Τη δυνατότητα πρόσβασης στην Ακρόπολη Αθηνών στα άτομα με προβλήματα όρασης δίνει το νέο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

20

Το καινοτόμο πρόγραμμα περιλαμβάνει απτική διαδρομή, έντυπα με γραφή Braille και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα που καθοδηγούν τον επισκέπτη στο μνημείο με προβλήματα όρασης και δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το χώρο και τα κτίσματα.

Τη διαδρομή εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου και της Προέδρου του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος Μαρίας Τζεβελέκου.

Η υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Προφανώς η ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά είναι στόχος, σκοπός, στοίχημα για το ΥΠΠΟΑ και τις υπηρεσίες του. Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019 να κάνουμε πράξη την προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα (…) Οι αρχαιολογικοί μας χώροι, με προτεραιότητα πάντα τους χώροι, που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γίνονται σταδιακά προσβάσιμοι σε όσο γίνεται περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, με τον Φάρο Τυφλών και με τις άλλες οργανώσεις των συμπολιτών μας, που έχουν προβλήματα οπτικής αναπηρίας. (…) Το γεγονός ότι σήμερα η Ακρόπολη γίνεται προσβάσιμη ακόμα από μία ομάδα συμπολιτών μας, για εμάς είναι μία τεράστια ικανοποίηση και μία πολύ μεγάλη χαρά».

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών με προβλήματα όρασης, πραγματοποιήθηκε ειδική εκπαίδευση του φυλακτικού προσωπικού, ώστε να αποκτήσει τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις και να εξοικειωθεί με τεχνικές-εργαλεία ως προς τη διαχείρισή τους.

Τι περιλαμβάνει:

Η απτική διαδρομή στην Ακρόπολη προβλέπει:

12 στάσεις επίσκεψης και τέσσερις πληροφοριακούς σταθμούς, όπου βρίσκονται διαθέσιμα ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία και βοηθήματα απτικής μορφής.

-Ειδική εφαρμογή πλοήγησης στα μνημεία του Χώρου μέσω κινητού τηλεφώνου, συμβατή σε Android και IOS. Την εφαρμογή αυτή μπορεί ο επισκέπτης να κατεβάσει και από τον επίσημο ιστότοπο της Εφορείας Πόλης Αθηνών.

-Ενημερωτικά Φυλλάδια της Εφορείας Πόλης Αθηνών και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης με τα νέα αναστηλωτικά δεδομένα στη γραφή Braille και σε μεγαλογράμματη γραφή σε 6 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά.

Οδηγό Προσβασιμότητας των Ατόμων με προβλήματα Όρασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στη γραφή Braille σε 6 γλώσσες.

-Απτική κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης με υπομνηματισμό στην ελληνική και αγγλική γραφή Braille.

-Πινακίδα απτικής διαδρομής του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης με υπομνηματισμό στην ελληνική και αγγλική γραφή Braille

-Απτικό πρόπλασμα (μακέτα) του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης ειδικά διαμορφωμένο για τα άτομα με οπτική αναπηρία, με υπομνηματισμό στην ελληνική και αγγλική γραφή Braille.

-Δύο πινακίδες με αρχαιολογικά-ιστορικά πληροφοριακά στοιχεία για την Ακρόπολη στη γραφή Braille, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

-Προπλάσματα αντιγράφων κιόνων των τριών ρυθμών της αρχαίας αρχιτεκτονικής ήτοι του δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού.

Διαβάστε ακόμα:

Wave Awards: Η Ελλάδα «Αγαπημένος Προορισμός Κρουαζιέρας»

Oι digital nomads μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε παραλία της Χαλκιδικής που έγινε viral