Στην εμβληματική Σαντορίνη, δίπλα στα εντυπωσιακά εστιατόρια με fine αλλά και “fun” dining, σύγχρονη ελληνική, ethnic fusion καθώς και comfort κουζίνα, στέκονται ταβέρνες που συναρπάζουν με το νόστιμο φαγητό τους, την πανέμορφη θέα τους και την μοναδική τους ατμόσφαιρα. Χτισμένες πάνω στο κύμα, αποτελούν άξιους πρεσβευτές της ανεμελιάς και της ανεκτίμητης απλότητας των ελληνικών νησιών και χαρίζουν ανεπανάληπτες στιγμές χαλάρωσης.

22

Βασισμένες σε ντόπιες, εποχιακές και αγνές πρώτες ύλες – όπως η περίφημη φάβα Σαντορίνης, τα ζουμερά σαντορινιά τοματατίνια και οι μοναδικές άσπρες μελιτζάνες του νησιού – προσφέρουν μια σειρά από παραδοσιακά αλλά και δημιουργικά πιάτα καθώς και ολόφρεσκα ψάρια που μυρίζουν Αιγαίο. Εμείς περιηγηθήκαμε στο γοητευτικό νησί των Κυκλάδων και σας προτείνουμε πέντε ταβέρνες που συναρπάζουν.

Ammoudi Fish Tavern


Κάτω από το γοητευτικό οικισμό της Οίας, συναντάμε, από το 2013, την κομψή ταβέρνα Αμμούδι της οικογένειας Καραμάνου. Χρισμένη σε τρία επίπεδα πάνω στο ομώνυμο γραφικό λιμανάκι, προσφέρει χαλάρωση και γεύμα υπό τους ήχους των κυμάτων του Αιγαίου. «Στην ταβέρνα μας δίνουμε έμφαση στα ολόφρεσκα ψάρια και τα θαλασσινά, χωρίς όμως να λείπουν και λίγες επιλογές σε κρεατικά», λέει ο Αποστόλης Καραμάνος. Το μενού περιλαμβάνει πληθώρα γευστικών ψητών, τηγανητών και μαγειρευτών πιάτων. Οι φίλοι των παραδοσιακών εδεσμάτων του νησιού, αλλά και όσοι έχουν vegan και vegetarian διαιτητικές προτιμήσεις, μπορούν να γευθούν την εκλεκτή φάβα, τους εξαίσιους σαντορινιούς τοματοκεφτέδες ή τους καλοψημένους κολοκυθοκεφτέδες του μαγαζιού.

Εξαιρετικές οι τραγανές μελιτζάνες με μους φέτας καθώς και οι δροσερές σαλάτες με την σαλάτα με γαρίδες, πορτοκάλι, αβοκάντο, σιμέτζι μανιτάρια και λαχανίδα αλλά και την κλασική χωριάτικη σαλάτα με ζουμερά σαντορινιά ντοματίνια και Νιώτικο σκοτύρι να ξεχωρίζουν. Στην ψαριέρα της ταβέρνας φιγουράρουν στείρες, ροφοί, μπαρμπούνια, αστακοί, κολοχτύπες, καραβίδες, γαρίδες και ότι άλλο φρέσκο φέρνει καθημερινά η τράτα.

Ψάρια και θαλασσινά προέρχονται από τα νερά της Σαντορίνης καθώς και γειτονικά κυκλαδίτικα νησιά, όπως αυτό της Νάξου και της Ίου. Θεσπέσια και ψημένα με ιδιαίτερη μαεστρία τα ψητά ψάρια. Πληθωρικό και μεστό το κριθαρώτο αστακού με λαδί τρούφας, τριμμένη τρούφα και σάλτσα από σαντορινιές ντομάτες και από αστακό. Καλά χυλωμένο και λαχταριστό το ριζότο με οστρακοειδή και καταπληκτικά τα λιγκουίνι με θαλασσινά. Το τηγάνι του μαγαζιού είναι ιδιαίτερα ελαφρύ με τις τηγανιτές γαρίδες με ούζο και πορτοκάλι να κλέβουν την παράσταση. Με πανέμορφη θέα και καταπληκτικό service, το Αμμούδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για γεύμα στην βόρεια πλευρά του νησιού.

