Καταγάλανα νερά και νυχτερινή ζωή. Αυτά είναι τα δύο δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού στην Κέρκυρα. Ο Κάβος είναι μία περιοχή του νησιού εξαιρετικά δημοφιλής στους Ευρωπαίους ενώ οι παραλίες του νησιού είναι εξίσου φημισμένες.

21

Δίπλα στον Κάβο, υπάρχει μία παραλία που έχει απαράμιλλη ομορφιά καθώς η μεγάλου μήκους ακτή της περιτριγυρίζεται από βράχια. Ο λόγος για την παραλία Αρκουδίλα. Με τη φωτογραφική μας μηχανή και τη μάσκα μας ανά χείρας, βρεθήκαμε ένα πρωινό του Ιουνίου στο αυτοκίνητο με σκοπό την εξερεύνηση αυτού του τοπίου σπάνιας ομορφιάς. Από το κέντρο της Παλιάς Πόλης διανύσαμε μία απόσταση 49 χιλιομέτρων, μια διαδρομή περίπου μιάμισης ώρας.

Αν επιλέξετε τον παραλιακό δρόμο, τότε κερδίζετε περίπου δέκα λεπτά ενώ θα έχετε υπέροχη θέα των καταγάλανων νερών της θάλασσας. Ο λόγος για την επαρχιακή οδός Αχίλλειου-Αγίου Δημητρίου που λίγο πριν την παραλία Μοραΐτικα «φεύγει» από την ακτογραμμή του νησιού, όμως παραμένει μία υπέροχη διαδρομή.


Λίγο μετά το Λιμάνι Λευκίμμης, θα οδεύετε προς το κέντρο του Κάβου. Ο στενός δρόμος με τα τουριστικά καταστήματα και κλαμπ δεξιά και αριστερά του δίνει μία πολύ διαφορετική
αίσθηση από το υπόλοιπο νησί. Από το κέντρο του Κάβου, η παραλία Αρκουδίλας απέχει μόλις 11 λεπτά με το αυτοκίνητο. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο νοτιότερο άκρο του νησιού, εκεί που βρίσκεται το Ακρωτήρι Ασπρόκαβος, που παλαιότερα οι Ενετοί το ονόμαζαν Cavo Bianco (Λευκό Ακρωτήρι).

Η παραλία

Φτάνοντας στον μεγάλο χωματόδρομο, αφήσαμε το αυτοκίνητό μας και περπατήσαμε τα λίγα μέτρα προς την παραλία. Η αμμουδερή ακτή έχει μόνο ένα beach bar το οποίο διαθέτει ξαπλώστρες, ενώ μερικά μέτρα πιο κάτω η παραλία είναι ελεύθερη. Έτσι, στρώσαμε την πετσέτες μας, τοποθετήσαμε την ομπρέλα μας και απολαύσαμε το φυσικό τοπίο. Η ακτή «αγκαλιάζεται» από πολύ ψηλούς βράχους. Τα νερά εκεί είναι ρηχά για αρκετά μέτρα από την ακτή, όμως μετά η θάλασσα βαθαίνει απότομα.

Το δάσος και η πεζοπορία

Το δάσος του Αρκουδίλα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά και είναι πλούσιο σε βλάστηση και βιοποικιλότητα. Υπάρχει μονοπάτι για πεζοπορία στο οποίο θα θαυμάσετε το φυσικό τοπίο αλλά και την όμορφη θέα.

Η έκτασή του είναι 250 στρέμματα και στην κορυφή του λόφου θα βρείτε τα ερείπια της Μονής της Παναγίας του Αρκουδίλα, που μάλιστα είναι ανακηρυγμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1986. Από το σκαλιστό οικόσημο στο καμπαναριό, εκτιμάται πως η μονή χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Στο νοτιότερο άκρο υπάρχει ένα παλιό πυροβολείο από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το όνομα

Για την προέλευση του ονόματος «Αρκουδίλας» υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία θέλει το όνομα να ήρθε από τους Γάλλους, καθώς Arc del Isle στα γαλλικά σημαίνει Η Αψίδα του Νησιού. Επειδή, λοιπόν, η παραλία θυμίζει αψίδα, ίσως αυτός είναι ο λόγος που την ονόμασαν έτσι. Η δεύτερη θεωρία έρχεται από τους νεότερους ιστορικούς που υποστηρίζουν πως το όνομα προήλθε από το δέντρο Αρκουδόδενδρο που αφθονούσε στην περιοχή.

Όποια κι αν είναι η προέλευση του ονόματος, το γεγονός παραμένει πως η παραλία Αρκουδίλας είναι ένα «καταγάλανο κόσμημα» της Κέρκυρας με άγρια ομορφιά και είναι σίγουρα από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε στο όμορφο νησί του Ιονίου. Γυρίσαμε αρκετές παραλίες της Κέρκυρας, η συγκεκριμένη ήταν σίγουρα από τις ωραιότερες. Ο απότομος γκρεμός που ενώνεται με τη χρυσή άμμο είναι μία εικόνα που συναρπάζει.

To Kανάλι της Αγάπης: Η ρομαντική παραλία της Κέρκυρας με τα διάφανα νερά και τον όμορφο μύθο

Οι 4 καλύτερες στάσεις για γλυκό στην Κέρκυρα

Πέλεκας: Το κατάφυτο ορεινό χωριό της Κέρκυρας με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Αδριατική