Μπήκαμε και επισήμως στην Άνοιξη, η οποία για πολλούς είναι η πιο ωραία εποχή του έτους. Διανύουμε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, το οποίο ειδικά φέτος δεν απαιτεί «άδεια από τη σημαία» για να μετατραπεί σε long weekend και την ίδια στιγμή μετά τον άστατο καιρό των τελευταίων ημερών, η πρόγνωση δίνει καλό καιρό με ήλιο και φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία.

19

Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με την ηπιότερη αντιμετώπιση σε σχέση με την πανδημία και τον κορωνοϊό, φέρνουν το τριήμερο που ακολουθεί στην κορυφή των επιλογών για έξοδο από την πόλη και επαφή με τη φύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγουμε μερικές εμπειρίες στην Αρκαδία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας κάνουν να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις στιγμές.

Θα μας φέρουν πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν στην ηρεμία και την χαλάρωση.

Περπάτημα στη Ζάτουνα

Εδώ που το παρόν συναντά την ιστορία, εδώ που μία απλή επίσκεψη μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εμπειρία. Στην είσοδο της Δημητσάνας, ακολουθούμε την πινακίδα προς Ζάτουνα, που ξεχωρίζει για τα τρεχούμενα νερά, την γορτυνιακή αρχιτεκτονική, και την φύση που έχει καταφέρει να εισχωρήσει ανάμεσα στα κτίσματα.

Ο ιστορικός οικισμός, αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς της περιοχής κατά τον 18ο αι. παράγοντας σημαντικά προϊόντα όπως το μετάξι, το μαλλί, το δέρμα, τα οποία μάλιστα εξήγαγε προς τις σημαντικότερες εμπορικές μητροπόλεις της εποχής, ενώ οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στο εμπόριο αυτό. Στη συνέχεια, το 1779, η Ζάτουνα καταστρέφεται ολοσχερώς, από τους Αλβανούς, καταφέρνει όμως με την πάροδο των χρόνων να ανακάμψει και πάλι και να αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κύτταρο της περιοχής.

Φτάνοντας στο χωριό, αφήνουμε το αυτοκίνητο στην είσοδο και περπατάμε παρατηρώντας όμορφα κτίρια όπως το παλιό δημοτικό σχολείο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1919, και σήμερα στεγάζει το μουσείο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς εδώ είχε εκτοπιστεί ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης για ένα διάστημα, την περίοδο της χούντας. Η εκκλησία στην είσοδο είναι η Παναγία και είναι χτισμένη το 1853, ενώ περπατώντας απολαμβάνουμε την εικόνα του πελώριου πλατάνου της πλατείας.

Μονοπάτι στη Λάστα Αρκαδίας

Παραμένουμε στην Αρκαδία και περπατάμε μέσα στη φύση, βλέποντας μοναδικές εικόνες με πρωταγωνιστές τα ελατοδάση, τις πηγές, τις απλές ανθρώπινες κατασκευές.

Με αφετηρία την πλατεία του οικισμού της Λάστα, με τον χαρακτηριστικό τεράστιο πλάτανο, δίπλα στο καφενείο του Αη-Γιώργη, που λειτουργεί χωρίς καφετζή, και με οδηγό τον Λάμπρο Παπαλάμπρο από το Vitina Trekking, περπατάμε προς το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Μία σχετικά εύκολη διαδρομή, που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, θα μας φέρει στο αλώνι όπου ο Λάμπρος θα μας πει ιστορίες από το παρελθόν, σχετικά με την τεχνική τους αλωνίσματος.

Στη συνέχεια, θα περάσουμε ένα μικρό ρυάκι, ενώ μία ακόμη πηγή στο τέλος της διαδρομής, έχει φτιάξει τα δικά της αξιοθαύμαστα γλυπτά.

VitinaTrekking, Τηλ.: 6977315223, https://vitinatrekking.com

Οινογνωσία και περπάτημα στα αμπέλια του Κτήματος Τσέλεπος

Φεύγοντας από την Τρίπολη, χρειαστήκαμε σχεδόν 15 λεπτά για να μπούμε για τα καλά στο οινικό σύμπαν του κτήματος Τσέλεπος στη Μαντινεία, στις Ρίζες Αρκαδίας, κοντά στην ιστορική Τεγέα.

Αυτή μας η επιλογή, αρχικά βασίστηκε στη διάθεσή μας να δούμε ένα από τα πλέον εμβληματικά οινοποιεία της Πελοποννήσου και την ίδια στιγμή να δοκιμάσουμε το περίφημο Μοσχοφίλερο. Ο ιδρυτής του Κτήματος εξάλλου, ο κ. Γιάννης Τσέλεπος, είναι ένας από τους πρωτεργάτες περαιτέρω ανάδειξης της τοπικής ποικιλίας, και μέσα από το οινοποιείο του, ένας από τους πιο σημαντικούς εκφραστές της.

Η αρχική μας ωστόσο αυτή επιλογή, διευρύνθηκε και αφού ξεναγηθήκαμε στο κελάρι και στο οινοποιείο γενικότερα, βρισκόμαστε μέσα σε έναν απέραντο αμπελώνα άνω των 500 στρεμμάτων να περπατάμε και να παρατηρούμε γύρω μας, έκπληκτοι και την ίδια στιγμή με πολλές ερωτήσεις.

Ο Άρης Τσέλεπος μας εξηγεί την φάση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια, τις εργασίες που γίνονται και τι είναι αυτό που ακολουθεί. Η επίσκεψη στο Κτήμα, είναι μία ευκαιρία για να μάθει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα για την οινική μας κουλτούρα και την πορεία της χώρας σε αυτό τον τομέα. Μετά από αυτή τη ξενάγηση στους αμπελώνες και αφού περάσαμε και από το ξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα, του προστάτη του αμπελουργού, το οποίο βρίσκεται μέσα στο κτήμα, πήγαμε από τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο και συνεχίσαμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας να δοκιμάζουμε κρασιά του κτήματος. Μια ξεχωριστή εμπειρία στη Μαντινεία, μόλις έχει τελειώσει. Μέχρι την επόμενη φορά, θα μείνουμε με τα αρώματα του Gris de Nuit, ενός από τα πιο αγαπημένα κρασιά του Τσέλεπου, μετά βέβαια από το εμβληματικό αφρώδες Amalia Brut.

www.tselepos.gr, 2710 544440

Διαβάστε ακόμα:

Οι κοντινοί, οι πιο μακρινοί, οι απόλυτα γραφικοί: 9 προορισμοί για την 25η Μαρτίου

Τριήμερο στη Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»