Υπάρχει καλύτερο πράγμα από τις ελληνικές πίτες; Άλλοτε καλοψημένες και άλλοτε μαλακές, με μπόλικη ή αραιή γέμιση, οι πίτες είναι το κλασικό ελληνικό σνακ με το οποίο έχουμε συνδέσει παιδικές αναμνήσεις, γλυκές στιγμές και αμέτρητα οικογενειακά τραπέζια. Ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, το σίγουρο είναι ότι θα ανακαλύψετε και διαφορετικές πίτες με περίεργα ονόματα και υλικά που δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι θα βρίσκονται στριμωγμένα ανάμεσα σε δύο – λεπτά ή χοντρά – φύλλα ζύμης.

18

Αν και η πατρίδα της ελληνικής πίτας είναι αδύνατο να βρεθεί και σίγουρα η αναζήτηση της θα προκαλούσε μαγειρικό «εμφύλιο», μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ήπειρος κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στον γαστρονόμο χάρτη της ελληνικής πίτας. Με αφορμή αυτό, ψάξαμε και εντοπίσαμε τις πιο γνωστές πίτες της Ηπείρου που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε πριν μια εξόρμηση στην τόσο μαγευτική περιοχή της Ελλάδας.

Πλατσίντα

Είναι κοινή παραδοχή ότι οι τυρόπιτες στην Ήπειρο θα γέμιζαν με πολύ μεγάλη ευκολία έναν ολόκληρο τόμο. Δεν έχει σημασία αν τις προτιμάτε με φέτα ή ξυνομυζήθρα, με ή χωρίς αυγά, τραχανό ή σπανάκι, ψημένα ενδιάμεσα φύλλα ή δύο χοντρά φύλλα πάνω κάτω. Όποιον συνδυασμό και να επιλέξετε, οι ηπειρωτικές τυρόπιτες πάντα θα γεμίζουν το τραπέζι σας – μαζί με το στομάχι σας – και θα αποτελούν την λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που έχετε ξεμείνει από γαστρονομικές προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι.

Ανάμεσα, όμως, στις πολλές προτάσεις για τυρόπιτες, η πλατσιντα πάντα θα ξεχωρίζει. Ίσως, γιατί σε αντίθεση με τις περισσότερες πίτες, η πλατσίντα δεν έχει φύλλο. Καλά διαβάζετε. Μια πίτα χωρίς φύλλο. Η μοναδική αυτή πίτα – μοναδική γιατί φτιάχνεται μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου – ουσιαστικά είναι ένας ψημένος χυλός από αλεύρι, μαγιά και ζάχαρη γεμισμένος με χοντρά κομματάκια φέτας ή ξινομυζήθρας, ανάλογα πάντα με τις προτιμήσεις σας.

Μετά από μια γρήγορη παρασκευή και αρκετό φούσκωμα, δεν έχετε παρά να βάλετε το μίγμα για ψήσιμο και ιδού. Η ηπειρωτική πλατσίντα έτοιμη. Αν πάλι θέλετε να ενισχύσετε την γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και ψιλοκομμένο κίτρινο τυρί ή, αν θέλετε να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις, λίγη ντομάτα δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.

Κοθρόπιτα

«Μα καλά ρύζι στην πίτα;» θα ήταν η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα του να βάλετε ρύζι στην πίτα. Κι όμως. Η αρκετά διαδεδομένη πίτα με καταγωγή από τα Ιωάννινα είναι μια από τις πιο αγαπητές στην Ήπειρο. Ίσως, και πιο επίσημες.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι δύο. Από την μια, το ρύζι που με κάθε ομολογία σπάνια θα συναντήσετε σε μια πίτα και, από την άλλη, το ιδιαίτερο δίπλωμα της – ολόκληρη τέχνη – που προσδίδει στην πίτα μια καλλιτεχνική έως και αφηρημένη οπτική. Μια πίτα πραγματικό έργο τέχνης. Ουσιαστικά, η πίτα αποτελεί έναν συνδυασμό κρεατόπιτας που συνοδεύεται από ρύζι ψημένο σε ζωμό μέσα στον φούρνο. Τα κομμάτια του κρέατος τοποθετούνται προσεκτικά στην άκρη της πίτας και καλύπτονται από την ζύμη, ενώ το ρύζι τοποθετείται στο κέντρο. Όλα μαζί ψήνονται στον φούρνο και σερβίρονται σ’ ένα λαχταριστο κομμάτι.

Κοθρόπιτα/Photo: Νίκος Κόκκας

Η ιδιαίτερη πίτα που αποτελεί μια από τις πιο αρχοντικές συνταγές στην Ήπειρο, πολλές φορές είναι και η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ή απλώς το βασικό πρωτοχρονιάτικο πιάτο, ενώ σε πιο καθημερινές περιστάσεις είναι μια εξαιρετική πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι. Όπου και να την συναντήσετε, το σίγουρο είναι ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη από το πιάτο σας.

Τραχανόπιτα

Εξίσου αγαπητή και δημοφιλής είναι και η ηπειρωτική τραχανόπιτα. Όπως και ο τραχανός (ή τραχανάς, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε) δεν έχει μια ιδιαίτερη πατρίδα, έτσι και η τραχανόπιτα φτιάχνεται σε σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Όμως, η αλήθεια είναι πως η τραχανόπιτα έχει την τιμητική της στην Ήπειρο.

Αν και ο τραχανός έχει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς, δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί ότι η τραχανόπιτα είναι μία από τις καλύτερες και γρηγορότερες εναλλακτικές για κατανάλωση τραχανου. Η παρασκευή της τραχανόπιτας; Σχετικά βατή.

Βράζετε τον τραχανο σ’ ένα κατσαρολάκι με βούτυρο, γάλα και αλάτι μέχρι να γίνει μια ρευστή μάζα. Έπειτα, ρίχνετε το μίγμα σ’ ένα ταψί και το ψήνετε στον φούρνο. Μετά από λίγη ώρα, η τραχανόπιτα είναι έτοιμη. Βέβαια, όπως σε κάθε πίτα, έτσι κι εδώ, οι εναλλακτικές δίνουν και παίρνουν. Με τυρί φέτα ή χωρίς, κρέας ή όχι, ακόμα και κολοκυθάκια σε ορισμένες περιπτώσεις, η τραχανόπιτα δεν θα πάψει να διεγείρει την μαγειρική φαντασία χαρίζοντας νέες συνταγές και πρωτότυπες γεύσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Οι πίτες της Ραψάνης: Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα από τις μετρ του είδους

Πέλλα: Ένα μεζεδοπωλείο-γαστρονομικός προορισμός αναδεικνύει το πιο φημισμένο τοπικό προϊόν

3 διευθύνσεις για καλό φαγητό στα Γρεβενά