Μετά τα επιτυχημένα ιταλικά εστιατόρια Masseria, με ένα αστέρι Michelin, και Officina, ο δραστήριος σεφ αξιοποίησε τις ελληνικές του αισθήσεις, και, σε συνδυασμό με την ώριμη μαγειρική του γνώση του, έφερε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ το ελληνικό εστιατόριο Philotimo, το οποίο πριν από λίγες μόλις ημέρες, ακολούθησε το ελληνικό wine bar Kaimaki.  

17

Η ελληνική πλευρά της οικογένειας του Stefanelli, μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του 1920 από την Τραπεζούντα, ενώ το γενεαλογικό της δέντρο έχει τις ρίζες του και στην Απουλία. Το «πάντρεμα» των δύο χωρών, έχει ως αποτέλεσμα να αναμειγνύονται συχνά οι παραδοσιακές γεύσεις από τις περιοχές της Μεσογείου, δημιουργώντας πιάτα με καλά κρυμμένα μυστικά και από τις δύο κουζίνες. Όπως εξηγεί ο σεφ στους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας, το Philotimo επικεντρώνεται γύρω από αυτή τη βασική αξία του να θέλεις να φροντίζεις κάποιον, χωρίς να ρωτάς.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(101483)
      ["id"]=>
      int(101483)
      ["title"]=>
      string(23) "νικολαςστεφ1"
      ["filename"]=>
      string(27) "νικολαςστεφ1.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(922817)
      ["url"]=>
      string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1.jpg"
      ["link"]=>
      string(114) "https://www.travel.gr/food_and_drink/nicholas-stefanelli-o-ellinoitalikis-katagogis-sef-m/attachment/nikolasstef1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "12"
      ["description"]=>
      string(56) "O σεφ Nicholas Stefanelli/ Photo: Facebook (Masseria)"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "nikolasstef1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(101472)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-10 08:01:01"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-10 08:09:01"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1365)
      ["height"]=>
      int(2048)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/νικολαςστεφ1.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Μετά από 12 εξερευνητικά ταξίδια στην Ελλάδα και 3 ολόκληρα χρόνια σκληρής δουλείας, ώστε η αγάπη του να μετουσιωθεί σε γεύση, ο σεφ Stefanelli ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής κουζίνας, λαξεύοντας στα πιάτα του μικρά αριστουργήματα που συνδυάζουν τη μοντέρνα με την κλασική ελληνική αισθητική.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(101499)
      ["id"]=>
      int(101499)
      ["title"]=>
      string(17) "φιλοτιμο3"
      ["filename"]=>
      string(21) "φιλοτιμο3.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(123853)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/nicholas-stefanelli-o-ellinoitalikis-katagogis-sef-m/attachment/filotimo3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "12"
      ["description"]=>
      string(131) "Το μενού στο Philotimo αφιερώνεται  στις γεύσεις της Ελλάδας/ Photo: Facebook (Philotimo)"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "filotimo3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(101472)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-10 08:11:31"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-10 08:12:51"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(1440)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3-300x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3-768x768.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3-1024x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1440)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/φιλοτιμο3.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1440)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(4) "left"
  }
}
	

Το μενού στο Philotimo αφιερώνεται  στις γεύσεις της Ελλάδας και τις τοπικές λιχουδιές της. Εκτείνεται από τις βουνοπλαγιές των ελληνικών νησιών με άρωμα από άγριο δεντρολίβανο και λεβάντα, στους αμπελώνες της Μακεδονίας με επικεφαλής μικρούς Έλληνες οινοποιούς, έως τα παραθαλάσσια πελοποννησιακά χωριά όπου οι κάτοικοι δημιουργούν ελαιόλαδο και μέλι παγκόσμιας κλάσης.

