Μετά την Αθήνα, που συγκεντρώνει το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον σε επίπεδο αστικών προορισμών για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων και η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων για τη λειτουργία νέων μονάδων.

9

Οι επενδυτές, βλέπουν τουριστικές προοπτικές στη συμπρωτεύουσα μετά το πέρας της πανδημίας και ως φαίνεται σπεύδουν να τοποθετηθούν στην αγορά.

Η τελευταία απόφαση για τη δημιουργία ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη έρχεται από το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο ενέκρινε σχετική αρχιτεκτονική μελέτη. Η μελέτη αφορά στην  ανέγερση 9όροφης ξενοδοχειακής μονάδας επί της οδού Λέοντος Σοφού 9 με την έγκριση της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης. Το κτίριο ιδιοκτησίας της Hotel Louisa Α.Ε., θα ανεγερθεί έναντι του χαρακτηρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας» κτιρίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και εντός ορίων του ιστορικού τόπου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού η υλοποίηση της προβλεπόμενης οικοδομής εντάσσεται με ικανοποιητικό τρόπο από ογκοπλαστική και μορφολογική άποψη στον ιστορικό τόπο της Θεσσαλονίκης και εναρμονίζεται με το διαμορφωμένο περιβάλλον, με τον όρο τυχόν πινακίδες σήμανσης των χρήσεων του κτιρίου να είναι περιορισμένων διαστάσεων και μη ηλεκτροδοτούμενες.
Ο ιδιοκτήτης και οι επιβλέποντες μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν εγγράφως την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων πριν την έναρξη των εργασιών. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι κατασκευές που δεν εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ακυρότητα αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής.

Να σημειωθεί ότι άδεια για μερική αλλαγή χρήσης από κτίριο γραφείων με κατάστημα στην οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, σε ξενοδοχείο με κατάστημα έχει δώσει και η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης στη μισθώτρια εταιρεία LEISURE HOSPITALITY IKE. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει και την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου συνολικού επιλέξιμου κόστους 2,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του 4άστερου ξενοδοχείου από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Και Θράκης). Επίσης, για την ίδια περίπτωση η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Πολιτισμού έχει εγκρίνει μελέτη για την αναμόρφωση των όψεων του κτιρίου ιδιοκτησίας της εταιρείας ΣΙΜΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ Α.Ε. και την επανάχρησή του, ως ξενοδοχείο. Επιπλέον, η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θεσσαλονίκης έχει δώσει άδεια στην εταιρεία W FOKA SUITES IKE για αλλαγή χρήσης διατηρητέου τετραώροφου κτιρίου κατοικιών με ισόγεια καταστήματα σε ξενοδοχείο κατηγορίας 3 αστέρων επί της οδού Νικηφόρου Φωκά 3.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) έχει δώσει πράσινο φως για ενισχύσεις άλλων 2 επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ενίσχυση θα δοθεί στην εταιρεία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΙΕΝΝΗ Α.Ε. που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου 4 αστέρων, συνολικού επιλέξιμου κόστους 4,17 εκατ. ευρώ και η δεύτερη θα δοθεί στην  εταιρεία ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ι.Κ.Ε., που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχείου 4 αστέρων επί χαρακτηρισμένου διατηρητέου κτιρίου, συνολικού επιλέξιμου κόστους 6,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Love Thess: Καιρός για δύο στη Θεσσαλονίκη των εκπλήξεων

Ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

«Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο»: O Guardian αποθεώνει το φαγητό της Θεσσαλονίκης