Ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί από την πρωτεύουσα στο Σούνιο διαθέτει πολλές ομορφιές για τους κατοίκους της πρωτεύουσας που επιθυμούν είτε να πάρουν μια ανάσα από τους ρυθμούς της, είτε να αποδράσουν για λίγο από το τοπίο της, αναζητώντας κοντινές επιλογές χαλάρωσης και δροσιάς –όλο και πιο απαραίτητες, όσο αυξάνουν οι θερινές ζέστες.

13

Μία τέτοια παραλία είναι και ο Άγιος Πέτρος, η οποία προσφέρει την ξεχωριστή εμπειρία να κάνεις μπάνιο έχοντας θέα τον περίφημο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που δεσπόζει επιβλητικά πάνω στο ακρωτήρι: βρίσκεστε άλλωστε σε μια περιοχή που είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία ήδη από τα χρόνια της «Οδύσσειας» του Ομήρου. Στα δικά μας χρόνια, πάλι, τονίζεται και η περιβαλλοντική της αξία εκτός από το σπουδαίο αρχαίο παρελθόν, χάρη στην οποία έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό δρυμό.

Ξεκινώντας κανείς από το κέντρο της Αθήνας, χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση 68 χιλιομέτρων για να φτάσει στο Σούνιο –κατ’ επέκταση και στον Άγιο Πέτρο. Υπολογίστε ότι θα φτάσετε στην παραλία σε 1 ώρα και 15 λεπτά ή σε 1,5 ώρα, συνυπολογίζοντας ότι μπορεί να βρείτε αυξημένη κίνηση σε μερικά σημεία της εξόδου σας από την πρωτεύουσα.

Η παραλία οφείλει το όνομά της στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ναό του θεού Ποσειδώνα. Περιστοιχίζεται από όμορφο, κατάφυτο κήπο (ξεχωρίζουν οι φοίνικες γύρω από την είσοδο), ενώ έχει και τέτοια θέση ώστε να απολαμβάνει τη θέα προς τη θάλασσα. Για τους λόγους αυτούς είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για τέλεση γάμων, καθώς και βαπτίσεων.

Όπως προαναφέρθηκε, στον Άγιο Πέτρο μπορείτε να φτάσετε μέσα σε 1,5 ώρα αν ξεκινήσετε από το κέντρο της Αθήνας. Ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος είναι να έρθετε με δικό σας ή φιλικό αυτοκίνητο. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική πινακίδα λίγο πριν προσεγγίσετε στο Σούνιο (αφού περάσετε τη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στα Λεγραινά), η οποία θα σας καθοδηγήσει να στρίψετε στον χωματόδρομο που οδηγεί στο εκκλησάκι.

Αλλά και σε περίπτωση που δεν υπάρχει όχημα φτάνετε εύκολα και με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ Αττικής που εκτελεί τη διαδρομή Αθήνα-Σούνιο. Αφετηρία του έχει το Πεδίον του Άρεως. Θα χρειαστεί βέβαια να διανύσετε την πλήρη διαδρομή και να κατεβείτε στον τερματικό σταθμό, από όπου θα περπατήσετε έπειτα γύρω στα 5 λεπτά.

Προγραμματίζοντας την εκδρομή σας στον Άγιο Πέτρο πρέπει να λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για μια μικρή, ήσυχη και εντελώς ανοργάνωτη παραλία, κάτω ακριβώς από το ομώνυμο εκκλησάκι. Για να απολαύσετε αυτά τα προνόμια, λοιπόν, χρειάζεται καλή προετοιμασία: μεριμνήστε να φέρετε δική σας ομπρέλα, ψάθες, καλό αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, οπωσδήποτε άφθονο κρύο νερό και κάτι να φάτε.

Τα νερά στον Άγιο Πέτρο είναι πεντακάθαρα και σπάνια θα τα δείτε ταραγμένα, καθώς οι άνεμοι δεν πιάνουν την τοποθεσία της παραλίας. Μια προσοχή θα χρειαστεί μόνο καθώς θα μπαίνετε στη θάλασσα, καθώς τις πιο ήσυχες μέρες και ώρες ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιοι αχινοί. Γενικά, η παραλία αυτή δεν είναι πολυσύχναστη –αν και τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορεί να συναντήσετε αρκετό κόσμο, ερχόμενο κυρίως από το Λαύριο ή από τα νότια προάστια της Αθήνας. Επιπλέον, ο Άγιος Πέτρος είναι και δημοφιλής προορισμός για όσους έχουν σκάφη, οπότε να περιμένετε ότι θα δείτε αρκετά, ιδιαίτερα προς τη γραφική βραχονησίδα Αρχή.

Αξίζει τέλος να διαμορφώσετε έτσι το πρόγραμμά σας για μια πλήρη μονοήμερη εκδρομή στην περιοχή, ώστε να απολαύσετε και το διάσημο ηλιοβασίλεμα του Σουνίου πριν φύγετε. Κι αν έχετε πεινάσει πια πολύ, μπορείτε να συνδυάσετε την επιστροφή σας στην πρωτεύουσα με φαγητό στην ιστορική ψαροταβέρνα «Μαρίδα» στα Λεγραινά, που στέκεται εκεί από το 1930, προσφέροντας ποιοτικά και πάντα φρέσκα θαλασσινά.

Διαβάστε ακόμα:

Ανατολή και ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο – Δυο από τις πιο απλές αλλά απίστευτα μαγικές εμπειρίες

Αλθέα: Η παραλία της Αττικής με νερά που θυμίζουν Ιόνιο

Παραλίες που θυμίζουν νησί στα Μεσόγεια της Αττικής