Η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη το 2021 οφείλεται εν μέρει στη σημαντική ανάπτυξη σε βασικές αγορές προορισμού, όπως η Ελλάδα, η οποία σημείωσε ετήσια αύξηση 75%, την Τουρκία (61%) και την Ιταλία (59%).

11

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Επιπτώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), στην οποία γίνεται η εκτίμηση ότι ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού της Ευρώπης αναμένεται να δημιουργήσει σχεδόν 8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η πρόβλεψη του WTTC, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, δείχνει επίσης ότι μετά από περισσότερα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, ο κλάδος θα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Τα επόμενα 10 χρόνια και με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,3%, ο κλάδος Ταξιδιών και Τουρισμού αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό από τη συνολική οικονομία, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 1,5% ετησίως. Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αποκαλύπτει επίσης ότι το ΑΕΠ της Ευρώπης στον τομέα «Ταξίδια και Τουρισμός» προβλέπεται να αυξηθεί κατά 31,4% στα 1,73 τρισ. ευρώ.

Επιπλέον, τα στοιχεία του WTTC για το 2021 δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε αύξηση 4,7% στον αριθμό των θέσεων εργασίας στον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού που αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 9% όλων των θέσεων εργασίας, σε αξιοσημείωτη αντίθεση με την πτώση 12,5% το προηγούμενο έτος.

Πέρυσι, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, είδε επίσης τον κλάδο να ανακτά τη συμβολή του στο ΑΕΠ με αύξηση 28% για να αντιπροσωπεύει το 6,2% της ευρωπαϊκής οικονομίας σε 1,3 τρισ. ευρώ, από 5,2% συνεισφορά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επαινεί επίσης την Επιτροπή της ΕΕ, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη του κλάδου με την κυκλοφορία του ψηφιακού πιστοποιητικού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,7 δισ. πιστοποιητικά από τα κράτη μέλη. Αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα, έδωσε την απαραίτητη ώθηση στις οικονομίες και έσωσε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πάντως, η διαδικασία επιστροφής σε ανοδικούς ρυθμούς δεν ήταν ίδια για όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε μια πολύ πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη, λόγω των πολυάριθμων αποτυχημένων προσπαθειών των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η Ελλάδα είναι ο παράδεισος του yachting: Από σούπερ-φουσκωτά και ιστιοφόρα, μέχρι mega-yachts

Tαξιδιωτική ασφάλιση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν κλείσετε το επόμενο ταξίδι σας

Γαλάζιες σημαίες: Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα με βραβεύσεις 581 ακτών