Sustainability ή Βιωσιμότητα: ένας όρος που αποτελεί τον “όρο” για να συνεχίσει ο κόσμος να υπάρχει στο μέλλον. Τα ταξίδια με οικολογική συνείδηση και μικρό ενεργειακό αποτύπωμα αποτελούν πλέον μονόδρομο.

12

22 ιδέες για διακοπές σε προορισμούς στους οποίους η πρόσβαση δεν επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και ενέχουν πλούτο που δεν κατασπαταλά τους ενεργειακούς πόρους φιλοξενεί ο Guardian.

Ανάμεσα στις προτάσεις του φιγουράρουν η Θεσσαλονίκη και η Ήπειρος. Δύο σημεία που επιλέχθηκαν από τους ταξιδιωτικούς συντάκτες του Guardian για την ευρύτητα των δραστηριοτήτων που προσφέρουν, την αύρα και την ατμόσφαιρά τους και τον “sustainable” τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να τις επισκεφθεί: χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

«Η ακτή της Ηπείρου είναι από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα, όμως μία από τις λιγότερο δημοφιλείς παρότι εύκολα προσβάσιμη και από το εξωτερικό χωρίς να μπείτε σε αεροπλάνο» γράφει ο Guardian αναφερόμενος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο οποίο κάνουν στάση τα ferry boat από την Ιταλία.

Ο συγγραφέας του αφιερώματος συγκρίνει τις παραλίες της Πάργας που περιβάλλονται από οργιώδη «βλάστηση που μοιάζει με ζούγκλα» με εκείνες της Βραζιλίας, ενώ αναφερόμενος στα Σύβοτα κάνει λόγο για μία καταπληκτική ακτογραμμή που θυμίζει νορβηγικό φιορδ. Επίσης, αποθεώνει τα μικρά νησάκια που βρίσκονται κοντά τις ακτές με τις «παρθένες παραλίες με άμμο».

«Όμως είναι η αρχαία ιστορία που με ελκύει φέτος» γράφει ο Γιάννης Μαλαθρώνας και αναφέρεται στα αρχαία θέατρα της περιοχής και τους αρχαιολογικούς χώρους. Συγκεκριμένα το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων και της Δωδώνης «το οποίο χτίστηκε από τον βασιλιά Πύρρο, αυτόν που μας έδωσε την “πύρρεια νίκη”, η οποία ενέπνευσε και τον Λόρδο Βύρωνα». Όπως και την αρχαία Νικόπολη, την πόλη που χτίστηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου απέναντι στον Αντόνιο και την Κλεοπάτρα. «Η διάδοχός της, η Πρέβεζα, είναι μια απολαυστική, χαλαρή πόλη που αξίζει να εξερευνήσετε, η οποία αποτελεί τόσο πολιτιστικό εφαλτήριο όσο και επιλογή διακοπών από μόνη της, με πολλές ευχάριστα ήσυχες παραλίες».

H κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη

«Πέρασα το καλύτερο μέρος του τελευταίου καλοκαιριού σε ειδυλλιακές και απομονωμένες παραλίες σε ελληνικά νησιά σκεπτόμενος ένα τελείως διαφορετικό μέρος σε έναν τελείως διαφορετικό χρόνο: την πλούσια και πολύπλοκη αστική ιστορία της Θεσσαλονίκης» γράφει ο συγγραφέας του κειμένου, Alex King ο οποίος διάβασε στις διακοπές του το βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, “Θεσσαλονίκη: Πόλη των Φαντασμάτων” που περιγράφει την ιστορία της πόλης από το τέλος της Βυζαντινής εποχής στην Οθωμανική περίοδο, έως την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Αναφερόμενος στις σημερινές εθνικιστικές και θρησκευτικές διαμάχες γράφει πως η Θεσσαλονίκη τις συνύπαρξης και της πολυπολιτισμικότητας είναι η υπενθύμιση πως αυτές δεν είναι νομοτελειακές . «Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, ζούσαν εκεί μαζί και ειρηνικά για εκατοντάδες χρόνια».

«Η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνη πόλη της Ευρώπης με κατά πλειοψηφία εβραϊκό πληθυσμό, η “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, όπως την έλεγαν, όμως ελάχιστοι επιβίωσαν από τη ναζιστική κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Παρόλα αυτά, η κοσμοπολίτικη και ανεχτική ενέργεια της επιβιώνει και σήμερα με μία ζωντανή γαστρονομική και πολιτιστική σκηνή. Άλλωστε πρόσφατα έγινε η πρώτη ελληνική πόλη που η UNESCO ανακήρυξέ πόλη της γαστρονομίας» γράφει ο Guardian και προτείνει το επερχόμενο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που θα γίνει εκεί τον Μάρτιο.

Όσον αφορά την φιλική προς το περιβάλλον μετακίνηση; Ο συντάκτης θα κάνει το ταξίδι από τη Μεγάλη Βρετανία μέσω Ιταλίας με τρένο, ferry boat, λεωφορείο και ξανά τρένο.