Αμμούδι, 22860 72298

Fratzeskos


Δίπλα από τα βράχια στην παραλία της Περίσσας βρίσκεται, από το 2006, η ψαροταβέρνα Fratzeskos της οικογένειας Κατσίπη. Πήρε το όνομά της από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Υπάτιου Κατσίπη, ο οποίος, για πολλά χρόνια, χρησιμοποιούσε ως γραφείο το χώρο όπου σήμερα στεγάζεται η ταβέρνα. Με τραπέζια που ακουμπάν σχεδόν στην άμμο, προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και αξέχαστες στιγμές ξεγνοιασιάς, συνοδεία εξαίσιου φαγητού. Η ταβέρνα είναι ένας ναός αμιγούς κλασικής ψαροφαγίας που αναδεικνύει με εξαιρετική μαεστρία τη σχάρα, το τηγάνι αλλά και τα πιάτα με ζυμαρικά. «Τα ψάρια και τα θαλασσινά έρχονται καθημερινά από δικά μας καΐκια που έχουν τα αδέρφια του πατέρα μου» λέει ο Φρατζέσκος ο νεότερος, ο οποίος στέκεται, ήδη, δίπλα στον πατέρα του στην διοίκηση της περίφημης ταβέρνας. Εξαίσιο και απαλό το τηγάνι στους ντοματοκεφτέδες που γίνονται με τον παλιό κλασικό ντόπιο τρόπο – λιαστό ντοματάκι, που μένει παραπάνω στον ήλιο για να βγάλει τα αρώματα του, φρέσκια ντομάτα, κρεμμυδάκι και αλεύρι.

Δροσερή και ανάλαφρη η καβουροσαλάτα με πράσινη σαλάτα, ρόκα, ντοματίνια και φρέσκια καβουρόψιχα. Πληθωρική, και πέρα για πέρα εθιστική, η αστακομακαρονάδα με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα αλλά και από τα ζουμιά του αστακού, που χαρίζει στο πιάτο έξτρα γευστικό βάθος. Τα ολόφρεσκα ψητά ψάρια – σκορπίνες, ροφοί, φαγκρί, σκαθάρια και ότι άλλο φέρουν τα καΐκια – ψήνονται στην εντέλεια και σκορπούν σαγηνευτικές μυρωδιές σε όλη την παραλία. Το Fratzeskos προσφέρει και εξαιρετικά πιάτα ημέρας, ανάμεσά τους το δροσερό και αρωματικό καρπάτσιο, που κάνει την εμφάνισή του όταν «κάποιο ψάρι δεν έχει χτυπηθεί από τα δίχτυα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να βγει ένα τέλειο φιλέτο», όπως λέει ο Φρατζέσκος. Μπύρες, κρασιά καθώς και μια ενδιαφέρουσα λίστα από ούζα και τσίπουρα συνοδεύουν όμορφα το γεύμα. Με πρώτη ύλη ασυναγώνιστης φρεσκάδας και παραδοσιακές συνταγές, το κάθε πιάτο προσφέρει μια αγνή νοστιμιά, ενώ η οικογενειακή φιλοξενία ολοκληρώνει την ωραία εμπειρία.

Περίσσα, 22860 83488

Τα Δίχτυα


Στην κατά πολλούς ομορφότερη παραλία της Σαντορίνης, τον Περίβολο, συναντάμε την ψαροταβέρνα τα Δίχτυα. Ο Μιχάλης Τρουλάκης, γεννημένος στην Κρήτη και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ήρθε στο νησί για να επισκεφθεί φίλους του. Εκείνη η πρώτη επίσκεψη εξελίχθηκε σε μόνιμη διαμονή αφού αποφάσισε, το 1988, να ιδρύσει την περίφημη ψαροταβέρνα του, όταν μάλιστα «δεν υπήρχε ακόμα δρόμος μπροστά από το μαγαζί, ήταν μόνο παραλία» όπως λέει ο ίδιος. Με κομψή και συνάμα χαλαρή διακόσμηση και καταπληκτική θέα στην μοναδική μαύρη άμμο της παραλίας και τα γαλανά νερά της θάλασσας, τα Δίχτυα χαρίζουν ξεκούραση και γαλήνη.

