Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Οι συνέπειες είναι ήδη εδώ, αλλά θα υπάρξουν και άλλες -για τις οποίες μπορούμε ακόμα να κάνουμε εικασίες κι όχι ασφαλείς προβλέψεις. Παρόλα αυτά, επιχειρούμε εδώ να δείξουμε τι συμβαίνει στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά και τι εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα συμβεί.

20

Τι σημαίνει ο κλειστός εναέριος ρωσικός χώρος

Πάνω από 30 χώρες, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει ήδη τον εναέριο χώρο τους στη Ρωσία. Η Μόσχα -όπως ήταν αναμενόμενο-αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστός και ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας, όπως και εκείνος της Μολδαβίας και τμήματος της Λευκορωσίας. Αυτό προφανώς μεταφράζεται για την ώρα σε ακυρώσεις πτήσεων ή εκτροπές δρομολογίων. Ποια θα είναι, όμως, η μακροπρόθεσμη συνέπεια;

Η αύξηση του κόστους των καυσίμων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, θα προκαλέσει πιθανότατα αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός λόγος. Για ευρωπαϊκά αεροπορικά ταξίδια προς τις χώρες της Ασίας η παράκαμψη του ρωσικού εναερίου χώρου μεταφράζεται σε επιπλέον ώρες πτήσεις. Αναμένεται να επηρεαστούν οι τιμές για τα εισιτήρια προς δημοφιλείς ασιατικούς προορισμούς όπως π.χ. το Βιετνάμ ή η Ταϊλάνδη.

Ήδη η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης η Lufthansa έχει ανακοινώσει πως «οι παρακάμψεις στην Ασία θα κοστίζουν ένα μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα». Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι αν τελικά ο κλειστός ρωσικός αεροπορικός χώρος παραμείνει μια πραγματικότητα στο μέλλον, πιθανότατα οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες. Για την ώρα, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν φτάσει ακόμα στα επίπεδα αριθμού μακρινών μεγάλων πτήσεων που είχαν πριν την πανδημία. Για την Lufthansa π.χ. για την οποία έγινε λόγος, αυτή τη στιγμή λόγω της μειωμένης ζήτησης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν σε αρκετές χώρες, η πτητική δραστηριότητά της στην Ασία έχει περιοριστεί στο 20% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.

Ανήσυχοι οι Αμερικανοί αλλά θέλουν να ταξιδέψουν

Η έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία έρχεται σε μία περίοδο που πολλοί Αμερικανοί, ειδικά όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Κάποιοι φαίνονται πιο διστακτικοί. Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας MMGY Global στην οποία συμμετείχαν Αμερικανοί ταξιδιώτες και την οποία επικαλούνται οι New York Times, το 47% απάντησε πως θα περιμένει να δει τις εξελίξεις στις Ουκρανία πριν προγραμματίσει ταξίδι στην Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό ήταν περίπου διπλάσιο από όσους απάντησαν ότι φοβούνται την πανδημία.

Πάντως για την ώρα, οι αμερικανικές εταιρείες που σχετίζονται με το ταξίδι δεν έχουν δει μαζικές ακυρώσεις. Και αυτό ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός πως οι ταξιδιώτες έχουν -από την περίοδο της πανδημίας- δεσμευτεί στο να είναι ευέλικτοι, αρκεί τελικά να μπορέσουν ταξιδέψουν.

Σε έρευνα της ιστοσελίδας TheVacationer.com, η οποία έχει σαν θεματολόγια πολιτικές και στρατηγικές που σχετίζονται με το ταξίδι, το 65% των ερωτηθέντων ενήλικων Αμερικανών απάντησε ότι θα συμβιβάζονταν με υψηλότερες τιμές, μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού ή κάποιο άλλο αποτρεπτικό παράγοντα αρκεί να μπορέσουν να ταξιδέψουν μέσα στο 2022.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ευρώπη παραμένει υψηλό μεταξύ των επιβατών. Η εφαρμογή αεροπορικών εισιτηρίων Hopper διαπίστωσε ότι οι τιμές στις πτήσεις με προορισμό την Ευρώπη από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις 16 Φεβρουαρίου από 660 σε 763 δολάρια μετ’ επιστροφής, γεγονός που αποδίδει στον ενθουσιασμό για τα ταξίδια μετά την Omicron αλλά και στον συνήθη εποχιακό κύκλο ανόδου των τιμών.

Στην ανατολική Ευρώπη

Προφανώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει τις επιπτώσεις για τον τουρισμό σε Ουκρανία αλλά και Ρωσία. Αλλά δεν είναι οι μόνες που επηρεάζονται. Οι δημοφιλείς στους ταξιδιώτες και γειτονικές στην Ουκρανία, Ουγγαρία και Πολωνία είχαν ήδη μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό τους από την πανδημία: «Είχαμε μία πολύ δυνατή διείσδυση στην κινέζικη αγορά πριν την πανδημία, η οποία εξαφανίστηκε», λέει στην Deutsche Welle ο Konrad Guldon, επικεφαλής του Πολωνικού Γραφείου Τουρισμού στο Bερολίνο. Μετά ήρθε η αρχή του 2022, η περιορισμοί για την πανδημία μειώθηκαν αλλά ακολούθησε η αβεβαιότητα του πολέμου. «Είναι πολύ νωρίς για να μπορεί να προβλέψει κανείς αν οι άνθρωποι θα ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια εξαιτίας του πολέμου», λέει ο Guldon. Δεν βλέπει επίδραση της κρίσης για όσους επιλέξουν διακοπές στην Πολωνία, ενώ οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και ξενώνες στην Πολωνία «Αυτό δεν γίνεται στα resorts που επιλέγουν συνήθως οι Γερμανοί και οι άλλοι τουρίστες από το εξωτερικό» εξηγεί. Επιπλέον, οι τουριστικά δημοφιλείς περιοχές της χώρας δεν συνορεύουν με την Ουκρανία. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακτές της Βαλτικής Θάλασσας και η δημοφιλής Κρακοβία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Ο Jochen Szech είναι πρόεδρος της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Entrepreneurs του Ταξιδιού και ιδιοκτήτης του Go East Reisen, ενός γερμανικού ταξιδιωτικού γραφείου το οποίο ειδικεύεται στην ανατολική Ευρώπη. Η ανησυχία του δεν είναι μόνο οικονομική, αν και έχει δει ήδη κάποιες ακυρώσεις σε ταξίδια με προορισμό την Πολωνία ή τις Βαλτικές χώρες.

Μεγαλύτερη αγωνία έχει για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του πολέμου. Διοργανώνει ταξίδια σε Ουκρανία και Ρωσία για περίπου τρεις δεκαετίες. «Έχω πολλούς φίλους εκεί, είναι κάτι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει για μένα», λέει σε συνέντευξη στην Deutsche Welle.

Προσπαθούσε για τρεις μέρες να επικοινωνήσει με έναν εργαζόμενο της ουκρανικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται. Τελικά το κατάφερε και έμαθε ότι ο συνεργάτης του ήταν απασχολημένος στο να οργανώσει την ασφαλή αποχώρηση της οικογένειας του από τη χώρα. Όταν επικοινώνησε με τη γυναίκα που εργαζόταν στη ρωσική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν για πάνω από 20 χρόνια, εκείνη ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τους: «Είχε μόλις ενημερωθεί από το αφεντικό της ότι απολύεται, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εταιρείας. Δεν θα έρχονται πια τουρίστες στη Ρωσία».

Αυτή είναι μία από τις πολλές ιστορίες που δείχνουν πως ο πόλεμος επηρεάζει ακόμα και εκείνους που νομίζουν πως είναι πολύ μακριά από αυτόν. Για τον τουρισμό και το ταξίδι, όμως, είναι μάλλον νωρίς για ασφαλείας προβλέψεις.

Boήθεια στην Ουκρανία μέσω Airbnb

To Αirbnb λειτουργεί ως ένας τρόπος να βοηθηθούν οι Ουκρανοί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κλείνουν διαμονή μέσω Airbnb σε πόλεις της Ουκρανίας όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, χωρίς να θέλουν να ταξιδέψουν εκεί, απλά και μόνο για να ενισχύσουν οικονομικά τους hosts αυτές τις δύσκολες μέρες.

Πριν από λίγες ημέρες ο Brian Chesky, συνιδρυτής και CEO του Airbnb είχε κάνει λόγο για πάνω από 61.000 διανυκτερεύσεις που κλείστηκαν στην πλατφόρμα μέσα σε 48, κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια που θα πάνε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.

Ας σημειωθεί ότι η πλατφόρμα Airbnb δεν είχε την πρωτοβουλία για την εκστρατεία στήριξης Ουκρανών στην Ουκρανία, αλλά την υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή. Την ίδια στιγμή έχει ανακοινώσει πως προσωρινά καταργεί τις προμήθειες για hosts και επισκέπτες στην Ουκρανία ενώ διακόπτει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Σε ποια νησιά θα πετάξουν υδροπλάνα

Νεμούτα: Οι άγνωστοι καταρράκτες της ορεινής Ηλείας που προσφέρουν ένα μοναδικό υδάτινο θέαμα

Ανοιξιάτικο σκι στα βουνά της Κρήτης -Μία μοναδική εμπειρία με θέα το Κρητικό Πέλαγος