Το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (Τhis is Athens-CVB), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO & DES και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB), ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν κοινές στρατηγικές δράσεις, που θα στηρίξουν τον συνεδριακό τουρισμό και θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. 

18

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, οι τρεις σημαντικοί φορείς του συνεδριακού τουρισμού της χώρας μας επισφράγισαν, με την υπογραφή ενός μνημονίου, τη στενή συνεργασία που έχει θεμελιωθεί από την πρώτη κιόλας περίοδο της πανδημίας μέσω της σύμπραξης «Greek Meetings Alliance» (GMA).

 Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε τη σημασία αυτής της σύμπραξης για τη στήριξη του τουρισμού, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ώστε να παραμείνει ψηλά η Αθήνα στην κατάταξη των συνεδρίων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο (σήμερα είναι 6η στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο).  

Συνεργασία με αφετηρία την περίοδο της πανδημίας:

Η συνεργασία των τριών φορέων έχει αφετηρία τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκε η σύμπραξη Greek Meetings Alliance  (GMA) για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση στον συνεδριακό κλάδο. Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις στη μετά-Covid εποχή οι συνεργαζόμενοι φορείς ανέπτυξαν δράσεις με κοινό στόχο να υποστηριχθούν τα μέλη τους, αλλά και συνολικά η τουριστική βιομηχανία. 

 Η σύμπραξη ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως την πρώτη πανελλήνια έρευνα για τον συνεδριακό τουρισμό (Ιούλιος 2020) στην οποία καταγράφηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων, αλλά και τη διοργάνωση δύο υβριδικών συναντήσεων (The Greek Meetings Industry – Open Web Forum  Series), στις οποίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας και ακολούθως η στρατηγική για το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού.

 Η Σίσσυ Λυγνού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων HAPCO & DES, ανέφερε: «Η Greek Meetings Alliance στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για τη δύναμη της συνεργασίας, αλλά και την ικανότητα της Ελλάδας να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό. Ξεκινώντας από ένα όραμα, που γεννήθηκε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα και τον Ελληνικό Τουρισμό, οι τρεις κορυφαίοι Οργανισμοί που εκπροσωπούμε και προωθούμε τη βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων στη χώρα, προχωρήσαμε σε μία σειρά επιτυχημένων κοινών δράσεων, σε πείσμα των καιρών, που επισημοποιείται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας. Η σύμπραξη αυτή αποτελεί σταθμό στην ιστορία του HAPCO & DES, που θέτει πάντα υψηλούς στόχους στην προάσπιση και προβολή του ελληνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού. Ο Σύνδεσμός μας θα συμβάλλει δυναμικά και με πάθος στην κοινή αυτή πορεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου μας, καθώς και τους εκπροσώπους των τριών Οργανισμών για την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία».

Ο Γιάννης Ασλάνης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB), από την πλευρά του, τόνισε: «Η συνεργασία των τριών φορέων, Greek Meetings Alliance, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου της Βιομηχανίας των Συναντήσεων στην Ελλάδα: Προσαρμοστικότητα, επαγγελματισμός, δημιουργικότητα, συνεργασία, εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και κυρίως προετοιμασία για περαιτέρω ανάπτυξη της δουλειάς μας σε εθνικό επίπεδο με τους πλέον σύγχρονους όρους. Για εμάς τους επαγγελματίες του MICE, η μεγάλη αξία της συνεισφοράς του ειδικού αυτού τουριστικού προϊόντος στην εθνική οικονομία είναι δεδομένη. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σαφές και αντιστοίχως να εξασφαλίσει σε εθνικό επίπεδο τη στήριξη που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστικό διεθνώς. Η κοινή πρωτοβουλία μας για τη σύμπραξη προορισμών και επαγγελματιών που αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής συνεδριακής αγοράς, επιβεβαιώνει τη σημασία σχεδιασμού και δράσεων σε εθνικό επίπεδο».

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ακολούθησε συζήτηση για το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού, τη δύναμη των συναντήσεων και το οικονομικό τους αντίκρισμα. Σε αυτήν, πήραν μέρος δύο σημαντικοί διεθνείς ομιλητές, ο Ray Bloom, Πρόεδρος της IMEX Group και ο Senthil Gopinath, Διευθύνων Σύμβουλος της ICCA. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η CEO του Greek Travel Pages, Μαρία Θεοφανοπούλου. 

Διαβάστε ακόμα:

ΣΕΤΕ: Πώς θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός στην Αθήνα

ΕΟΤ: Ο ελληνικός βιώσιμος τουρισμός ταξίδεψε στο Λονδίνο

O τουρισμός τονώνει το ελληνικό ΑΕΠ και την αγορά εργασίας