Το παραδοσιακό μενού βασίζεται σε τοπικά αλλά και Κρητικά προϊόντα, προσφέρει ντόπιες λιχουδιές και εστιάζει στα ψάρια και τα θαλασσινά. Η εξαιρετική φάβα, οι αρωματικοί ντοματοκεφτέδες και η υπέροχη καπνιστή μελιτζάνα είναι μερικά από τα νόστιμα ορεκτικά που ανοίγουν τέλεια το γεύμα. Καταπληκτικές και οι δύο πίτες του μαγαζιού, η Σαντορινιά με λιαστό ντοματάκι, τυρί και ελιές, και η ψαρόπιτα με φρέσκο ψάρι, καρότο, κρεμμύδι και κολοκύθι. Ιδιαίτερα γευστικοί οι θαλασσινοί μεζέδες της ταβέρνας, ανάμεσά τους και οι ζουμερές σουπιές με πληγούρι που μαγειρεύονται με το μελάνι τους καθώς και ο άκρως δημιουργικός θαλασσινός μπεκρή μεζές με καλαμάρι, σουπιά, γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά. Πραγματικά θεσπέσιο το ολόκληρο ψάρι ημέρας στη γάστρα που βράζει με θαλασσινό νερό, ελαιόλαδο και πατάτες, οι οποίες ισορροπούν την αλμύρα της θάλασσας, και ψήνεται στην εντέλεια μέσα στον χτιστό φούρνο. Λαχταριστές και οι μακαρονάδες της ταβέρνας, με γαρίδες, αλλά και αστακό καθώς και η δωρική μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο. Από το μενού δεν λείπουν φυσικά και τα ολόφρεσκα, έντεχνα ψημένα στα κάρβουνα, ψάρια, ανάμεσά τους σφυρίδες, ροφοί, αστακοί, και συναγρίδες. Τα Δίχτυα κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις μέσα από την απλότητα και την καθαρότητα των γεύσεων που προσφέρουν.

Περίβολος, 22860 82818

Το Ψαράκι


Στη νότια πλευρά της Σαντορίνης, στο λιμανάκι της Βλυχάδας, συναντάμε, από το 2010, την ταβέρνα το Ψαράκι του Θανάση Σφουγκάρη. Το μακρόστενο μπαλκόνι, χτισμένο πάνω από τα βράχια, προσφέρει καταπληκτική θέα στη θάλασσα και ανεκτίμητες καλοκαιρινές στιγμές. Όπως μαρτυρά και το όνομα της ταβέρνας, το Ψαράκι δίνει έμφαση στους θησαυρούς της θάλασσας. Το μενού περιλαμβάνει πληθώρα άκρως γευστικών πιάτων που βασίζονται σε παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες συνταγές, επηρεασμένες από τη μεσογειακή και τη διεθνή κουζίνα. Από το μενού δεν λείπουν προϊόντα για τα οποία η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή όπως η φάβα, τα τοματίνια, η κάπαρη και η λευκή μελιτζάνα καθώς επίσης και εξίσου νόστιμες αλλά λιγότερο γνωστές πρώτες ύλες όπως η καρδαμίδα, το κατσούνι και το στρογγυλό κολοκυθάκι.

Στις σαλάτες, ξεχωρίζει η πλούσια καβουροσαλάτα με μαρούλι, αβοκάντο, ντοματίνια και φρέσκο κρεμμυδάκι. Δροσερό το καρπάτσιο από ψάρι ημέρας και εξαιρετικό, με ελαφρώς όξινες νότες, το σεβίτσε από λαβράκι με χυμό εσπεριδοειδών και πιπεριές. Ιδιαίτερο το καπνιστό χέλι που σερβίρεται πάνω σε φακές με τοματίνια καθώς και οι γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο. Καλοψημένες και γευστικές οι λευκές μελιτζάνες φούρνου με φέτα και ντομάτα καθώς και οι ψητές σαρδέλες φιλέτο με κρεμμύδι και αρωματικά αλλά και η πληθωρική γαριδομακαρονάδα με ντομάτα και βασιλικό. Η ψαριέρα του μαγαζιού γεμίζει καθημερινά με ολόφρεσκα ψάρια. Σφυρίδες, τσιπούρες, σαργοί, φαγκρί, μπαρμπούνια καθώς και σκορπίνες και αστακοί ψήνονται έντεχνα και χαρίζουν μοναδικές ψαροφαγικές απολαύσεις. Με παραδοσιακές αλλά και πιο δημιουργικές συνθέσεις, το Ψαράκι είναι ένας αξιόλογος προορισμός για καλό, φρέσκο ψάρι.

