Αν βρεθείτε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές στην Κύπρο, δοκιμάστε στην έξοδό σας το εθνικό κοκτέιλ του νησιού. Το Brandy Sour, κονιάκ, λεμονάδα, σταγόνες αγκοστούρα, με ιστορία που φτάνει στη δεκαετία του 1940 και τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου.

20

Οι fans του Brandy Sour λένε πως το κοκτέιλ είναι ιδανικό για το τέλος μιας κουραστικής μέρας δίπλα στη θάλασσα ή μετά από πεζοπορία μέσα στα πλούσια δάση του νησιού με τα οργανωμένα μονοπάτια.

Για την ιστορία, το αγαπημένο κοκτέιλ της Κύπρου δεν «γεννήθηκε» σε κάποια δημοφιλή παραλία, αλλά σε υψόμετρο 1.200 μ. στην «καρδιά» του φημισμένου δάσους των Πλατρών στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους.

Ήταν η εποχή που οι Πλάτρες μεσουρανούσαν ως κορυφαίο κοσμοπολίτικο ορεινό θέρετρο με κορωνίδα των ξενοδοχείων το θρυλικό Forest Park, το πρώτο ξενοδοχείο διεθνών προδιαγραφών που λειτούργησε στο νησί και φέτος συμπληρώνει 85 χρόνια λειτουργίας.

«Πνιγμένο» στα πεύκα του πυκνού δάσους, στο δυτικό άκρο των Πλατρών, το Forest Park αποτελεί έως σήμερα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικού Μοντερνισμού της δεκαετίας του 1930, εντυπωσιάζοντας με τις ημικυλινδρικές απολήξεις του.

Ανάμεσα σε αυτούς που απόλαυσαν τα δωμάτια και τις ανέσεις του, ήταν ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, που στο μπαλκόνι του κυκλικού δωμάτιου του δεύτερου ορόφου εμπνεύστηκε την «Ελένη» και τον στίχο : «Τα αηδόνια δεν θα σε αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες», η πριγκίπισσα Μαίρη -θεία της βασίλισσας Ελισάβετ- η συγγραφέας Δάφνη Ντι Μωριέ -εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε την «Ρεβέκκα» που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ- αλλά και ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ.

Brandy Sour/Photo : Παν.Σαββίδης

Στον Φαρούκ οφείλει η Κύπρος το εθνικό της κοκτέιλ. Ή πιο σωστά στον τότε μπάρμαν του Forest Park Στέλιο Σουρμελή, ο οποίος παρασκεύασε το Brandy Sour προκειμένου να απολαμβάνει ο διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου, ένα αλκοολούχο δροσιστικό ποτό που όμως η εικόνα του θα έμοιαζε σε Ice Tea, λόγω των μουσουλμανικών χρηστών ηθών.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(99338)
      ["id"]=>
      int(99338)
      ["title"]=>
      string(3) "P10"
      ["filename"]=>
      string(7) "P10.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(170043)
      ["url"]=>
      string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10.jpg"
      ["link"]=>
      string(119) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/brandy-sour-to-ethniko-kokteil-tis-kyproy-kai-i-id/attachment/p10-22/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(129) "O αείνηστος Στέλιος Σουρμελής, όταν ήταν μπάρμαν/Photo : Mιχάλης Σουρμελής"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(6) "p10-22"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(99311)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-02 12:58:07"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-02 13:02:15"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(768)
      ["height"]=>
      int(1024)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(768)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P10.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(768)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1024)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο Φαρούκ Α΄ της Αιγύπτου (1920-1965) ήταν ο δέκατος μονάρχης της Δυναστείας του Μοχάμεντ Άλι και ο προτελευταίος Βασιλιάς της Αιγύπτου και του Σουδάν. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Φουάντ τον Α΄, το 1936. Πέθανε εξόριστος στην Ιταλία. Ο ακριβής τίτλος του ήταν «Υψηλή Μεγαλειότητα Φαρούκ Α΄, υπό τη χάρη του Θεού, Βασιλέας της Αιγύπτου και του Σουδάν, Ηγεμόνας της Νούμπια, του Κορντοφάν και του Νταρφούρ». Με την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952, ο Φαρούκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το βασιλικό του αξίωμα για χάρη του ανήλικου γιου του, Αχμέντ Φουάντ, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως Βασιλιάς Φουάντ Β΄, σε νηπιακή ηλικία αλλά καθαιρέθηκε το 1953 βάζοντας τέλος στη δυναστεία του Μοχάμεντ Άλι.

Τη δεκαετία του 1940 και μετά το τέλος του Β΄ Π.Π. ο μοιραίος -όπως αποδείχθηκε- διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου, επισκεπτόταν συχνά την Κύπρο για ολιγοήμερες διακοπές, επιλέγοντας το Forest Park για τη διαμονή του. Ο Φαρούκ και η συνοδεία του, επέλεγαν πάντα τις σουίτες 177 και 176 του ξενοδοχείου, που υπάρχουν έως τις μέρες μας.

