Μία από τις μεγαλύτερες σύνθετες επενδύσεις ύψους 117 εκατ. ευρώ που πρόκειται να υλοποιηθεί στην Αττική έλαβε θετική γνωμοδότηση από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

19

Το επενδυτικό σχέδιο από την Noval Property A.E.E.A.Π. αφορά στην ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου σε ακίνητο συνολικής έκτασης 69.599 τ.μ. επί της οδού Πειραιώς 252 στον Ελαιώνα. Ειδικότερα, στην έκταση πρόκειται να αναπτυχθούν χρήσεις μουσείων και άλλων πολιτιστικών χρήσεων (π.χ. Digital Arts), χώρων συνάθροισης κοινού (π.χ. Art Social Club), καταστημάτων, εστίασης – αναψυχής (π.χ. Food Hall), γραφείων, κέντρων έρευνας, θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, επαγγελματικών εργαστηρίων, μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και ξενοδοχείου. Οι χρήσεις αυτές έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αστική αναζωογόνηση της περιοχής αλλά και την 24ωρη λειτουργία του ακινήτου. Παράλληλα, οι νέοι κτιριακοί όγκοι σε συνδυασμό με τα διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια, τα οποία προστατεύονται, αποκαθίστανται και επαναχρησιμοποιούνται, χωροθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται ανοικτές εσωτερικές πλατείες με διαφορετικό μέγεθος και χαρακτήρα, ευνοώντας την εσωτερική κίνηση των πεζών.

Με τη χωροθέτηση του σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου τίθενται τα θεμέλια για την ανάδυση ενός Πολιτιστικού Τετραγώνου μητροπολιτικής εμβέλειας («Art District»), συνολικού εμβαδού περίπου 222 στρεμμάτων, όπου θα λειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους δύο νέους μουσειακούς χώρους στην περιοχή επέμβασης και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου.

Πολιτιστική δραστηριότητα: Το νέο μουσείο καθώς και ο σύγχρονος χώρος ψηφιακής τέχνης (Digital Arts) χωροθετούνται εντός 2 διατηρητέων κτιρίων σε άμεση γειτνίαση με το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ. Ο χαρακτήρας των δύο νέων εκθεσιακών χώρων που αντικαθιστούν τη πρότερη βιομηχανική/αποθηκευτική χρήση έχει συμβολική αξία για την περιοχή του Ελαιώνα, ο οποίος από αμιγής βιομηχανική περιοχή μετασχηματίζεται σε υποδοχέα καινοτομικής δραστηριότητας, έρευνας και τεχνολογίας.

Εμπορική Δραστηριότητα, Αναψυχή και Εστίαση: Τα καταστήματα λιανικής πώλησης και οι χώροι εστίασης κατανέμονται κυρίως στο ισόγειο των νέων κτιριακών όγκων σε άμεση επαφή με την οδό Αγρινίου αλλά και τις εσωτερικές πλατείες του συγκροτήματος. Στον πυρήνα του ακινήτου, εντός διατηρητέου κτιρίου, προτείνεται η λειτουργία ενός ανοιχτού πολυχώρου με θέμα τη διατροφή και τη γαστρονομία.

Επιχειρηματική Δραστηριότητα: Οι γραφειακοί χώροι και τα καταστήματα αναπτύσσονται σε όλη την έκταση, ιδίως κατά μήκος της οδού Αγρινίου.

Κατοικία: Το συγκρότημα κατοικιών ως χρήση πιο εσωστρεφής και για λόγους αποφυγής της όχλησης, χωροθετείται στο κεντρικό/ βορειοδυτικό τμήμα του ακινήτου.

Τουριστική Δραστηριότητα: Το ξενοδοχειακό κατάλυμα προβλέπεται στην πρόσοψη επί τους οδού Πειραιώς κοντά στους πολιτιστικούς χώρους και χώρους εστίασης των διατηρητέων κτιρίων.

Λοιπές Δραστηριότητες: Το κτίριο στάθμευσης και οι ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες προβλέπονται εντός διατηρούμενου κελύφους, χωροθετούνται στη γωνία της οδού Αγρινίου με την προτεινόμενη οδό ήπιας κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους χώρους εντός της έκτασης προτείνονται 5 βασικές εσωτερικές πλατείες ποικίλων διαστάσεων και χαρακτήρα.

Green Square / Πράσινη Πλατεία: Ο χώρος αυτός, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σε έκταση, προορίζεται για οργανικές καλλιέργειες τροφίμων και βοτάνων και τη δημιουργία ελαιώνα, με στόχο τη συμβολή στη δημιουργική υπαίθρια απασχόληση των κατοίκων του συγκροτήματος αλλά και ως στοιχείο μνήμης του αρχαίου Ελαιώνα των Αθηνών. Ο υπαίθριος αυτός χώρος συνδέεται άμεσα με τον ημιυπαίθριο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων που προτείνεται στο ίχνος υφιστάμενου κτιρίου (από το οποίο διατηρείται μόνο ο σκελετός και η στέγη).

Residential Square / Αίθριο συγκροτήματος κατοικιών: Ο εν λόγω χώρος αποτελεί μία από τις εσωστρεφείς πλατείες του συγκροτήματος στην οποία στρέφονται οι κύριες όψεις και οι ημιυπαίθριοι χώροι των επιμέρους κατοικιών.

Casual Square / «Καθημερινό»: Στην απόληξη του άξονα κίνησης από την είσοδο προς τον πυρήνα του συγκροτήματος διαμέσου διατηρητέου κτιρίου, σχεδιάζεται η «καθημερινή» πλατεία με χώρους στάσης και ποικίλα στέγαστρα κάτω από τα οποία δύνανται να φιλοξενηθούν χώροι στάσης καθώς και προσωρινές υπαίθριες αγορές.

Art Square / Πλατεία Τεχνών: Αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος πλατεία της έκτασης καθώς και την πρώτη πλατεία που συναντά ο επισκέπτης που εισέρχεται από την οδό Πειραιώς. Χωροθετείται σε κεντροβαρές σημείο της σύνθεσης μεταξύ του μουσειακών χώρων και του Food Hall, του ξενοδοχείου, των γραφείων και καταστημάτων. Η εν λόγω θέση αποδίδει στην συγκεκριμένη πλατεία τον πλέον «δημόσιο» χαρακτήρα.

Hotel Courtyard / Αίθριο ξενοδοχείου: Ο ανοιχτός αυτός χώρος αποτελεί την εσωτερική αυλή του κτιριακού όγκου που φιλοξενεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα και γραφειακές λειτουργίες.

Διαβάστε ακόμα:

Μπουρνάζι: Ένας γαστρονομικός προορισμός στην Αττική που τα έχει όλα

Η Αττική είναι ένας «must» προορισμός με σημαντική δυναμική

Στο λιμάνι Λαυρίου το πρώτο Υδάτινο Πεδίο της Αττικής για πτήσεις υδροπλάνων