Μαρίνα, Βλυχάδα, 22860 82783

Σπηλιά του Νικόλα


Στο Ακρωτήρι, κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους, βρίσκεται η Σπηλιά του Νικόλα. Η μικρή σπηλιά, που έφτιαξε ο μπάρμπα Νικόλας για κείνον και τη βάρκα του, γρήγορα αναδείχθηκε σε στέκι των φίλων του, που έσπευδαν να απολαύσουν τις λιχουδιές της κουζίνας και το καλό κρασί. Το 1967, το μικρό στέκι μετατράπηκε σε ταβέρνα και στην παρέα προστέθηκαν οι εργάτες του έργου ανασκαφής των αρχαιολογικών χώρων ενώ, μέσα στα 55 χρόνια λειτουργίας της, προστίθενται συνεχώς θαμώνες που εκτιμούν το καταπληκτικό, σπιτικό φαγητό της. Η σπηλιά χαρίζει δροσιά τα καλοκαίρια και η βεράντα πάνω στα βότσαλα στιγμές χαλάρωσης με φόντο τη θάλασσα. Με τον Μηνά Αλεφραγκή, τρίτη γενιά ιδιοκτήτη, στο τιμόνι, η ταβέρνα συνεχίζει να προσφέρει σπιτικό κρασί και παραδοσιακή κουζίνα, στηριζόμενη σε βιολογικά και εποχιακά, φυτικά και ζωικά, προϊόντα που προέρχονται από τη μεγάλη φάρμα της.

Το εκτενές μενού περιλαμβάνει πολλές σαντορινιές νοστιμιές, ανάμεσά τους και φάβα παντρεμένη – μια απίθανη παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής με τσιγαρισμένη φάβα, κρεμμύδι, κάπαρη και ντοματάκι –, ψητή άσπρη μελιτζάνα, ντοματοκεφτέδες με μπακαλιάρο, σκορδομακαρονάδα, αρνάκι γιαχνί και μουσακά της παλιάς εποχής που, όπως λένε και στο μαγαζί, φέρνει τις «γεύσεις ολόκληρου του νησιού σε ένα πιάτο». Στο μενού βρίσκονται και αγαπημένα εδέσματα από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως πλούσια γεμιστά, αρωματικά σουτζουκάκια και ζουμερά μπιφτέκια στα κάρβουνα από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά. Πολλές και οι επιλογές για τους λάτρεις του ψαριού. Συγκλονιστικής νοστιμιάς το φρέσκο ψητό καλαμάρι που γεμίζεται με ρύζι, λαχανικά, φέτα και κομμάτια καλαμαριού ενώ ανεπανάληπτη είναι η μακαρονάδα θαλασσινών με κόκκινη σάλτσα βασιλικού και άρωμα ούζου. Καταπληκτικά, επίσης, τα τηγανιτά καθώς και τα ψητά ψάρια που προμηθεύονται καθημερινά, ανάμεσά τους και σκορπίνες, ροφοί, μελανούρια και αστακοί. Το ασυναγώνιστο φαγητό, η καταπληκτική θέα και η γνήσια φιλοξενία κάνουν σίγουρη την ένταξη σας στην παρέα της Σπηλιάς του Νικόλα.

Ακρωτήρι, 22860 82303

Διαβάστε ακόμα:

Vezené Santorini –Ανοιχτή Φωτιά στο νησί του ηφαιστείου

6 κορυφαία comfort εστιατόρια της Σαντορίνης

5 κορυφαία εστιατόρια της Σαντορίνης με σύγχρονη ελληνική και ethnic fusion κουζίνα