Λέγεται πως το 1946 σε μία επίσκεψη του Φαρούκ στις Πλάτρες, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία επιφανών Κυπρίων και ξένων αξιωματούχων, «γεννήθηκε» το Brandy Sour, όταν ο βοηθός του διαδόχου ζήτησε από τον μπάρμαν του ξενοδοχείου να του φτιάξει διακριτικά ένα κοκτέιλ που εμφανισιακά θα έδινε την εντύπωση πως πρόκειται για κρύο τσάι, αλλά ουσιαστικά θα ήταν αλκοολούχο.

Ο Φαρούκ ήταν κοσμοπολίτης, είχε λάβει δυτική εκπαίδευση, και ενίοτε τα … «έτσουζε». Ωστόσο ήταν και διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου και ως πιστός μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να καταναλώνει δημόσια αλκοόλ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί σκάνδαλο. Τη λύση την έδωσε ο νεαρός τότε Σουρμελής, μπάρμαν του Forest Park που χτύπησε αρχικά στο σέικέρ -σε πλήρη συγχρονισμό- δύο μεζούρες του καλύτερου κυπριακού μπράντι με μία μεζούρα λεμονάδα. Στη συνέχεια πρόσθεσε δύο σταγόνες αγκαστούρα, γέμισε με παγάκια το σέικερ και έριξε αρκετή σόδα στο μείγμα του. Μια φέτα λεμονιού συμπλήρωσε την ψευδαίσθηση πως δεν πρόκειται για κοκτέιλ αλλά για δροσιστικό παγωμένο τσάι. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Brandy Sour, που έμελλε στη συνέχεια να συνδεθεί με την Κύπρο. To bar του Forest Park, με τα αυθεντικά σκαμπό της δεκαετίας του 1950 σε κόκκινο χρώμα, διατηρείται ακόμη όπως ήταν την εποχή που ο Φαρούκ απολάμβανε το -χωρίς τύψεις- το παγωμένο Brandy Sour του.

Πολύ γρήγορα το κυπριακό κοκτέιλ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο στα ορεινά θέρετρα αλλά και στα παράλια του νησιού, μαζί με την άνθηση του μαζικού τουρισμού.

Όταν ο Σουρμελής εργάστηκε στο Ledra Palace της Λευκωσίας, είχε καταφέρει να μετατρέψει το bar του ξενοδοχείου, σε ένα από τα πέντε πιο δημοφιλή μπαρ της Ευρώπης. Ο βρετανός δημοσιογράφος π, ο Βρετανός Σάντι Γκάλ, που είχε μείνει στο ξενοδοχείο είχε γράψει: «Έμεινα στο περίφημο Λήδρα Πάλας, όπου ο μπάρμαν έφτιαχνε τα καλύτερα Brandy Sour». Αργότερα ο Στέλιος Σουρμελής «καταχωρήθηκε» και στο βιβλίο Guinnes, αφού κατάφερε να ετοιμάσει 400 Brandy Sour σε χρόνο ρεκόρ.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(99326)
      ["id"]=>
      int(99326)
      ["title"]=>
      string(2) "P4"
      ["filename"]=>
      string(6) "P4.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(596688)
      ["url"]=>
      string(55) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4.jpg"
      ["link"]=>
      string(118) "https://www.travel.gr/food_and_drink/wine-spirits/brandy-sour-to-ethniko-kokteil-tis-kyproy-kai-i-id/attachment/p4-19/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(43) "Brandy Sour/Photo : Παν.Σαββίδης"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(5) "p4-19"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(99311)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-02 12:57:40"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-02 12:59:42"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1500)
      ["height"]=>
      int(2000)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(55) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/P4.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1500)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2000)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Υλικά (για 1 κοκτέϊλ)

  • 50 ml κονιάκ
  • 2-3 σταγόνες αγκοστούρα
  • 60 ml λεμονάδα
  • Σόδα για να συμπληρώσουμε
  • Παγάκια
  • ½ φέτα λεμόνι
  • 1 κεράσι γλασέ περασμένο σε οδοντογλυφίδα

Εκτέλεση

  • Σε δύο μικρά πιατάκια τοποθετούμε στο ένα λίγο νερό και στο άλλο λίγο αλάτι. Γυρίζουμε ένα ψιλό και μεγάλο ποτήρι σωλήνα και βουτάμε το στόμιο του πρώτα στο νερό και μετά στο αλάτι για να διακοσμήσουμε το ποτήρι.
  • Ρίχνουμε στο ποτήρι το κονιάκ, την αγκοστούρα, τη λεμονάδα, τη σόδα και τα παγάκια. Ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην χαλάσουμε τη διακόσμηση του στόμιου του ποτηριού.
  • Διακοσμούμε με το λεμόνι, το κεράσι και το απολαμβάνουμε.

Πληροφορίες :

Διαβάστε ακόμα:

6 αθηναϊκά bar για τις ζεστές νύχτες στην πόλη

Οι 7 κορυφαίες τάσεις στα ποτά για το 2022 -Eμφιαλωμένα κοκτέιλ, Bubble Tea

Αποστολή στη Σαντορίνη -Μέσα σε 8 κορυφαία επισκέψιμα οινοποιεία που θα σας μείνουν αξέχαστα