Ήταν κάπου στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν πήγα καλεσμένος για διήμερο στα Βίλια, σε σπίτι φίλων. Η Μιμίκα και ο Αντώνης μού είχαν μιλήσει πολλές φορές για τις ομορφιές της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι είχα περάσει άλλη μία φορά πέρυσι το καλοκαίρι μετά από μπάνιο στο Πορτο Γερμενό. Ήταν, μάλιστα, από τις ημέρες που η Ελλάδα ολόκληρη ήταν καμίνι. Είχα σταματήσει για φαγητό, αλλά η ζέστη ήταν καταλυτικός παράγοντας ώστε να περιοριστεί η διάθεση. Φτάσαμε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Βγήκαμε στην πλατεία για φαγητό. Νόστιμη πανσέτα και ωραίες σαλάτες.

13

«Αύριο το πρωί θα φάμε πρωινό από τον φούρνο της Ισμήνης» είπε η φίλη μου, χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες. Πράγματι, το επόμενο πρωινό, βγήκαμε για περπάτημα στο χωριό. Στρίψαμε σε ένα μικρό στενό-ανηφόρα και στα αριστερά μας, είδα τον φούρνο. Ξυλόφουρνος κανονικός.

Εκείνη την ώρα, έβγαζαν από τον φούρνο μεγάλες φραντζόλες, ενώ είχαν ήδη ξεφουρνίσει τρία μεγάλα ταψιά με σπανακόπιτα και τυρόπιτα. Βλέποντας το φύλλο της σπανακόπιτας, ήρθε στο νου μου η χειροποίητη αυθεντική σπανακόπιτα που βρίσκουμε πλέον όλο και πιο σπάνια.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(350299)
      ["id"]=>
      int(350299)
      ["title"]=>
      string(25) "i-kyria-eleni-ston-fourno"
      ["filename"]=>
      string(37) "i-kyria-eleni-ston-fourno-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(389589)
      ["url"]=>
      string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(127) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/enas-drastirios-xylofoyrnos-92-eton-sto/attachment/i-kyria-eleni-ston-fourno/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(158) "Η κα Ελένη Τσούγκου είναι η σημερινή ιδιοκτήτρια του φούρνου/Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(25) "i-kyria-eleni-ston-fourno"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(350236)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-29 11:50:23"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-29 11:54:16"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/i-kyria-eleni-ston-fourno-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η καπνιά του φούρνου

Παρατηρώ τον φούρνο, ο οποίος είναι ακριβώς όπως ήταν και πριν από πολλές δεκαετίες. Η καπνιά έχει μαυρίσει το επάνω μέρος του μαγαζιού, ενώ, όπως ανοίγουν για να ξεφουρνίσουν, βλέπεις το μέγεθός του και το πεντακάθαρο οβάλ εσωτερικό του.

Καθώς περνάει η ώρα, έρχεται στο μαγαζί η Πολυτίμη. Είναι γελαστή και ευδιάθετη. «Αυτή είναι η πολύτιμη Πολυτίμη» θα μου πει η κυρία Ελένη. Η Πολυτίμη είναι η βαφτιστήρα της, η οποία έρχεται καθημερινά και την βοηθάει στο φούρνο. «Μελοκούλουρο δοκιμάσατε;» θα μας ρωτήσει. Το μελοκούλουρο, λοιπόν, είναι ένα ακόμη δημιούργημα της κυρίας Ελένης, το οποίο φτιάχτηκε για ειδικό σκοπό. Θα μας πει: «Όταν δημιουργήθηκε στα Βίλια ο σταθμός της πυροσβεστικής, ήθελαν οι πυροσβέστες κάτι διαφορετικό. Πόσες τυρόπιτες και σπανακόπιτες να φας;». Έτσι, λοιπόν, έφτιαξαν το μελοκούλουρο. Μοιάζει με κουλούρι Θεσσαλονίκης αλλά έχει ζυμωθεί με την προσθήκη μελιού. Αυτό το συστατικό τού έχει δώσει ιδιαίτερη υφή και γεύση.

Στη διαδρομή από τις Ερυθρές

Εκείνη την ημέρα, μιλήσαμε αρκετή ώρα. Μία ακόμη ημέρα, που περνούσα με το αυτοκίνητο, πηγαίνοντας από τις Ερυθρές στην Αθήνα, μπήκα και πάλι στο χωριό. Αγόρασα ψωμί και σπανακόπιτα. «Πάρε και αυτό το μελοκούλουρο για το δρόμο» μου είπε η κυρία Ελένη. Δοκίμασα μία μπουκιά και το άφησα δίπλα. Μέχρι να φτάσω στην Αθήνα, το είχα φάει ολόκληρο. Το σταρένιο ψωμί με το προζύμι, κράτησε για μέρες.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(350316)
      ["id"]=>
      int(350316)
      ["title"]=>
      string(33) "vilia-attikis-fournos-isminis (2)"
      ["filename"]=>
      string(43) "vilia-attikis-fournos-isminis-2-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(874013)
      ["url"]=>
      string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(133) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/enas-drastirios-xylofoyrnos-92-eton-sto/attachment/vilia-attikis-fournos-isminis-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(46) "Photo: Δημήτρης Σταθόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(31) "vilia-attikis-fournos-isminis-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(350236)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-29 12:04:04"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-29 12:51:51"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vilia-attikis-fournos-isminis-2-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Κομμάτι της αυθεντικής Ελλάδας

Ο φούρνος αυτός θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας από τους τελευταίους ξυλόφουρνους της Αττικής. Στο δικό μου μυαλό, όμως, είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός ξυλόφουρνος. Είναι όλα αυτά που μας συνδέουν με την αυθεντική Ελλάδα. Με μία καθημερινότητα πιο απλή και ταυτόχρονα πιο ουσιαστική και πολύτιμη. Ο φούρνος στα Βίλια είναι ένας λόγος να περνάω πού και πού και από αυτό το χωριό, βλέποντας τη ζωή να συνεχίζεται σε έναν άλλο, πιο ουσιαστικό ρυθμό.

Διαβάστε ακόμα:

Μανόλης Χαρούλης: Μια αυθεντική κρητική φιγούρα στην Ορεινή Κρήτη

Ένα ρυζόγαλο 50 ετών στα Βίλια της Αττικής που δεν χρειάστηκε ποτέ marketing

Μπακαλιάρος, ο ξένος που έγινε δικός μας στο τελετουργικό ελληνικό τραπέζι