λιγότερο, με βάση τα όρια που αναγράφονται στη βεβαίωση ασφάλισής σας.

Πρέπει να αναφέρετε την απώλεια στην αεροπορική σας εταιρεία, στο αεροδρόμιο, την αστυνομία και οποιονδήποτε άλλο σχετικό πάροχο υπηρεσίας όπως το ταξιδιωτικό γραφείο ή το ξενοδοχείο. Θα χρειαστείτε τα αντίστοιχα έγγραφα για να αποζημιωθείτε. Η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτει όλα τα προσωπικά είδη. Για παράδειγμα, δεν θα σας αποζημιώσουν για απώλεια χρημάτων, ενώ πολλά πακέτα δεν καλύπτουν πολύ ακριβά κοσμήματα, αντικείμενα τέχνης, αντίκες ή κειμήλια. Για να μειώσετε το ρίσκο να χάσετε κάποιο αναντικατάστατο αντικείμενο, μην τα πάρετε μαζί σας στις διακοπές. Και φροντίστε να έχετε διαβάσει προσεκτικά τι καλύπτει η ασφάλειά σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την κάλυψη για τον Covid-19 και την ταξιδιωτική ασφάλιση

Όσον αφορά την κάλυψη για Covid-19, τα πακέτα ταξιδιωτικής ασφάλισης διαφέρουν μεταξύ τους και γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά και να ρωτήσετε τον πάροχό σας αν έχετε απορίες. Επιπλέον, οι κανονισμοί σχετικά με τα ταξίδια έχουν αλλάξει κατά την περίοδο της πανδημίας, με μερικές χώρες να θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση συγκεκριμένη ταξιδιωτική ασφάλιση για την είσοδο στην χώρα.

Το κόστος

Το κόστος της ταξιδιωτικής ασφάλισης ποικίλλει αναλόγως το εύρος κάλυψης και το πόσο ακριβό είναι το ταξίδι που θα κάνετε. Όποιο πακέτο κι αν επιλέξετε, να διαβάσετε προσεκτικά όλους τους όρους ώστε να ξέρετε τι πληρώνετε.

Η σημασία των βιώσιμων ταξιδιών για τους Αμερικανούς τουρίστες

Πώς θα βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Αυτή είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους για το 2022, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη