Κτισμένο -κυριολεκτικά- στο τέρμα του δρόμου, το γραφικό Καρυδοχώρι (υψόμ. 640 μ.) απλώνεται στους πρόποδες του επιβλητικού Ορβήλου, φυσικό σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία, στο Β.Α. των Σερρών.

23

Αν και μικρό σε πληθυσμό, οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 100, και σχετικά απομακρυσμένο, το χωριό έχει καταφέρει να καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μία όμορφη εκδήλωση, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών από Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων που διοργανώνει μ΄ επιτυχία, κάθε αρχές Νοεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αθανάσιος» του χωριού. Μια γιορτή ουσιαστικά «υποδοχής» του χειμώνα και γνωριμίας των ξένων επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα -που δεν είναι και λίγα- συμβάλλοντας έτσι και στην ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, που εκθέτουν και πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά και στη γνωριμία ξένων επισκεπτών μ’ αυτήν την όμορφη αλλά απομακρυσμένη περιοχή των Σερρών.

Φέτος το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7/11/2021 στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, στην είσοδο του χωριού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν αγνά τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς των χωριών -Φαιάς Πέτρας, Καπνοφύτου, Αχλαδοχωρίου, Καρυδοχωείου – της γραφικής κοιλάδας του Κρουσοβίτη, που εκτείνεται Β.Α. του Σιδηροκάστρου μέσα σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Αν αποφασίσετε ν’ ανηφορίσετε προς τα εκεί, θα βρείτε: κηπευτικά, μελισσοκομικά, οινοποιητικά, τυροκομικά, αρωματικά φυτά, μαρμελάδες, γλυκά, άλευρα κ.α. Παράλληλα θα μπορείτε ν’ αγοράσετε καρύδια, κάστανα, ρίγανη, μήλα, πατάτες, κρεμμύδια, μέλι, τσίπουρο κ.α. Bασικά θα φύγετε με γεμάτο το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, με όλα τα αναγκαία για τον χειμώνα.

Το μεσημέρι τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου θα σας προσφέρουν δωρεάν ζεστή φασολάδα και σούπα λαχανικών, με χωριάτικο ψωμί από ξυλόφουρνο και πατατοσαλάτα από πατάτες της περιοχής. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το γνωστό συγκρότημα «Εβριτικη Ζυγιά» θα παρουσιάσει -με το δικό του ξεχωριστό τρόπο- θρακιώτικους σκοπούς και τραγούδια.

Αδράξτε παράλληλα την ευκαιρία για να γνωρίστε καλύτερα το γραφικό χωριό, που είναι κτισμένο στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Αθανασίου στην κορυφή του οποίου υπάρχει το ομώνυμο εξωκλήσι και τον μεσαίωνα υπήρχε κάστρο μ΄ εντοιχισμένη σλαβική επιγραφή του 1204 μΧ. Μπορείτε να περπατήσετε στα στενά σοκάκια του χωριού και να δείτε σπίτια με την χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν ανακατασκευάσει οι ιδιοκτήτες τους.

Στη μικρή πλατεία, με την πέτρινη βρύση και το πλατάνι, θα βρείτε γραφικές ψησταριές για φαγητό η καφέ. Πινακίδα επίσης, σας ενημερώνει για πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές στα παρακείμενα όρη Βροντούς (Λαϊλιάς).

Από το χωριό διέρχεται και το ελληνικό κομμάτι της «Πολιτιστικής Διαδρομής» του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σιδηρούν Παραπέτασμα» (Eurovelo 13). Ο δρόμος που συνεχίζει Β.Α. του Καρυδοχωρίου, χωματόδρομος και σε κακή κατάσταση συνήθως, οδηγεί στα μικρά χωριά Άνω Βροντού (18 χλμ) αλλά και Κατάφυτο Δράμας (16 χλμ) με τη γραφική τεχνητή λίμνη.

Στη διαδρομή θα δείτε μεγάλους πέτρινους όγκους και σχηματισμούς, που ενίοτε παραπέμπουν σε σεληνιακό τοπίο. Προσοχή : Εάν δεν έχετε όχημα 4Χ4 μην το επιχειρήσετε.

Τα γραφικά πέτρινα γεφύρια

Εκτός από το κλίμα και τη φυσική ομορφιά που το περιβάλλει, στη σκιά του Ορβήλου από τη μία και του καταπράσινου Λαϊλιά από την άλλη (που τελευταία κάποιοι «έβαλαν» στο μάτι θέλοντας να λειτουργήσει λατομείο στις πλαγιές του) το Καρυδοχώρι είναι γνωστό και για τα τρία εντυπωσιακά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, που ενώνουν τις δύο όχθες του Κρουσοβιτη, παραπόταμου του Στρυμόνα που πηγάζει βορειότερα και ρέει ανάμεσα στους ορεινούς όγκους κατηφορίζοντας Ν.Δ.

Eίναι τα γεφύρια των «Μύλων», των «Λιβαδιών» και της «Διασταύρωσης», τα οποία κατασκευάστηκαν από Ηπειρώτες μάστορες επί τουρκοκρατίας και αποτελούν μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Υπήρχε και το γεφύρι «Ποτιστικά» (Βοικόβτσα) το οποίο όμως καταστράφηκε κατά τον Α΄ Π.Π. από τις βουλγαρικές δυνάμεις.

Δεν είναι, όμως, τα μοναδικά παραδοσιακά γεφύρια που έχει η περιοχή. Στο Β.Α. άκρο των Σερρών, διασώζονται ακόμη δέκα γεφύρια που κτίστηκαν από Ηπειρώτες ή ΔυτικοΜακεδόνες μαστόρους τον 19ο αιώνα και πλέον έχουν γίνει ένα με τη φύση. Τα εννέα νοτιότερα μέσα και γύρω από το Αχλαδοχώρι και το ένα στον παλιό δρόμο για Άνω Βροντού. Στο Β.Α. άκρο της κοιλάδας του Κρουσοβίτη, βρίσκονται μαζεμένα τα περισσότερα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια στον χώρο της Μακεδονίας, τα οποία ένωναν παλαιότερα τα χωριά και τους κατοίκους τους με τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους, αλλά και πάνω από αυτά περνούσαν οι δρόμοι των καραβανιών από Σέρρες προς Βουλγαρία και αντίστροφα.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, μπορείτε ν΄ ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την γέφυρα των Μύλων, νότια της εκκλησίας του Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αριστερά της γέφυρας και μέσα στο ρέμα του Κρουσοβίτη, υπάρχουν οι βάθρες που οι παλαιότεροι αποκαλούσαν «κολυμπήθρες» και κάθε καλοκαίρι δροσίζονταν στα νερά τους.

Ξεκινώντας λοιπόν από τη γέφυρα των «Μύλων» θ’ ακολουθήσετε μια γραφική διαδρομή παράλληλα με το ρέμα του Κρουσοβίτη, δίπλα σε τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση, για να καταλήξετε στο γεφύρι της Διασταύρωσης και από εκεί στο Αχλαδοχώρι.

Κατά την πορεία σας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε επίσης έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό και έναν ανακατασκευασμένο παραδοσιακό μύλο, πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής ή εναλλακτικά καταλήξετε στο Αχλαδοχώρι. Η διαδρομή είναι βατή και αγγίζει τα 3,5 χλμ ανάμεσα στα τρία γεφύρια.

Στο κεφαλοχώρι Αχλαδοχώρι

Το Αχλαδοχώρι είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής (700 κατ.) μ’ έντονο παραδοσιακό χρώμα, έδρα κοινότητας που υπάγεται και το γειτονικό Καρυδοχώρι. Στην κορυφή του κεντρικού λόφου, δεσπόζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που κτίστηκε το 1870 και θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς στις Σέρρες. Εντυπωσιακή είναι και κρυμμένη εκκλησία των Αγίων Ταξιάρχων (1825) σ’ ένα γραφικό καλντερίμι με μακεδονίτικα σπίτια που μεταφέρει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο.

Μέσα και έξω απ’ το Αχλαδοχώρι υπάρχουν επίσης ακόμη εννέα πέτρινα παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια (στον Κρουσοβίτη και στο ρέμα Ασπροπόταμος) που είναι της ίδιας τεχνοτροπίας και χρονολογούνται την ίδια εποχή μ’ αυτά του Καρυδοχωρίου. Από το χωριό αυτό έχει ρίζες ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης. Εξού και η Ζουμπουλία Αμπατζίδου, ηρωίδα του δημοφιλούς κλασικού τηλεοπτικού σήριαλ «Στο Παρά Πέντε». Εννοείται πως θ΄ ακολουθήσει σύντομα αφιέρωμα του travel.gr στο χωριό της Ζουμπουλίας, που κρύβει επίσης πολλά όμορφα «μυστικά». Στο Αχλαδοχώρι θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες καθώς και Airbnb για ξεκούραση και ύπνο. Φαγητό και διαμονή επίσης, μπορείτε ν΄’ αναζητήσετε στο Σιδηρόκαστρο.

Στο Καρυδοχώρι θα φτάσετε ακολουθώντας μια γραφική διαδρομή Β.Α. του Σιδηροκάστρου, παράλληλα με το ρέμα του Κρουσοβίτη, μέσα σ΄ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια κ’ επιβλητικούς πέτρινους όγκους που οι ντόπιοι αποκαλούν και «Σερραϊκά Τέμπη» (Σιδηρόκαστρο, Αχλαδοχώρι, Καρυδοχώρι 26 χλμ/34’).

Το Καρυδοχώρι στον χάρτη

Να θυμάστε πως πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς για να φτάσετε εγκαίρως στο Καρυδοχώρι και να προλάβετε το Φεστιβάλ και τους πάγκους των παραγωγών γεμάτους. Αποστάσεις: Θεσσαλονίκη: 122 χλμ (1.40’), Δράμα : 126 χλμ (1.55’), Σέρρες : 55 χλμ (60’)

Πληροφορίες :

  • FB/Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδοχωρίου – Άγιος Αθανάσιος https://www.facebook.com/groups/241286802703207
  • www.agkistroaction.gr