instagram facebook Tik Tok twitter pinterest YouTube
 • Ελληνικά
 • English
 • search 9 Dots
 • Ελληνικά
 • English
 • 9 Dots

  Νάξος: Ένας αυτόνομος κόσμος στο κέντρο του Αιγαίου

  Ο παράδεισος που βρήκε εδώ ο Νίκος Καζαντζάκης θα γίνει και δικός σας. Όταν δείτε την Πορτάρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Όταν ανεβείτε στο Κάστρο της Χώρας και σας τυλίξει η αύρα των Ενετών ευγενών και φεουδαρχών που το δημιούργησαν τον 13ο αιώνα, έζησαν κι άφησαν πίσω τους αρχιτεκτονήματα σπουδαία, και κουλτούρα που πέρασε στο DNA των ανθρώπων. Όταν βουτήξετε στα γαλαζοπράσινα νερά της Αγίας Άννας κα του Αγίου Προκοπίου, όταν χαζέψετε τους surfers στον Αη Γιώργη και τους kite surfers να κάνουν άλματα πάνω από το νερό στη Μικρή Βίγλα. Όταν ησυχάσετε μακριά από τα πλήθη στις παραλίες της Αγιασσού, της Ψιλής Άμμου, του Κλειδού.

  6


  Η Νάξος είναι όμορφη. Πράσινο και γαλάζιο σε όλες τις δυνατές αποχρώσεις κυριαρχούν στην παλέτα που απλώνει κάθε καλοκαίρι μπροστά στα μάτια σας, καλώντας σας να την γεμίσετε με δικά σας χρώματα και εμπειρίες.


  Η Νάξος είναι μεγάλη -το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων. Και είναι ανεξάντλητη. Θα το καταλάβετε όταν χορτάσετε τις κοσμοπλημμυρισμένες παραλίες με τα beach bars, τις ταβέρνες και τα ωραία μικρά ξενοδοχεία. Όταν ανηφορίσετε στο σπήλαιο του Ζα, όπου κατά τη μυθολογία ο Δίας έζησε τα παιδικά του χρόνια κι ένας αετός του παρέδωσε τον κεραυνό. Όταν περπατήσετε στον κάμπο της Τραγαίας ανακαλύπτοντας ένα προς ένα τα βυζαντινά του μνημεία. Όταν φτάσετε στην Απείρανθο με τα τέσσερα μουσεία της και τους ανθρώπους που διατηρούν πατροπαράδοτα έθιμα και διάλεκτο. Όταν περιηγηθείτε στο Χαλκί με τα νεοκλασικά σπίτια και στην Κόρωνο. Όταν δείτε τα σμυριδωρυχεία με τις εναέριες γέφυρες, τον ναό της Δήμητρας στον Γύρουλα, τους επιβλητικούς πύργους της υπαίθρου και τους τεράστιους κούρους.


  Η Νάξος είναι αυτάρκης. Και γενναιόδωρη. Οι πρώτες ύλες που παράγονται εδώ κάνουν τις γεύσεις να ευωδιάζουν αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια. Και τις παραγγελίες μεγαλύτερες, για να χωρέσουν όσο περισσότερα πιάτα γίνεται στα καλοκαιρινά τραπέζια. Ελαιόλαδο και ελιές, πεντανόστιμες πατάτες και φρέσκα κρέατα, γραβιέρα Π.Ο.Π. Νάξου, κοπανιστή Νάξου Π.Ο.Π. και άλλα τυριά, το περίφημο «αρσενικό», το «θηλυκό» και ο κομός, απόσταγμα κίτρου, τσίπουρο, κρασί, μέλι, αμυγδαλωτά -και τι δεν θα δοκιμάσετε, μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές. Και ύστερα θα τα αγοράσετε -γι’ αυτό η βαλίτσα σας ας είναι μεγάλη.


  Η Νάξος είναι χαρούμενη. Αντηχεί από τις μουσικές των φεστιβάλ που οργανώνονται εδώ όλο το καλοκαίρι, τα παραδοσιακά γλέντια, τις θεματικές γιορτές, τους χορούς, τα τραγούδια.


  Η Νάξος είναι ο επόμενος προορισμός σας. Όχι για ένα ταξίδι, για πολλά. Θέλει χρόνο, ψάξιμο, περιέργεια, ένστικτο και διάθεση για περπάτημα και οδήγηση. Μόνο τότε θα δείτε πίσω από την τουριστική βιτρίνα και θα εκτιμήσετε το πετυχημένο σλόγκαν που της δόθηκε: «Όλος ο κόσμος σε ένα νησί».

  Διαβάστε Περισσότερα Εμφάνιση λιγότερων