Το μενού γευσιγνωσίας των 5 πιάτων,  εξερευνά τη διασταύρωση της ελληνικής και της ιταλικής κληρονομιάς του σεφ και περιλαμβάνει γεμιστά σπιτικά ζυμαρικά, ελληνικές χυλοπίτες με αστακό και ντομάτα, αλμυρούς λουκουμάδες, κρεμώδη ταραμοσαλάτα, ψητό χταπόδι, ζουμερό αρνάκι, μαγειρευτά με αυγολέμονο, άνηθο και ελιές θρούμπες,  αλλά και την κορυφαία ψαρόσουπα με μοναδικά ψαρικά και θαλασσινά από την ψαραγορά της Αθήνας, να πετούν απευθείας στην Ουάσιγκτον, όταν ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις το καλοκαίρι.

Σε όλα του τα πιάτα, ο σεφ  χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, βότανα και ελιές από μικρούς παραγωγούς, ενώ ορισμένα από αυτά τα συστατικά καλλιεργούνται ή φτιάχνονται ειδικά για το εστιατόριο.

Το κελάρι του, το οποίο  περιλαμβάνει μία ζεστή τραπεζαρία με έντονη την αίσθηση της οικειότητας, φιλοξενεί περίπου 70% ελληνικά κρασιά, καθώς και κρασιά από άλλες περιοχές που εξερευνούν την ελληνική διασπορά.  

Ακριβώς δίπλα από το Philotimo, λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου και το καινούριο «έφηβο παιδί» του σεφ, το wine bar Kaimaki, συμπληρώνοντας έτσι την ωδή στην ελληνική γαστρονομία.

		array(1) {
  [0]=>
  array(3) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(101509)
      ["id"]=>
      int(101509)
      ["title"]=>
      string(10) "philotimo1"
      ["filename"]=>
      string(14) "philotimo1.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(87166)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1.jpg"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/nicholas-stefanelli-o-ellinoitalikis-katagogis-sef-m/attachment/philotimo1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "12"
      ["description"]=>
      string(162) "Το Kaimaki σερβίρει πειραματικά κοκτέιλ με μαστίχα Χίου και ελληνικά βότανα/ Photo: Facebook (Philotimo)"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "philotimo1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(101472)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-10 08:16:47"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-10 08:18:26"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(1800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/philotimo1.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
  }
}
	

Στα σχέδια του σεφ, είναι το Kaimaki να ανοίγει νωρίς, για ελληνικό καφέ και γλυκιά ή αλμυρή μπουγάτσα και να συνεχίζει ως wine bar με λιγότερο γνωστά ελληνικά κρασιά από τα ελληνικά νησιά, πειραματικά κοκτέιλ με μαστίχα Χίου και ελληνικά βότανα, καθώς και αγαπημένα ελληνικά πιάτα όπως μεζέδες, ντολμαδάκια, φάβα, ελληνικά τυριά και αλλαντικά και φυσικά γύρος και σουβλάκι στην καλύτερη εκδοχή τους.

Εν τω μεταξύ, το 2022 αποδεικνύεται πολύ έντονο και δημιουργικό για τον Nicholas Stefanelli, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τρία πρωτότυπα εγχειρήματα στο ξενοδοχείο The Morrow Washington DC, Curio Collection by Hilton, που κάνει το ντεμπούτο του το ερχόμενο φθινόπωρο: Το Le Clou, μια μοντέρνα εκδοχή της παραδοσιακής γαλλικής μπρασερί, το Vesper, ένα οικείο κοκτέιλ lounge με μύηση στο χαβιάρι και ζωντανή μουσική και το lounge bar The Morrow, γευστικό τρίπτυχο που αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμα:

Aπό το Πεκίνο μέχρι την Αλάσκα: Τα εστιατόρια που υμνούν την ελληνική κουζίνα στα πέρατα του κόσμου

Yorgaki: Ένα αυθεντικό ελληνικό καφενείο στην καρδιά του Παρισιού

Το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο του πλανήτη με αστέρι Michelin